Sidor

torsdagen den 30:e september 2010

Sparris & Choklad.... och en resa till Berlin!

Det här har varit en klen bloggarvecka för min del! Så mycket att göra, så lite tid!

I helgen far vi till Berlin. Jag fyllde Lilla Tant i år och storepojk fyllde Händerna Jämnt så vi blev firade med en Londonresa i våras från morfar/far och en Berlinresa från mormor/mor som vi nu har framför oss. Har skrivit ut en låång lista över Berlins alla loppisar. Dessutom ska jag gå på Manufactum och titta på husgrejjer (de har bla. lampknappar i porslin som Gyinge byggnadsvård importerar från dem och säljer för dubbla priset).

Innan jag drar vill jag tipsa om att PLANTAGEN har 50% på alla trädgårdsväxter. Jag har köpt en extra krusbärsbuske och ett gäng sparrisar till. Man kan ju aldrig ha för många sparrisar!

För lokalboende kan jag även tipsa om ett Almida har ett grymt utbud i andrasorteringen den här veckan. Bla Jordgubb-chili och jordgubb-chili och påsar med den hemgjorda choklad-minkolan...


tisdagen den 28:e september 2010

Vad vore livet utan kottar? (...och bytardagar??)


I skogen finns det väldigt många Myrstackare. Jag och lillemannen har själva räknat dem nu i veckan, så vi vet. En annan viktig uppgift här i livet är att plocka kottar och fundera över deras existens. Tallen har långa barr men små kottar. Granen har små barr men stora kottar som ekorren åt och ramlade på sin svans och hade bandage jättelänge!


Här hemma har vi klädstackar i vardagsrummet. Jättemånga klädstackar, och Mammastackaren får sortera dem. Det lättas upp något av att jag får svassa runt i nya bytardagsjeans. Smala, grå med perfekt passform och en färg som passar bra till alla möjliga kläder i min garderob (60kr). Min akuta jeansbrist är nu tillfälligt botad (jag hatar att prova jeans, och jag lyckas alltid ha med mig nån unge som rycker upp dörren hela tiden precis när jag står med något par som visade sig bara passa upp till ungefär vaden).

Det är lite svårt att fota byxor man själv har på sig...men man ser ju färgen i vart fall...

När media skriver om människor som -liksom jag själv - är beredd att minska sitt konsumtionsutrymme för att kunna yrkesarbeta mindre och bestämma mer över sin tid själv, så använder de gärna begreppet "frivillig enkelhet".

Jag känner inte igen mig!

Vårt hus ser snarare ut som om det drabbats av "ofrivilligt överflöd" just nu. Jag tror jag släpade hem fyra fulla ikea-kassar från bytardagen, plus skidor och annat. Nu gäller det att jobba flitigt som myran. Mycket ska ut i ladan, annat ska in i garderoberna, vidare till vänner, släktingar och det som ev. blir över ska säljas. Förskolan har redan fått sin beskärda del och småkusinerna har fått klädpåfyllning. Jag känner mig som en langare! En langarmyra!

Pressar budgeten gör det förståss, vi har knappt några kostnader alls för barnkläder, leksaker och sportartiklar (skidor, cyklar, skridskor osv) då det urvuxna som säljs finansierar det mesta nya som köps. Men enkelt? Nja...  det tar ju en del tid det med, även om jag jobbar mindre. Men det blir lite mer tid över i livet till att plocka kottar i alla fall.

...och bästa fyndet i jättehögarna? En liten bok om vår favoritigaste farbror, som vi lånat på bibblan om och om igen men aldrig kommit oss för att köpa. "Pannkakstårtan" för 10 kronor. Det är lycka för liten peng!

lördagen den 25:e september 2010

Bytt är bytt!

Ett urval av "småkläder" från dagens skörd, ca 10-25 kr plagget.

Det finns galna människor, och så finns det galnare.

De galna människorna åker till Ullared. De galnare går på bytardag.

...Och de som verkligen inte har alla bananerna i kanoten, de jobbar på bytardagen och investerar två dagars massiv energi i utbyte mot äran att få stå först i kö för att köpa andra människors avlagda junk.

"Är det verkligen värt det" tänker jag efteråt vartenda år. Men det är det nog. Fast just nu känner jag mig rätt mycket som en urvriden disktrasa.

Jag har handlat kläder åt ungarna, kläder åt mig, kläder åt småkusinerna och åt syrrans bebbe-i-magen. Jag har handlat böcker, böcker, böcker och så leksaker och spel åt förskolan. skidor, pjäxor, gummistövlar, barnvagn, bobbycar, babylarm, ännu mer kläder inkluderat sex overaller, fem jackor och två par termobyxor. Och så en och annan onödig bra-att-ha-pryl.

