Sidor

torsdagen den 30:e december 2010

Nyårsoutfit i designer-vintage-stil.


Så var det snart nyår! 2010 har gått lite för snabbt och jag önskar mig därför ett långsammare 2011. Jag vill inte minnas mitt liv som något som svichade förbi i ett ekorrhjul.

Men först ska vi fira nyårsafton! Parmiddag som vanligt...jag har ägnat de senaste dagarna åt att plocka fram en bra outfit åt mig och barnen.
Nyårsafton är nog årets pretentiösaste högtid för vår del och HerrSambo har alltid smoking. Själv tänkte jag i år ha en svart spetsklänning från JC + Ida Sjöstedt, superglittriga tights från NoaNoa och en kort vintage-kavaj från Dusk by Frank Usher.

Det låter ju grymt initierat men jag har i ärlighetens namn ingn aning om vem varesig Ida Sjöstgedt ellerFrank Usher är. Som småbarnsförälder blir det där med klädshopping allt mindre av stillsamt  provande och medvetet ställningstagande, - och allt mer av att rycka till sig det vettigaste man kan hitta från någon
galge nära utgången.

Ungarna ska ha paisleymönstrade ekologiska skjortor från Lindex, petrolblå byxor från polarn och grå slipovers från name it.
Ett hopplock från respektive butikers mellandagsreor såklart.


 Är det för tidigt att önska  ett Gott Nytt År?

onsdagen den 29:e december 2010

Hemlagad Yoghurt!


Nu harjag invigt yoghurtmaskinen från mellandagsrean. I går kväll startade jag tre burkar yoghurt  och en creme fraiche. Dödligt gott blev det! 

Är man ute efter att spara pengar är kanske inte yoghurtkonsumtionen det första man bör styra upp. Men om man som jag är en sucker för "riktig mat", ekologiskt och att göra själv är egen yoghurt en upplevelse.
Gott, enkelt, och man kan få den pecis som man vill ha den. Den som är vegan, laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker har däremot mycket att tjäna på att göra in egen yoghurt.

Yoghurtmaskinen är inget mer komplicerat än en liten bytta med värmebotten och ett gäng små glasburkar i. Det finns större varianter men jag är framför alltute efter att kunna göra små kvaniteter. I vårt hushåll är det nästan bara jag som äter yoghurt och köper jag en liter får jag ofta slänga en halv.Har man ingen yoghurtmaskin går det bra att göra yoghurt i termos eller på annat vid. Flera varianter finns beskrivna på den här sidan . Fördelen med maskinen är att man enkelt gör lite i taget med minimal disk, och att man inte behöver värma upp mjölken innan man startar yoghurten.  Maskinen drar ström som en glödlampa ungefär.

För att starta en yoghurt behöver man mjölk (tex.komjölk, sojamjölk, havremjölk eller getmjölk)och yoghurtkultur. Yoghurtkultur får man genom att tillsätta en klick köpeyoghurt eller yoghurtkultur i pulverform i mjölken. Av den yoghurt man får fram kan man använda en klick för att starta en ny yghurt och så ynglar de av sig... Yoghurtkulturen man köper som pulver är starkare och man kan starta yoghurt fler gånger efter varandra med den, men jag har tyvärr inte hittat den i svensk butik utan fått beställa från danmark.
Alla tips om svenska köpställen mottages tacksamt!


Smaksättningen blandar jag i innan den varma färdiga yoghurten stoppas i kylen. Här blåbärssylt och vanilj!

Jämfört med surdegsbak är yoghurttillverkning rena barnleken.
Om någon känner sig inspirerad till en egen mackapär så var köpstället Mediamarkt och priset ca 300 kr innan rabatt.

måndagen den 27:e december 2010

10 saker folk helst vill läsa om på DIN BLOGG!

show 'em!

Vill du ha fler läsare till din blogg? Undrar du hur man går till väga?

Enkelt! Visa pattarna!

Nej herregud...det menar jag förståss inte at ni ska göra. Men det är ju väldigt intressant att fundera över vad folk egentligen vill läsa om på en blogg.

