Sidor

tisdagen den 30:e november 2010

Julklappsyra!

'

OK inget mer gnäll nu! Idag har jag försökt bota min vintertrötthet med lite paketinslagning!
Jag brukar göra själva "grovinslagningen" i förväg och sedan fixa med snören, lack och etiketter kvällen före jul, det blir mindre stressigt så.

Nu dricker jag vit äppelglögg och äter pepparkakor som jag och lillbus bakade idag på eftermiddagen...det är onekligen ganska så mysigt! Mysigast är det nog ändå att han sover nu faktiskt!

Julklapparna?  Ja det är luxuösa saker såklart...diamaner, juveler, rubiner...eller nja, kanske lite mer den vanliga blandningen av loppisjunk, reafynd och bytardagsgrejjer. Julen kommer ju samma datum varje år och jag har aldrig sett charmen i att panikhandla i december, så det mesta är redan köpt.

Fashionabel barnsax, 10 kr...ur fyndlåda på mataffären. Lillbus ska äve få en digitalkamera som vi fick med gratis som bonus när vi beställde kontorsvaror. Ungen är galen i att fota, varje gång jag laddar in bilder från vår kamera hittar jag massor av skumma bilder han tagit på allt och inget.

Mellanpojken ska bland annat få Bionicle...från bytardag!

Till vuxna i släkten ger vi mest symboliska gåvor. Till min mor tänkte jag baka något godis och lägga i den här krukan, köpt på en loppis för 20 kronor.

Herr Sambo ska få den här snyggiga träningsväskan. Jag tycker den var ett så perfekt mellanting mellan sportig och diskret. Han brukar träna direkt efter jobbet och att dra runt på stan i kostym med nån neonbag över axeln blir lite avigt. Den här kändes mitt-i-prick. Köpt  för 350kr på 50% rea.

Jag försöker hitta ett par långfärdsskidskor på Blocket till honom också. Jag har men inte han.

Storkillarna vill ha ett Playstation3 men det tänkte vi köpa på mellandagsrean..de är särkullsbarn så vi får bara ha dem på julafton vartannat år tyvärr.

Mycket böcker har det blivit till dem också, både nya och begagnade. Men jag får fortsätta slå in imorgon för nu är  det sovadags! Natti allihop!

måndagen den 29:e november 2010

Snart är det över!!!


...November alltså! Årets meningslösaste månad! Jag är SÅ TRÖTT nu, vill bara gräva ner mig. Idag är jag också extratrött efter att ha varit vaken i flera omgångar av ingen särskild anledning alls.

Jag vaknade av barns hostningar och annat, sådär som man gör ibland. Men istället för att somna om låg jag och funderade på livsviktiga saker som till exempel hur man tecknar "jag har inte ätit glass idag" på teckenspråk.

Julgardiner har jag lyckats få upp i alla fall men jag  har inte orkat skotta mig ut till lada för att ta in el-ljusstakarna. Adventsljusstaken för vanliga ljus står däremot framme året om så den fuskpiffade jag med några nummerlappar bara. Barnen grälar varje dag om vem som ska få tända. Ja se julen är en härlig tid!

lördagen den 27:e november 2010

Vart finns min Perfekta Vinterjacka???

Seriously...jag tar hellre på mig Palmemordet än den där fula jackan!


Jag letar efter den Perfekta Vinterjackan...och ju mer jag letar desto mer inser jag att den inte finns.

Jag har modesta krav, enligt mig själv. Jackan ska vara varm och snygg. That is allt.  Men det är visst inte en så enkel ekvation att få ihop.

Förra året hade jag en vinröd jacka med pälsigt foder från Odd Molly. Den var snygg, men inte av tillräckligt bra kvalitet för att   funka även på jobbet. Den ska alltså helst vara av funktionsmaterial (vind/vattentät +andas). Till skillnad från en skidjacka (något jag för övrigt reda har) måste den också ha tillräckligt mycket stoppning för att värma någon som står stilla och fryser häcken av sig.

Den typen av jackor tycks tyvärr finnas i endast två utföranden: bubbelgumsbubblig (a.k.a. sovsäck omsydd till jacka, ofta i grälla färger), eller fjällexpeditionsjacka.

Jag vill av uppenbar anledning INTE se ut som en sovsäck. Om någon annan frivilligt vill se ut som en Barbapappa med påsydda bilringar så står det dem fritt. Jag väljer att avstå.