Fy F*n vad jag har handlat rent ut sagt. Jag måste nog tas in på klinik.

Här kommer en första bildkavalkad med några kvällströtta opiffade bilder utan medverkande statister. Barnen lördagsmyser och är väldigt opepp på att stalja inför kameran. Jag förstår dem.

Själv tänker jag krypa ner i badet å det snaraste så får vi se om shopaholicbacillen rinner av mig för den här gången.

Här lyxar vi till det. Dagens dyraste köp var en oanvänd Didriksons skaljacka till lilleman, för hissnande 200 riksdaler (det är sjuuukt mycket i bytardagsnormer räknat men jag älskar färgen)!


Som tur är blev vintersetet till densamme billigare. 130 kr totalt för jacka och byxa från Didriksons.


Uppdatering av skidarsenalen. Carvingskidor 60 kr, pjäxor 40 kr.

Rosa Bobbycar. Vete 17 vad jag ska med den till men visst var den söt? 55 kr.

Längdpjäxor till mamma, storeman och mellanmannen. 25 resp. 50kr/st.


Mamman fick äntligen egna längdskidor (jag har aldrig fattat poängen med längdskidor, men trist att stå brevid när ungarna vill åka). Dessa var ej av senaste årsmodell  med men så lite använda att originalprislappen satt kvar. Och med det prisfallet kan jag acceptera lite av varje.


..och till sist en rar Brio-sulky för 185 kronor som jag inte heller kunde låta bli. Den lär väl hamna på Blocket tillsammans med en del av overallerna men först ska jag kolla av vad släkt och vänner behöver.

fredagen den 24:e september 2010

Allt du önskar kan du fåååå... *trallar*


Vinterjackor står högt på mammans bytardags-önskelista

Idag är en av de större dagarna på året näst efter typ julafton och Kungens födelsedag.
Det är BYTARDAG (eller ja, den är imorgon men vi som jobbar frivilligt får handla på fredagkvällen).

Jag går ju på bytardagar var och varannan helg på hösten, men detta är den allra största och där jag även jobbar som "personal" i ett av rummen.

Behöver jag tillägga, att jag brukar handla mängder?

Jag handlar till mig, till barnen, till barnens kusiner, till jobbarkompisars barn och till förskolan jag arbetar på. Jag skulle för den delen gärna handla åt sambon också men när jag frågar vad han önskar sig svarar han "en dykarkurs och en frack" och det käns väl inte som någon överhängande chans att man kommer hitta just det.

Men annars, kan man hitta nästa precis vad som helst.

Idag har jag dessutom fått löneförhöjning (eller besked därom)... 900 kr och det var nog nästan det högsta man kunde få hos oss i år. Så nu känner jag mig extra rik...och då kan jag ju handla EXTRA mycket eller hur?

Dyrt brukar det förresten inte bli ändå. Det är en magisk känsla att kunna shoppa hur mycket som helst utan att skada vare sig plånbok eller miljö. Råkar man köpa något onödigt ä det bara att lämna in det igen på nästa bytardag. Idiotsäkert!

Om jag inte är helt slutkörd kanske det kommer en första fyndrapport sent ikväll.

onsdagen den 22:e september 2010

Skenet bedrar!

Nya Flora.... Vackert!


Skövlad regnskog......Också vackert!

Det nygamla bordsmargarinet FLORA hyllas på inredningsbloggar på grund av sin nydesignade snygga förpackning.

Visst är förpackningen vacker, designad av Lars Wallin,  med skira blommor som vill signalera att detta är en naturprodukt direkt från svenska ängar.

Inget kunde vara mer fel.
Sunkigare än såhär blir nog inte ett livsmedel.

Oljepalmsfrukt i väntan på beredning. -Snart i ett bordsmargarin nära dig!


Flora innehåller till största (58%) delen palmolja, som odlas på skövlad regnskogsmark och sedan fraktas tvärt över jordklotet för att bli svenskt bordsmargarin i vacker ask.

Palmolja i sin rena form är en smaklös kornig massa som ingen av oss skulle äta frivilligt. För att kunna bli margarin måste den först raffineras i flera omgångar, och sedan om-estras (processas kemiskt) med hjälp av natriummetylat.

Huruvida omestring innebär en hälsofara råder delade meningar, vissa hävdar att omestrade fetter kan orsaka blodproppar och diabetes, andra bedömer dem som ofarliga. Ingen vet.