Sökmotorn Bloggportalen ger en hint genom sin statistik över de 10 mest sökta orden den senaste veckan,

Detta, mina vänner, är vad de allra flesta av Bloggportalens användare vill finna blogginlägg om:

1: gratissaker.com (kan det vara gratissaker.coms ägare som spammar kanske?)
2: nakenbilder
3. guess her beaver
4. utan trosor
5. sexfilm
6. sex noveller
7. sex
8. whiskyfinder
9. erotiska noveller
10. sperma

Hm... ja vad ska man säga. Är det underligt om man blir lite bohem och samhällsfrånvänd till slut? En ansenligt stor del av detta lands befolkning verkar bara rakt igenom pantade i huvudet!

Krimskrams!

Sliten gammal Rörstrand soppterrin köpt på loppis för en tia strax innan jul. Kan bli en bra...kruka kanske?

Jag är världsmästare på att släpa hem diverse krimskram från loppis.

Tyvärr är jag inte lika mycket världsmästare på att städa och sortera dem. Särskilt inte nu när man måstepulsa i meterdjup snö för att komma ut i förråden. Allt blir ståendes inne och ivägen.

Jag borde nog ha loppförbud ett tag.

En gammal visp från Myrorna att ha till ...gud vet vad?

söndagen den 26:e december 2010

Tapeter och en Vanlig Svart Klänning!

Den här tapeten  hamnar nu i nybyggda hallen (katalogbild).

Jag tapetserar!

Därav borde jag förståss inte alls sitta här. Hela tangentbordet blir fullt med taptklister.

Men skadan är liksom redan skedd,  jag har för övrigt tapetklister i öronen också.

Idag har jag varit på köpcentrum. Det var  ett Big Mistake, hela Sverige var där! Herregud har folk inget bättre för sig om dagarna...jag önskar att aldrig bli en människa som framlever mitt liv i köpcentrum.

Sten i glashus såklart...nyp mig, jag var ju där själv. Köpte en klänning till Nyår och en yoghurtmaskin som jag jagat på Blocket en tid men inte lyckats få fatt i. Har provat att göra yoghurt i termos tidigare men det  blir lite oberäkneligt och jobbig disk.


Helt Vanlig Svart Klänning. Dubbla modellen på bredden för en lite mer realistisk bild. Den där storleken skulle nog lagom räcka till ungefär en...eh, benvärmare på mig.

lördagen den 25:e december 2010

Fasan-sfull julklapp!


Det bidde inga hundar till soffan..det bidde hjort och ANKOR!

Jag brukar lite klichéartat säga att min inredningsstil är en blandning av nytt och gammalt, billigt och dyrt.
Det är inte alls sant.
Egentligen är det mest en blanning av gammalt och gammalt, billigt och billigare.

Men kors i taket... till jul slog jag på stort och  köpte faktiskt några NYA inredningsdetaljer till vardagsrummet.

Min sambo håller masken så gott han kan. Han tycker nog min fasan är fasansfull.
Tur attdet är jag som inreder!
Han kan få göra något annat viktigt...typ betala!

Han får flytta runt lite fasanen..har inte bestämt plats åt honom ännu.  I fönstret kanske?

fredagen den 24:e december 2010

Granen står så grön o grann i stugan...

Jul med Lantlig Charm och Frystorkad Mus!


Psst... är ni vakna? Vi har precis plockat ner den stora stickade julstrumpan över vedspisen och öppnat lillgrisens morgonpresenter. Såå mysigt!

Här hemma firar vi en charmig traditionell lantjul! Jag har till och med fått en förtida julklapp i form av en charmig traditionell lantförkylning. Bedrövligt!

Dan-före-dopparedan hade jag helst firat nerbäddad.Men istället fickjag ägna den åt charmiga traditionella lantaktiviteter såsom att skotta snö, bära ved och mocka skit i 20 minusgrader med spränghuvudvärk.

När jag försökte göra ett sista tappert försök att städa upp lite tog jag mig äntligen för att bära ut våra återvinningstunnor från köket. Det har inte hänt på många veckor kan  jag säga, vem f*n  vill frysa häcken av sig på återvinningsstation?