Även fjällexpeditionsjackorna-åtminstone de kortare varianterna -har en tendens att få mig att se ut som ett knäckäpple på pinne. Jag är liksom redan tjockat på mitten, att förstärka sin naturliga drag tror jag inte ett dugg på i det här fallet. Lite fuskmidja sitter aldrig fel.
Jag är dessutom inte ett dugg intresserad av att bli förkvippad med en fjällexpeditör (eller whatever det heter i böjd form). Inget skulle frivilligt få mig att delta i sådana vanvettigheter, fjället är en kall och jävlig plats där renen kan få vandra i ensamhet vad mig  anbelangar.

Jag vill i så fall hellre se ut som en lite halvsliten  hippie som på ren envishet fått  för sig att övervintra i tält, om ni förstår vilken stil jag söker (biträder i sportaffären verkade ej helt med på noterna där...)

Det närmaste jag lyckats komma är en parkas med pingvinbak och  dragsko i midjan från Didriksons, som skulle kunnat kännas klockren om den hade funnits i mossigt grön. Det gör den dock inte.

Jag vänder mig däför desperat ut i cyber-rymden om någon har ett tips på den Perfekta Jackan?

Kylan gjorde att valet gick snabbt...  det blev en Didriksons Evelyn i svart. Den fanns i rätt storlek i butik i närheten så det fick duga. Jag får skaffa mig en extra färgglad mössa istället eller något...

fredagen den 26:e november 2010

Händige Manny (ett anti-Ode till karlar-som-hjälper-till)


Händige Manny, den självutnämnde hjälparen. Har du också råkat ut för honom någon gång?

Exempel:

Du står utanför IKEA och mäter eftertänksamt bagageutrymmet en extra gång för att fundera ut hur du enklast ska pussla in dina nyinköpta kartonger så att de både får plats och hamnar i rätt ordning gällande vad som ska  plockas ut först. Plötsligt står där en främmande karl och instruerar dig glatt om hur man Maximerar Bagageutrymmen medans han raskt packar in alla paketen i helt fel ordning och  ser utomordentligt självgod ut under tiden. DET mina  damer, är Händige Manny.

Händige Manny siktar in sig på den ensamma kvinnan, eller möjligvis kvinnor i par. Han dyker upp som Guppen i Lådan och reser ditt förtält, bär ditt bagage, kopplar på din hyrda släpkärra och riktar upp din brevlåda utan att besvära sig med att fundera över om hans hjälp är önskad eller lyssna in vilken lösning du själv tänkt dig.

Misstförstå mig nu rätt, det är ju härligt med människor som vill hjälpa andra. Inget ont sagt om det. Men Händige Manny är liksom ett eget släkte, driven av någon slags snedvriden manlig självbild. Han ser en dam i nöd och KAN inte hejda sin manliga impuls att dyka in för att Klara Skivan, Fixa Biffen och Styra Upp Situationen.

Mitt senaste möte med Händige Manny var nu i veckan, när jag skulle köra upp för en brant isad uppfart från en idrottsanläggning. Eftersom jag inte insåg att det var så halt tog jag inte tillräcklig sats och blev ståendes halvvägs. Jag backade ner för att ta ny fart men där backen gör en liten sväng fick bilen sladd och  gled in med ena bakhjulet i en snödriva. Då det var glashal is under framhjulen kunde jag inte köra fram för att ta mig loss.

Jag gick ut och tog en sväng runt bilen, konstaterade att jag behövde bättre fäste och såg att det fanns en sandbox utplacerad vid idrottshallen. Jag letade runt i bilen efter något att lägga sanden i. DÅ dök Händige Manny upp! Han frågade om jag behövde hjälp och medans jag fortfarande höll på att förklara att jag tänk hämta lite sand hade han raggat upp ytteligare några Rejäla Karlar som han livfullt instruerade att försöka putta bilen bakåt (vilket på alla sätt var en helt omöjlig lösning på situationen). När detta inte gick fortsatte de att försöka putta pilen sidledes ut i gatan vilket förståss var lika lönlöst det med. Sedan började de leta efter bogserlinor med vilka de skulle dra loss bilen.

Herrejösses..."jag försöker nog i alla fall med lite sand först" insisterade jag och tog med mig ett gammalt mjölkpaket till sandboxen några meter längre bort. Med ett par deciliter sand  under vardera framhjul lossnade bilen på första försöket och de Handiga Mannysarna lommade vidare i jakt på något nytt offer att hjälpa.