Jag vet, däremot väldigt väl vad jag vill ställa fram på mit bord och servera mina barn. Rena råvaror, så långt det går. Gärna ekologiska och närproducerade, men framför allt fria från onödiga tillsatser och hård kemisk bearbetning.


Några av dagens inköp.

Nya Flora hamnar inte på mitt bord. Jag kommer fortsätta köpa Bregott ekologisk, om det så skulle vara en bajskorv avbildad på förpackningen.

tisdagen den 21:e september 2010

Mina bästa Loppisfynd!


Jag var inne idag och kikade på Inspirationsfabrikens tisdagstema: "Mitt bästa loppisfynd".

Jag är inte medlem där och har inte för avsikt att bli då jag vill kunna styra själv vad jag skriver och när. Men det här temat kan jag inte låta bli att haka på. För er som redan läser min blogg utfärdas härmed en varning för humoribefriat inlägg med många upprepningar av gamla bilder.

Vad som är det absolut bästa fyndet är kanske svårt att säga... men jag ska visa några som jag tycker är bra. Jag tillåter mig att vara lite bred och inkludera blocket, auktion och all annan second hand i loppisbegreppet.

NÅGRA AV MINA BÄSTA LOPPIS/BEGAGNAT-FYND!*Mina KÖKSLUCKOR "Marbodal Form Creme", köpta oanvända på Blocket för 1500 spänn totalt.

*Min KYL&FRYS som köpts billigt på Blocket, från någon idiot som absolut ville ha rostfritt trots att han flyttat in i nyrenoverad lägenhet. Jag ville inte heller ha vitt, och lackade helt sonika om dem till jordgrönt (svagt grågrönt) hos en billackerare.

Dessa är de bästa fynden i den bemärkelsen att de sparat oss absolut mest pengar på saker vi annars skulle ha behövt köpa nytt.

*I köket finns också många loppisfyndade DETALJER som hjälper till att göra hemmet personligt.


Gamla krydd/grynburkar Vileroy&Boch 150 kr på kvartersloppis


Sliten kakburk "triett"-JH Fabriken Sävsjö, 20 kr på kvartersloppis.


Loppisfyndad kanin (10 kr) på auktionsfyndad pall (15 kr)

Sockerlåda, 50 kr på auktion

Småplock i alla ära...sådant finns i parti och minut och jag skulle kunna hålla på ett tag med den typen av bilder. Åter till de mer rejäla bitarna:

*Våra SÄNGAR till barnrummen:

Utdragssäng i smide, 1800-tal. 150 kr på auktion


Utdragssäng i smide, 1800-tal, slumpmässigt annonsfynd 500kr


Sanatoriesäng, tidigt 1900-tal? 250 kr på Blocket.


Så här ser en av sängarna ut på plats, med auktionsfyndad gunghäst från Lauritz (550 kr) i förgrunden.

Till de mer praktiska fynden hör denna barnstol. Vi hade tidigare två av dessa men den ena har fått vandra vidare (med god vinst) då barnen blivit större.

Stokke Tripp-Trapp, 30 resp. 50 kr på två olika loppisar.

Praktiska barnsaker skulle jag kunna viga ett helt inlägg åt. Vi köper allt som går begagnat, både kläder och saker. Förutom ett massivt antal barnvagnsfynd kan ett Brio Vegga skötbord för 20 kr nämnas bland fynden. Och så alla barnkläder då...


Polarn o Pyret skaljacka + winstopperfleece, 150 kr på bytardag.

Skolplanscher skulle kunna få ett helt eget inlägg de med...Jag har köpt ungefär 80 styckern i år men alla bor inte kvar. De flest har jag betalat runt 30-50 kronor för men en del har jag fått gratis genom byteshandel.


Loppisfynd råder vi icke brist på i det här hemmet som ni förstår. Men nu börjar det bli långrandigt så jag slutar här. Vill man se fler loppfynd finns det mycket att finna i gamla inlägg.

Tack för mig!

måndagen den 20:e september 2010

Kungliga stövlar!


Dessa härliga stövlar fick jag i julklapp av min kära syster förra julen. Jag kunde för allt i världen inte komma på något att önska mig och valde därför något jag vet att hon gillar att shoppa: skor.

Charmerande nog, men ändå beklagligt, har min syster under all den tid vi kännt varandra lyckats undgå det faktum att hennes lillsyster har TJOCKA VADER. Ja, det finns säkert någon trevlig eufemism för detta men så är det i alla fall.