Där bakom hittadejag en bortglömd råttfälla innehållandes en föredetta charmig traditionell lantmus. Av den intorkade svansen att döma insåg jag att den måste ha legat där ett tag. Men med tanken på medeltemperaturen  i vårt kök hade den väl liksom frystorkat snarare än ruttnat så ingen odör har anats.

När vi skulle ta bort den hade pälsen liksom klibbat fast i golvet litegrann. Så medan sambon bad ut den bättre begagnade musen fick jag ägna kvällen  åt att knäskura charmig traditionell lantpäls från vårt golv.

Livet på almost-landet har sina för och nackdelar. Idag hoppas jag njutaav fördelarna och jag önskar er alla  EN RIKTIGT GOD JUL.

torsdagen den 23:e december 2010

Julgodis, fulgodis och Tranbär panacotta!

Picasso släng dig i väggen!

Här hemma har vi haft marsinpanverkstad i dagarna. Barnen fick hålla igång med olika sorters färgad och smaksattmarcipan och mandelmassa, strössel och sådana där meningslösa små silverkulor som jämt fastnar i tänderna.

Fint blir det, men gott? Ja för ögat kanske.


Fick för första gången användning för min loppfyndande porslinsskärbräda, perfekt för att färga mandelmassa på då den inte drar åt sig färg.

Hembakat i all ära men när det gäller choklad är det ändå proffsen som gör det bäst. Jag har bunkrat upp inför julen med mörk ekologisk chokladtryffel, ljusa bräck med pistagenötter och framför allt - den helt amazing drelskapande dunderpralinen "tranbär panacotta". Den består av ett  mörkt chokladhölje täckt av ett lite syrligt rosa pulver, och innuti en panacottasmakande fyllningen med en klick tranbärsjox i botten. Gudomligt!


Dregel dregel dregel....

Pralinerna köper jag direkt från tillverkaren Almida, i deras fabrikslokal vid bilprovningen i Lillån, Örebro. Det är typ 2 minuters avstickare från motorvägen och därmed ett hett tips till alla som någon gång lyckas passera staden under deras öppettider.

Jag har väntat i evighet på att  "tranbär panacotta" ska dyka upp i andrasorteringsisken, vilka praliner som finns där varierar nämlign från dag till dag. Lagom till jul dök de upp, lucky me!

Normalt sett säljs Almidas praliner i chokladbutiker och delikatessdiskar för 8-10 kronor styck.Men i andrasorteringen kan man köpa dem för 9.90/hg (vilket tyvärr också bidrar till att man snart börjar moffa lyxpraliner som om det vore karamelkungengodis och snart inte uppskattar dem lika mycket alls, men det lilla bakslaget kan jag leva med)

¨
Några praliner fick hamna i strut och fara bort i vaderat kuvert som del i det "ubersysterliga myspaketet"'

tisdagen den 21:e december 2010

Svindyrt!


Jag är en snål människa det ska gudarna veta... Jag har handlat julklappar på loppis, gjort julköttbullarna på kort-datum-halva-priset färs och köpt julpralinerna direkt från fabrikens andrasortering.

Men banne mig om jag inte köpt sveriges kanske dyraste julskinka?

Kan det vara normalt att en liten futtig skinkstackare ska kosta 350 spänn?

Ja om man med normalt menar att grisstackaren ska få leva ett normalt grisliv är det nog det. Vissa saker måste bara få kosta.


måndagen den 20:e december 2010

Nu är det VÅR!


Mentalt alltså!

Årets frökataloger har börjat komma.

Odling är min livlina. Det är det enda som hindrar min hjärna  från att tro att vintern kommer vara i evighet.

Sedan jag började odla har vintrarna liksom blivit kortare. Redan vid jul börjar planering och inköp inför vårens sådd som startari februari (försådd inomhus).

I vår är det dessutom invigning av nya växthuset så nu kan jag både odla mer och tidigare!Jag brukar alltid vara kräsen och genomtänkt först, för att lite senare ge efter och köpa lite vad som helst som ser kul ut.

Det ska vara smakrikt, lättodlat och inte så dyrt med fröna att det blir billigare att köpa grönsakerna på ICA.

Tipsa mig gärna om era bästa sorter!

fredagen den 17:e december 2010

Semester!