Slutet gott allting gott...men det hade ju gått aninegn snabbare om jag blivit lämnad ifred med min sand till att börja med.

Har  DU något bra knep för att slippa Händige Mannysar? Alla tips mottages tacksamt!

torsdagen den 25:e november 2010

Nya Grannar Sökes -"budgetversionen"

Nu finns det ytterligare ett hus till salu i området. Eller "stuga" som fastighetsbyrån så fint kallar det.

750 000 för 40 kvadrat sönderrenoverat torp inill genomfartsvägen. Känns det inte som ett fynd eller vad?

Jag sätter kaffet i halsen när jag ser huspriserna här i området nu.

onsdagen den 24:e november 2010

Bästa lusebullsknepen + blommande burk!


Här bakar vi lussebullar idag! Lillgrisen är sjuk igen (hosta o feber) och hans far var hemma med honom igår. Då sov han till halv tolv och softade hela dagen. Idag när det är min tur att vabba vaknade han typ halv sju och är pigg som piraten!

Jag hade föredragit sovmorgon det fick bli lussebullebak istället. Degen står nu på jäsning och russinen ligger i blöt.

...i blöt???

Ja, ni hörde mig rätt. Alla trix med kesella och baksirap och kletiga degar är så gott som förgäves om man stoppar de sackars bullarna fulla med torra russin sedan.

Russin är bullvärldens motsvarighet till fästingar! Ni som inte gillar russin i lussekattenvet hur de brukar se ut när man pillar loss dem ur den färdiga bullen: inte all torra längre utan tjocka och fina -fulla av degvätska som se sugit ur den magra bullstackaren.

Mitt andra husmorstips i sammanhanget är att låta saffranet ta sig en snaps innan du börjar baka (låt saffranet dra i en matsked vodka eller två). Ska du baka med piratvild 4-åring kan det kännas rätt frestande att ta sig en snaps själv också för den delen.

Idag hann jag inte låta saffranet supa till så jag mortlade det med sockerbit och lät det puttra i smöret till degspadet istället.


Förresten...så måste jack tacka den av er som gav mig tipset att använda den gamla glaslösa chokladasken av plåt som blomkruka (någon länkade till sin blogg där detta fanns på bild, men minns ej vem). Har satt "julblommor" i den nu och det blev riktigt bra. Nu ska jag minnas att vattna dem bara....

tisdagen den 23:e november 2010

Nödens lag!


Jo förresten...nöden har visst en lag. En steg-för-steg-beskrivning till och med (fast nu tänker jag på en annan nöd än chokladnöden).

Den här typen av konstnärligt berättande är bland annat vad jag ägnar min arbetstid åt.

Kanske borde göra en hemma ockå förresten, med detaljinstruktioner om hur man fäller ner en toaring samt lock. Värdelöst att vara den enda kvinnan i hushållet!

måndagen den 22:e november 2010

Nödgodis för finsmakare!


OK...man ska inte vräka i sig godis mitt i veckorna. Men nöden har ingen lag (nöden består i att mamman är chokladsugen dvs. en ytterst svårtartad nöd).

Då den svåra chokladnöden per automatik innfinner sig så fort det finns sötsaker hemma brukar allt ätbart i den vägen snabbt bli utrensad, så dagens desperata skåpletande gav klent resulat. Men  till sist lyckades jag hitta några block med riktigt mörk fin "ursprungschoklad" som jag köpt för att baka med.

Den typen av choklad fixar jag inte att äta som den är, men jag lättade upp det hela lite genom att micra choklade och doppa klyftorna av en söt apelsin.

Resultatet...blev DÖDLIGT gott!

Sambo kommer nog tycka att det är fusk att knapra på bakchokladen. Men att doppa appelsinklyftor ÄR ju nästan som ett bak. Jag känner i alla fall hus de sätter sig på min bak i detta nu!


Hoppas ni andra också har en god kväll!

Var-Rädd-Om-Maten-Veckan!

Ni har väl inte missat att det är "var rädd om maten"-veckan? Tanken är att man  ska utmana sig själv att inte slänga någon mat på en vecka och börja reflektera över hur mycket mat som faktiskt slängs rakt i soporna.

Ska bli mycket spännande.... vi är helt ärligt hemskt dåliga på detta. Jag är usel på matplanering och ingen av oss använder matlåda (jag får mat på jobbet, men sambon köper lunch och skulle spara mycket på att ta med eget).