Jag underdriver om jag säger att blixtlåset inte riktigt gick att stänga, den lilla resårkilen på insidan till trots. Jag får väl tillstå att det fattades typ en decimeter. Som handskar hade de kunnat passa, om det inte vore för det lite opraktiska i att ha en sula i handflatorna.

Som tur är finns ju skomakaren
Som otur är, har jag ibland lite lång startsträcka.
Och ibland oändlig.

De har således bara blivit använda en enda gång sedan i julas och det var när min äldste son spelade Jean Babtiste Bernadotte i skolpjäsen.


Men idag blev det i alla fall gjort och herregud vad kul att kunna traska runt i nya stövlar bara sådär. Skomakaren gjorde ett dunderjobb. Han hade fått klubba ner en hel vedkorg i skaftet för att spänna ut dem nog för mina feta (eller förlåt vad hette det nu igen?) vader.  500 pänn kostade det men det är trots allt bara en liten del av vad stövlarna kostat och vad skulle jag annars ha gjort, slängt dem?

Skomakare känns ändå som en bransch jag kan tänka mig att stötta. De är en utdöende ras i slit-och-släng-samhället!

fiiina detaljer!
..och kromfria / vegetabiliskt garvade = miljövänligt.

söndagen den 19:e september 2010

Hjärtat sitter åt vänster.

Nu har jag gjort min medborgerliga plikt och röstat.

I det välbärgade villaområdet stod de nya fina bilarna på rad utanför vallokalen.

Där inne trängdes idel blonda frisyrer runt det smala bordet med valsedlar för att nå fram till den populäraste högen,  moderaternas.

Det är då
man känner precis vart hjärtat sitter.

gggggggggg

lördagen den 18:e september 2010

Blåbärsglass och gris till husbehov!


Här sitter jag med ett glas vin och reserverar bäcker i bibliotekets online-katalog.

Jag får väl sluta med just den kombinationen snart...annars kommer det bli jättekonstiga böcker till slut.

Jag har redan jobbat mig ner till lie smalare titlar som "Gris till Husbehov" och "Mångsidiga intensiva insatser för små barn med autism".

Idag har vi tagit upp potatisen. Ungarna hjälpte till, det tyckte de var kul. Vi får nog skaffa ett större potatisland nästa år så att de slipper trängas.Middagen hade jag ju klar i förväg så jag lade min energi på en blåbärsglass istället. Jag använde det här receptet, fast utan socker och med min hemgjorda blåbärssylt som smaksättning (och riktigt vaniljstång iställt för vaniljsocker). Det blev "asagott" för att lita till barnen.I min jakt på glassrecept hittade jag flera stycken där man tipsade om glass med smet gjord av vaniljvisp. Jag är inte SÅ rabiat när det gäller tillsatser men vaniljvisp, det är verkligen en riktigt sunkig produkt. Typ 10 olika ingredienser varav ingen är vanilj och det mesta vet man inte riktigt vad det är...  Jag trodde i min enfald att hla poängen med egen glass var att slippa alla konstigheter. Ja ja...vi köper ju färdig glass från typ glassbilen också åt ungarna (och Ben&Jerrys åt mig mmmm...) men den försöker i alla fall inte låtsas vara hemlagad.

Nu har jag grälat färdigt för idag. Imorgon hittar jag säkert något nytt att gnälla över. Är man närking så är man.


lättar upp stämningen med ett litet blomster från trädgården

fredagen den 17:e september 2010

Mest om Mat.

ekologiskt fredagsmys

Fredag innebär att sambon hämtar på dagis. Jag drog hem direkt från jobbet och satte igång med middagen. En präktig lasagne, i ordets dubbla bemärkelse. Med hemlagad tomatsås från egna tomater, hemgjord pesto, tunnskivad squash av egen skörd, ekologisk pasta, -köttfärs och parmesan.

Ett användbart tips när ni ska göra lasagne: Innan du drar igång ugnen, kolla först så att ingen idiot torkat äppelringar i ugnen en dag tidigare och glömt att ta ut dem sedan.


kolgrillade äppelringar?

Mitt i husligheten ringer sambon och talar om att han dragit med barnen upp på stan för att gå på gymmet och att de nu var på väg för att köpa thaimat...

Gym? Thaimat? Whut?  Vilka är dessa moderna storstadsmänniskor? Känner jag dem?

Jaja...det är väl bra att ha lördagens middag klar också, lasagne gör sig bra återuppvärmd. När jag redan hade styrfart i köket passade jag på att göra chokladbollar till ungarna och baka korvbröd till lördagens lunch.

korvbröd på jäsning


Idag har jag också hunnit plocka svamp på förmidagen och måla första varvet på garderoben till mellankillens rum. Är det inte konstigt hur man vissa dagar hinner hur mycket som helst, och andra inget alls?