Imorgon bitti drar vi iväg på en liten miniweekend i Göteborg. Vi ska gå på Liseberg men framför allt ska vi hälsa på syrrans aldeles nyfödda bebisdam! Underbart!

Vi ska åka tåg så vi har förberett oss som inför en överlevnadsexpedition i vildmarken, mängder av underhållning för barnen, matsäck motsvarande en heldags matintag och stoora flaskor med vatten. Man vet ju liksom aldrig hur länge man kan bli sittandes på tåget. Att åka tåg är ungefär som att sitta i väntrummet på barnakuten, det kan ta precis hur lång tid som helst,det finns aldrig något att äta  och alla som jobbar där tycks alltid lika oföberedda på frågor om väntetiden även om sådana rimlgtvis måste utgöra ett ganska stort inslag i deras vardag.

Till tågresan har jagköpt en ny heminredningstidning som sägersig vara ekologisk. Det ska bli mycket spännande  att läsa den -jag lovar att återkomma med en recension. Det jag unrar är förståss vad deras definition av ekologiskt är? Kommer tidningen fokusera på återbruk och minskadkonsumtion (själva förutsättningen för ett hållbart samhälle) eller kommer den bara uppmana oss att konsumera oss till dödsmed kravmärkta prylar istället?

torsdagen den 16:e december 2010

Julgranslycka...och livet åt fel håll


Just nu rullar livet på i maxfart. Jag drömmer ju som sagt om ett lugnare liv men just nu går det mesta i helt fel riktning.

Mitt jobb som för det mesta brukar kännas väldigt ostressigt är just nu som att köra en bil med dåliga  vinterdäck på en ishal väg, man är ständigt på helspänn för att parera så att inget går fel.

Jag jobbar med autism och då är december per definiton en skitmånad, fylld av förändringar och påföljande instabilitet. Dessutom håller jag på  att överföra en elev som ska flytta och inskola en ny = ännu mer oro ho dem, och dubbel planering och högar med pappersarbete för mig.

Den här veckan började med en Luciamorgon då jag fick åka gristidigt till jobbet för att gå lussetåg med elev, sedan speedköra till minste sonens dagis och tjuvparkera på baksidan för att likt stålmannen slänga mig över staketet  för att hinna fram i tid. Det slutade förståss med att jag rev upp benet på staketet för jag är nog mer som Blåvalen än Stålmannen i fysiken om sanningen ska fram. Skyndade mig sedan tillbaka till jobbet där nämnde elev hade hunnit riva halva avdelningen i ett frustrationsutbrottöver ett par strumpor.

Vi lyckades tillsammans få styr på oron genom att slå in en död myra i julklappspapper och sedan åka iväg och posta en flaskpost  där vi stoppat en lapp med ordet Polis i forsen.

På den vägen har veckan fortsatt. Idag kom väl droppen närchefen övertalade mig att arbeta heltid i januari, fastän mitt mål tvärtom är att gå ner ännu mer i tid (vilket tycks helt omöjligt under överskådlig tid). På måndag ska Herr Sambo på en intervju om ett  chefsjobb och om han får det kommer väl han få ännu mer på sitt bord han med. Jobbjobbjobb till ingen nytta, vi behöver inte pengarna och närska vi hinna njuta av dem i så fall? Livsdrömmen köänns långt borta.

...och så julen mitt i allt det här!

Men ett litet ljus i mörkret: Idag har jag lämnat en gran hos min far och jag lånade då med mig barndomens levande-ljus-hållare till julgranen för han använder inte dem. Vi har huggit massor av granar så jag har fixat så att ungarna får kläen gran i lekrummet uppe och jag får själv härja i granen nere. Den ska ha röda kulor, levande ljus, torkadeapelsinskivor, flaggspel och glitter. *Myyyys*

Det gäller väl  att glädjas åt det lilla.

onsdagen den 15:e december 2010

Ljust och Fräscht...och ett surt troll i Odd Molly jacka.


Jag har som ni vet ett lite tudelat förhållande till heminredning. Jag älskar heminredning som skapandeprocess och arena för estetiska ställningstaganden i vardagen, men avskyr den statusjakt och köphets som följer med på köpet.