Jag hoppas det är OK att man kollar igenom kylen och rensar ur gamla synder först? Typ sådant som fått päls eller börjat bygga upp kolonier därinne. Jag tror inte sambon skulle vilja ha med det i matlådan, det skulle kunna ta över hela arbetsplatsen.

Kommande månad ska jag också försöka styra upp att göra och hålla en matbudget *klappar mig själv på huvudet jättemycket*.


Herr Kronärskocka slockar över att ej ha blivit mat.

söndagen den 21:e november 2010

Bokat!

Efter många våndor har vi nu bokat vintersemestern: Valet föll på Jordanien, och 5-stjärniga hotell Kempinski i Aqaba- i början av februari.

Vi har även bokat en weekendresa till Jul på Liseberg i Göteborg med ungarna, för att blidka föräldrasamvetet

Några ljuspunkter för att ta sig igenom vintermörkret!

lördagen den 20:e november 2010

Finkultur och svamp i bikinin!


Idag har jag och husmonstret (som numera faktiskt är 4 år men fortfarande lika mycket monster för det) gjort en insats för finkulturens bevarande, som reaktion på förra måndagens efter-helgen-funderingar.

Vi har varit på biblioteket, och sedan på barnteater och tittat på pjäsen "När blir det snart? med Mitt-i-prick-teatern. Den handlade om två lätt utvecklingsstörda män i hatt som väntade på en ananas (...tror jag i alla fall..vi lämnar öppet för alternativa tolkningar här.) Det kändes lite som barnteaterns svar på "I väntan på Godot" fast med repliker som "om jag äter upp en strumpa får jag ludd uti min rumpa". Mycket bra tyckte både jag och husmonstret.

Nu ägnar vi oss åt kommersiell botgöring genom att titta på Svampbob Fyrkant-filmen och äta chips med dipp. Svampop är en figur som förmår roa oss båda. Men jag har just insett att landet han bor i heter "Bikini Bottom",  vilket får mig att fundera på vad för slags svamp han egentligen är?

torsdagen den 18:e november 2010

Husmonstret!


Jag sitter och nostalgiar över gamla bebbebilder på ungarna. Det är inte klokt vad de blir stora snabbt. Den här texten skrev jag i en forumpresentation på nätet när jag var i lätt trebarnschock efter lillen.

"När Gud skapade människan med två armar, tänkte han sig att hon skulle ha två barn - MAX! Själv har jag tre, och har plötsligt insett den verkliga innebörden i uttrycket "two is company - three is a crowd!"

Som ettbarnsmor var jag en sådan där mamma som alltid hann tvätta håret och sminka mig och träna fem gånger i veckan, samtidigt som jag bakade bullar och bjöd väninnorna på nyskummad caffe latte med olika smaksättning. Barn nummer ett hade waldorfinspirerade träleksaker i naturnära färger, underställ i merinoull så fort det var minusgrader och alltid matchande strumpor.
Som trebarnsmor är jag en sådan där mamma som ibland upptäcker först på jobbet att jag bara hunnit sminka ena ögonbrynet. Min främsta träning består i att vända upp och ned på huset i jakt på tv-kortet som lillen lyckats pilla in i cd-spelaren, och de handgjorda chokladpraliner jag bjuder mina fikasugna vänner på är definitivt handgjorda av någon annan än mig!


Barn nummer tre leker med tändstickor och kylskåpsmagneter, och har vid mer än ett tillfälle skickats till dagis med tummvantar på fötterna i brist på rena sockor."

Trebarnschocken har nog lagt sig lite nu men den avslappnade inställningen stannar.

onsdagen den 17:e november 2010

Dags att städa?


Överhörde igår denna konversation mllan mellankillen  (7 år) och hans kamrat:

Mellan: "- Du förstår, vi har faktiskt Lillåns gamlaste hus."
Kompis: "Asså..., ni har Lillåns STÖKIGASTE hus!"

Hädanefter ska jag bara bjuda hem barn som är vana att lva i renoveringskaos!

tisdagen den 16:e november 2010

Renoveringsträskoholister förenen eder!
Jag orkar inte ens skriva något idag. Trött ända in i märgen. Sambo borrar i bakgrunden. Det är alltid någon av oss igång.

Trösterikt med alla igenkänningskommentarer. Är det inte en märklig koppling egentligen att man mår bättre av att andra har det lika illa?