Och är det inte konstigt (eller kanske egentligen inte) att man hinner så mycket mer av det man vill? Jag hinner nästan jämt laga mat från grunden, men jag hinner aldrig städa. Det är ju ett väldigt märkligt fenomen...


 onsdagens chili con carne

Gå på loppis hinner jag mest hela tiden men den här veckan funderar jag på att kanske ta en "vit helg" gällande loppisar då jag har en hel helg med bytardagsjobb framför mig. Men kanske slinker det ner en liiiten liten loppis i alla fall.

Go' Natt

torsdagen den 16:e september 2010

Fan fan fan...!

Nu glömde jag angorakaninen ute och så började det regna utav bara helvete! Hela kaninen ser ut som svinto!

Jag tyckte lite synd om den och slängde in ett lass nytt hö i buren.

INTE ett smart drag!

Om ni inte hör mer av mig idag så är det för att jag bortstar Kanin, hela eftermiddagen!

Nya gardiner?


Jag har bestämt mig för att städa, och av den uppenbara anledningen sitter jag istället här och glor.

Om man vill vara snäll skulle man kunna hävda att jag torkar äppelringar, för det är faktiskt en sak som pågår just även om det inte direkt kräver någon arbetsinsats av mig i det här skedet.

De skivor jag lyckats skära till hela hänger på gardinstången som synes, medan de trasiga bitarna snabbtorkas i varmluftsugnen.Bra att få lite gjort av äpplena. Nu har jag bara fem miljoner kilo kvar.

Tomater har vi också ett överflöd av just nu. Ute börjar det bli höst men i växthuset är det fortfarande högsommar, med en snittemperatur på goda +5 över utomhustemp och ännu mer när solen ligger på.

Vi hinner inte äta dem i den takt de mognar så igårkväll gjorde jag några omgångar tomatsås och frös in. Jag rostar tomaterna och det som ska vara i (mycket vitlök, basilika, lite selleri, chili) med lite olivolja i ugnen och mixar sedan med stavmixer direkt i de burkar såsen ska förvaras i. Höga fyrkantiga russinburkar i plast är bäst.Som kronan på verket i denna präktiga pysslighet passade jag på att plocka en liter blåbär invid lillkillens dagis igår som nu har blivit en rejäl burk blåbärssylt. Den är så god att man vill gå och tjuväta direkt ur burken. Jag ska nog göra blåbärsglass med den i helgen, om det inte känns som en allt för stor eftergift för den blå sidan.

onsdagen den 15:e september 2010

Soffliggare.


Nej jag ska inte låta bli att rösta på söndag, min irritation över den innehållslösa valrörelsen till trots. Jag tänkte bara passa på att visa upp vår älskade soffa.

Fotot är taget lite snett så man kan få intrycket av att den är högre i ryggen på ena sidan men så är det ej, den är symmetrisk.

Den är också enorm, vilket är en stor fördel så vi uppenbarligen bara tycks blir fler och fler i familjen. Kaninen är ett riktigt soffmonster har jag upptäckt. Den tycker om att lata sig och brer gärna ut sig över flera platser. I mina ögon är den en förträfflig soffkamrat: den försöker aldrig byta kanal till sporten och man kan använda den som skämskudde när det blir för pinsamt på TV.

Sambon ryade över att fröken Kanin råkade släppa en liten kotte i soffan igår men vem är han att orda? Soffan är nämligen alltid  full med popcornrester då han och övriga familjemedlemmar av outgrundlig anledning är beroende av denna smaklösa frigolitliknande föda.

För att dölja popcornen gäller det att bunkra upp med lite piffiga kuddar. Dessa vaninniga hundkuddar råkade jag se på Storegårdens blogg och tycker att de skulle passa utmärkt i min soffa. Antagligen är de snordyra (jag har en tendens att tycka det om allt som inredningsbutikerna säljer då jag är van att handla det mesta i inredningsväg på auktion och loppis) men det kan ju kompenseras av att soffan var jäkligt billig. Den fick vi gratis mot bortforsling.

Jag kan behöva ett gäng skämskuddar till på söndag då det sorgligt nog ser ut som att jag får skammas å hela svenska folkets vägnar. Att de är dyra bör inte vara något problem då den borgerliga regeringen tycks se som sin personliga uppgift att förse oss stackars (?) utsatta husägare och medel/höginkomsttagare med diverse skattesänkningar och massiva skattefinansierade bidrag (fast det kallas visst avdrag när man ger det till folk som inte behöver).