Tröstar mig lite med före-efter-bilder på husets fulsida för ett år sedan, och nu. Det går ju framåt i alla fall.

måndagen den 15:e november 2010

Livets svåra frågor!

Bild från Coop. När jag skulle leta på ett foto till detta inläggg googlade jag först på "bak"...hm...gav kanske inte riktigt rätt typ av resultat..

Nu sitter jag här och funderar över livets svåra frågor... Som till exempel hur man lämpligast bör stödteckna till "Sockerbagaren"? Är kanske socker+bagare mest korrekt eller känns det som ett nonsenord (vad i all världen är en sockerbagare anyways?). Kan man kanske förenkla det till söta/lilla bagaren, eller är det att göra våld på textens karaktär? Och bor denne bagare i staden ="en stad" eller kanske i stan ="innerstan"?

Jag har verkligen en förmåga att gräva ner mig i de stora frågorna här i livet,

Till helgen skulle jag själv vilja vara sockerbagare. Bloggarna börjar fyllas med pepparkaks- och lussebullebilder som får saliven att rinna ner och fullkomligt sätta igen tangentbordet (mellanslagstangenten får man numera banka ner med våld...missar jag något mellanrum vet ni varför). Själv ägnar jag helgerna åt att renovera tak, regla väggar och annat grovbygge. Det känns aldrig som att tiden räcker till för det där mysiga pysslet alla andra tycks hinna ägna sig åt. Funderar ibland på att ta en renoeringsfri helg...men det lyckas aldrig bli så. Kanske man bör gå med i Annonyma Renoveringsträskoholister? Någon som vill joina? Vi kan träffas och småpyssla oss igenom abstinensen!

Nu ska jag återgå till livets svåra frågor igen, kanske finner jag svaret på youtube?

Svennebanan skaffar barn!


Alltså det här med barn...

Innan man får dem är det så lätt att man tänker att man minsann ska bli en sådan där som tittar på rysk dockfilm och tar med barnen på vernisage och mamma-barn-yoga och såna därmeningsfulla och lite allmänt trendiga saker. Jag brukar tänka det i alla fall.

Sen står man likförbannat där i regnet med ungarna utanför nån gudsförgäten ICA och köar till tandborst-fiskdammen på "munhälsans dag" och sitter bänkad med popcorn framför lågbudgetproducerade Scooby Doo-filmer och Idol på helgkvällarna.

Hippt är så att säga inte ordet som definierar min tillvaro just nu. Men det lyckliga leendet över den fula gratistandbortsten uppväger allt.

söndagen den 14:e november 2010

Myskankor, myskankor, myskankor, myskankormyskankormysk...


Det är så rolig att gå in på Blogspots "statistik" och se vad folk har googlat på när de råkat hamna på min blogg. Jag inser att de flesta är här rätt ofrivilligt och egenligen bara ville veta vart de skulle kunna hitta en billig mössa eller något...

Myrorna! Köp den på Myrorna säger jag!
Sådär, nu har vi  klarat av det.

Men jag vill gärna hamna överst  när någon googlar på myskankor, så att jag kan få berätta at det är de goaste husdjuren! Trevliga, sociala, mysiga, håller med om det mesta man säger och håller däremellan käft (en egenskap den övriga familjen tyvärr inte besitter). Tröttnar man på dem fungerar de även bra som stek vilket inte heller gäller så många övriga familjemedlemmar.

Myskankor är revirbundna och behöver inte buras in. De trivs med att bo i stan/villaområde och gillar barn. De lägger ägg som ger extra fluffiga sockerkakor (men annars är hönsägg godare) och är duktiga ruvare.

Myskankor äter nästan vad som helst: gräs, äpplen, daggmask, mördarsniglar, snigelgift, nyplanterade frön, vinbärsbuskar, korvbröd, päronsplit, frigolit...  De är lite svårlärda angående vad som inte är tillåtet att äta på grund av sin pyttelilla hjärna, men å andra sidan är de av samma anledning extremt lättlurade så det är en enkel match att stänga in dem för natten även om de inte vill. Kaninen blir misstänksam bara man närmar sig, men ankorna går på samma enkla trick varje gång. De är som guldfiskar fast med näbb.

Myskankor, myskanor, myskanka, anka, ankor...och Anna Anka såklart! Sådär ja, nu borde jag väl fastna i google-sökning?  Jag ska prova lite senare om det funkar.

Först ska jag renovera tak...igen...Barnen är på badhus med far sin så man får passa på!

Återbruk i skidbacken!

Mellankillen i "hemmabacken" Kvarntorp, 2010

Jag tycker att det är sorgligt att så mycket i dagens samhälle kretsar kring konsumtion. Med det sagt, så har jag  ingenting alls emot att äga prylar, så länge det inte behöver kosta mig något. En del prylar kan onekligen hjälpa till att göra livet mer intressant och varierat. I en familj med tre barn hör sport/fritidstrustning definitivt till den kategorin.

Framför allt är vi aktiva när det gäller vintersport, och det beror inte på att vi älskar vintern -snarare tvärtom. Jag är långt ifrån en vintermänniska och önskar mest att det hela ska gå över så fort som möjligt. Men då jag inser att det inte hjälper att sitta inne och sura försöker jag hänge mig åt aktiviteter som är möjliga endast den kalla säsongen och som därmed ger hela vinterhelvetet åtminstone i närheten av någon slags poäng.


Romme 2008

Därför har vi förrådet fullsmockat med längdskidor, pjäxor, skridskor, hockeyklubbor, carvingskidor, pulkor, bobbar, snowboards, långfärdsskridskor och allt annat man kan tänka sig. Idag har jag försökt
 göra någon slags genomgång av vårt vinterförråd, som på det stora hela mest börjar likna skidbodens uthyrningsavdelning på en medelstor alpinresort.


Sortering pågår..

ca priser vid inköp:
längskidor 10-50kr
carvingskidor 50-250kr
Skridskor 30-50 kr
Pjäxor 25-150 kr
Stavar 10 kr

Med vetskap om att ungar växer har jag det senaste året köpt varje fräscht par pjäxor och skidor i barnstorlek jag kommit över och har nu i det nästmaste en komplett uppsättning där. På kompletteringslistan har jag nu skrivit upp "längstavar vuxenstorlek" och "skidskor i nya modellen  med metallögla fram, strl 29-34". Jag tror att jag kan hitta dessa saker på Myrorna som nyss tagit in vintergrejjerna och har et bra utbud nu. Några skidor och pjäxor med äldre piggbindning har jag rensat ut för försäljning via Blocket, där de brukar ge bäst betalt. Jag har redan sålt av de skridskor och alpinpjäxor som vuxits ur, och dubletter av en del saker vi rensat ut när vi hittat fräschare eller bättre exemplar billigt.

Så går den ständiga rundgången hos oss, och skapar ett eget ekonomiskt kretslopp. Det vore fel att säga att vi har låga utgifter för sportutrustning. Vi har helt ärligt, inga utgifter alls för detta, då jag oftast säljer sakerna dyrare än vad jag köpt in dem för. Att köpa in dem kostar en liten slant, att äga dem kostar gratis.

Bytardagsfynd för 50 kronor

Som någon så fint påpekat är vi inte fattiga. Men det innebär inte att utgifter inte påverar oss. Mer pengar till en sak innebär mindre pengar till något annat. Den ekvationen gäller de flesta, oavsett inkomst. Jag anser mig vara en kräsen konsment, men inte "trots det"  utan "på grund av det" väljer jag att i första hand köpa begagnat och att jaga låga priser. Jag köper inte vad som helst som har ett lågt pris, men det jag väljer att köpa ska vara så billig som möjligt i förhållande till sitt värde. Kvalitet är till exempel en parameter jag är beredd att betala extra för, och i vissa avseenden också design. Parametern "ny från butik" innebär däremot inget mervärde för mig som användare och då är jag inte heller beredd att betala för det om jag inte behöver.

lördagen den 13:e november 2010

Skabbigt gammalt får!


Här kommer så äntligen en bild på skolplanschtävlingens joker, det lunsiga gamla fåret! Av alla skabbiga gamla skolplanscher jag haft i min ägo är detta nog både den äldsta och den skabbigaste. Lite sliten, lite fläckig, lite gulnad av tidens tand (inte så mycket som på bilden dock..det är lite "missfärgat" av att jag fotat utan blixt). Men skulle göra sig så bra i rätt sorts ruffiga miljö.

Tyvärr tror jag att vi lyckades få skabbfårets kusin till middag igår. Jag gjorde honung- och rosmarinsglaserade revben i ugnen och det doftade helt fantastiskt. Men det visade sig vara en riktig benget till får, vi fick äta oss mätta på potatis. Å andra sidan var den "gratis". Bengetfårets revben har suttit på min mammas kompis grannes får och vi fick det i utbyte mot en datorreparation som min sambo gjort. Lokalekonomi när den är som bäst, (eller inte).

fredagen den 12:e november 2010

Avsugning på kredit?


Nu kom den så tillslut, dammsugaren, så nu kan jag städa utan bli elchockad. Kanske ett dumt drag egentligen, jag har aldrig haft en så god anledning att slippa.

Den är supersnygg, men jag kan inte påstå att den gör mig mer sugen på att städa. Fördelen är helt klart att man slipper städa bort själva dammsugaren. Den kan stå där och skräpa som någon pitoresk inredningsdetalj.Intressant att noteta är att man nu för tiden inte kan handla på postförskott hos de flesta återförsäljare på nätet, och om man väljer "faktura" blir man automatiskt kreditkund.

 Faktureringsföretaget föreslår glatt att jag ska betala 91 kronor i månaden året ut istället (+29kr avgift) och skickar med förtryckta avier för delbetalning,trots att jag valt att INTE kryssa i rutan för delbetalning vid beställning. Någon nedre gräns för när detta betalalternativ erbjuds tycks inte finnas. Köper man en elvisp för några hundralappar blir man ändå erbjuden att betala 15 spänn i månaden..fortfarande med 29 kronor i aviavgift vilket då överstiger varans pris många gånger om. 

Givetvis är det ingensom tvingar mig att använda delbetalningen, och jag väljer att inte göra det (jag handlar av princip inte saker för pengar jag inte har). Men jag tycker också att jag som kund ska ha rätt att välja att INTE bli erbjuden kredit när jag inte bett om det.

 I den bästa av världar kan alla hantera sin ekonomi till punkt och pricka, men sanningen i vitögat så bygger väl hela denna affärsidé på att människor inte alltid fixar det och att kunden som valt faktura i slutänden ska frestas att välja det dyrare alternativet. Inte rent spel, om ni frågar mig.

torsdagen den 11:e november 2010

Skolplanschtävling 2.0Okej gott folk, då kör vi en repris av skolplanschtävlingen!

Byggnadsarbetarna är den som gick bort i förra tävlingen, kvar finns alltså Kräftdjur, Strandens växter, Blåsipporna blomma. Jag sockrar också med ett par grågäss och så har jag släpar fram ett raggigt gammalt får ur garderoben! Tyvärr har jag inte lyckats fota honom ännu, jag får uppdatera med det i efterhand.

Att skriva en kommentar till det här inlägget ger en lott, att länka till tävlingen ger två lotter. Dragning om två veckor!onsdagen den 10:e november 2010

Å andra sidan...Det Härliga Lantlivet!Idag är vi totalt jävla insnöade.

Jag har tidigare här i bloggen råkat skriva något gulligt om att vi bor så himla perfekt med "det bästa från två världar"; Närheten till stadens utbud, men i helt lantlig miljö med utsikt över åkrarna och inga grannar precis intill (utom åt stan-hållet där det finns ett litet nybyggt skokartongsliknande område som ger barnen lekkamrater och för det mesta inte stör oss då vi har enorm tomt och ingen utfart åt det hållet alls. .

Vilket jävla bullshit...jag tar tillbaka ALLT! Sanningen är ju att vi har det sämsta av två världar också. Överfull septiank, utkylt hus och 18 mil att skotta. Och jag får inte ens ackompanjeras av det lantliga lugnet när jag försöker skotta de arton milen tung blötsnö...eftersom nån liten granne i nybygget åt stan till håller på och kör sin exakt två kvadratmeter stora tomt med en bensindriven snöslunga (!!!) .

Jag har skottat i två timmar och om jag håller på lika länge tillså KANSKE jag kommer ut med bilen så jag kan ta mig till jobbet imorgon. Jag har nära på skottat till tomtgränsen faktiskt...men eftersom det inte bor någon intill...ja då fnns det inte heller någon som tar vi där jag slutar utan jag måste skotta hela sträckan förbi nästegårdarna också..*pust*.

Den som skriver något puttigulligt om att bo på landet idag får banne mig stryk!


Barnen är tränade sedan späd ålder att gräva fram fastkörda bilar (bild från föregående år).

tisdagen den 9:e november 2010

Körsrenovering ..the never ending story!


Förra vintern renoverade vi vårat kök... till ungefär 90% färdigt. Sedan kom livet emellan,som det för det mesta gör när jag får virvla runt. Att avsluta är nog min svaga punkt. Så nu har jag gett mig själv bakläxa och håller på och fixar med det sista i köket. Det är lite spackel häroch lite lister där... justeringar av gångjärn och lite uppdateringar av lösningar som inte funkat tipptopp.

Det är ett ganska bra projekt att fixa med nu när jag är själv hemma, eftersom man kan grejja med det en liten stund i taget mellan hjälpa-barn-med-det-ena-och-andra stunderna. Mitt andra pågående projekt (tvätta limfärg från barnrumstaket) kräver totalt klädombyte och ostördhet så det får vänta tills helgen.En av de saker jag pysslar med är att justera de små skruvarna som gör att lådfronterna flyttas i höjd/sidledså att de ska ligga helt i linje med varandra. Det krävs lite extra meck med det hos oss eftersom lådfronterna är från Marbodal, utdragslådorna från IKEA och stommarna från Ballingslöv...vilket inneburit att jag fått borra om alla hål när jag monterade lådorna.

Givetvis var det en sjukt dålig idé. Jag borde ha köpt utdragslådorna från antingen Marbodal eller Ballingslöv så hade det passat åt ena hållet åtminstone. Men av ren envishet ville jag inte betala mer för en utdragslåda från Marboal när den lik förbannat är tillverkad av samma leverantör som ikea-lådan.Det andra stora misstaget var att vi inte kostade på oss ett dyrt golv. Vi diskuterade massor av alternativ..trä, klinker,golvvärme,integolvvärme..och när vi inte kunde bestämma oss la vi ett billigt laminatgolv "tills vidare" och det vet vi ju alla hur det är med såana där "tills vidare" lösningar. Det lär väl ligga kvar tills vi blir pensionärer. Laminatgolvet är kallt som bara helvete. Man får typ köldskador av gå på det och det var riktigt jävligt att lägga också. I efterhand har jag kommit fram till att ett linolueumgolv är vad jag vill ha. Rutigt.Mest NÖJD är jag fortfarande med luckorna och lådfronterna,  cremevita ur serien "Form" från marbodal som vi köpte nya på Blocket för 1500 för ett helt kök. Omlackningen av kylskåpsdörrarna som en bilfirma gjorde för 500 kronor är jag också väldigt nöjd med. Den jordgröna färgen är väldigt svår att fånga på bild, men jag älskar den.

Den smala vinhyllan från IKEA:s fyndhörna är jag också förtjust i, eftersom den löste problemet med ett smalt utrymme som "blivit över" mellan frys och vägg.

Men det jag är allra mest nöjd med är egentligen inte vad vi bytte och köpte, utan med vad vi INTE bytte och köpte. Till exempel en rostfria diskbänken och skåpstommarna som vi inte var missnöja med och som därför fick vara kvar. Att vi inte bytte spis, kyl och frys som vi köpt nya för bara några år sedan kändes självklart... men vad jag förstått är det långt ifrån givet att man tänker så. "Vi rev ut allt" är en mening som man läser återkommande i köksreportage. Varför i all världen då, undrar jag? Rimligvis kan väl inte ALLT i ett kök ha lika lång/kort livslängd? ALLT kan väl inte ha brakat ihop precis samtidigt?

Jag ser inte det jätteroliga i att låna pengar till att köpa saker man inte behöver.

Men det är väl så det är meningen vi ska leva nu förtiden. Det sägs att köket har blivit en status-symbol där det inreds allt mer och allt dyrare, men lagas allt mindre mat.Mitt kök är framförallt en "verkstad" och inte en uppvisningsplats. Men jag tillstår att jag gärna visar upp just köket - just för att inspirera andra till att det GÅR att fixa till en hyffsad inredning UTAN att gräva ner alla sin pengar i projektet.

Vårt kök kostade ungefär 20 000 att rusta inkl. nya luckor och beslag, fläkt, diskmaskin, golv, några nya stommar, utdragslådor till alla underskåp, omlackering av kyl/frys, kakel, byte av träbänkskiva, panelskivor, spackel och färg samt en del möbler och inredningsdetaljer.

Jag skulle hellre ha ett snickarbyggt handmålat lantkök,men det jag har är good enough - och framförallt är det mitt. Inte mitt som i bankens, utan mitt som i mitt.