En sak jag har riktigt svårt för är de konstlade världar av ständig perfektionism som målas upp i inredningsmagasin och heminredningsbloggar. Att klaga på detta är inte helt okontroversiellt har jag märkt, VAD kan vara fel med att sprida vackra bilder, inspiration och puttenuttegull till varandra?

I Fredrik Lindström har jag i alla fall en vän, tycks det som. Den beryktade krogshowen "Ljust och fräscht" som han och Henrik Schyffert ska sätta upp i vår är en given "must see" för mig. Särskilt efter att jag hört dem tala kring sin show hos Skavlan.
¨
"Att bara visa upp sådana här människor, perfekta människor som håller på och dekorerar cupcakes med barn i rufsiga frisyrer och allt är underbart, ...det hetsar ju folk att vara missnöjda med sina liv"

Henrik Schyffert är också något intressantpå spåret när han säger:

"Misstaget är ju att folk tror att de ska bli bättre människor... De tänker så här: Jag vill ha ett liv där jag går långa promenader med min fru, jag spelar spel med barnen och vi pratar om finländsk arkitektur och sånt där och det är så mysigt. Hur ska jag få det? Jo, genom att KAKLA OM!"
Det är lätt att reagera med att slå ifrån sig: "men jaag tänker aaaldrig så" (endel människor reagerar intressant nog alltid med att slå ifrån sig oavsett vad man säger, låt gå - de är nog oomvändbara)  men i ärlighetens namn, nog finns det en kärna av sanning i detta. Det är samma psykologiska process som all livsstilsreklam bygger på, och Fredrik Lindström drar ett träffande exempel med mäklare som lägger fyra flaskor champagne i kylen  innan en lägenhetsvisning. Då tänker de potentiella köparna i sitt undermedvetna "Wow, om jag bodde här - då skulle jag ha CHAMPAGNE i kylen". Så funkar den mänskliga hjärnan.Vi fylls genom inredningstrenden med föreställningar om att ifall vi har en viss stil, inreder på ett visst sätt, då kommer vi att få ett sådant liv som vi föreställer oss hör till den stilen. Givetvis är det upplagt för ett ständigt misslyckande!

Kanske är jag präglad av mina egna livsdrömmar men jag kan inte heller låta bli att tolka ganska många nutida trender; romantiska kläder, lantlig heminredning, stickning och surdegsbak etc. som uttryck för en längtan hos många människor att leva ett lugnare liv. Ett liv närmare naturen, ett liv där man har plats för att låta saker ta tid och där man inte ständigt förminskas till en passiv konsument utan skapar sina egna värden och producerar saker som går att använda.

Problemet som jag ser det är att samma trender hetsar oss att konsumera ännu mer, eftersom vi undermedvetet tänker oss att vi kommer få det där livet bara vi köper oss de rätta attributen: den pastelfärgade Kitchen Aid:en till vårt surdegsbak, det platsbyggda lantköket och de svindyra designade gummistövlarna som de lyckligt avslappnade modellen i senaste Lantliv hade. Haken är för de flesta av oss, att ju mer vi köper desto mer måste vi arbeta, och ju mer vi arbetar desto mindre tid får vi att leva det där "enkla livet" som vi drömmer om.Mitt förhållande till vår relax/bastu som jag skrev om nyss är ju ett utmärkt exempel  på det Schyffert beskriver. Jag är inte en person som ägnar tid åt att lägga ansiktsmasker i skenet av levande ljus.Jag tänker ibland att jag skulle vilja vara en sådan person, men jag är inte det. Och framför alltså BLIR jag ju inte plötsligt det bara för att jag bygger ett fräsch badrum - även om jag inbillade mig det innan den var klar.

Jag har inte börjat städa mer sedan jag köpte den där snygga dammsugare heller, och ser jag ut som ett surt troll på morgonen och sätter på mig en snygg Odd Molly-jacka, då ser jag, suprise suprise, ändå INTE ut som Helena Christensen sedan, utan som ett surt, dessutom ganska tjock och stripigt troll i en Odd Molly-jacka.

Det Goda Livet kan inte köpas med prylar.

Julgodis för jordnötsälskare!


Jag borde julstäda!

Jag borde verkligen städa över huvud taget, och det känner jag mig lite stressad över.

Därför har jag efter någon slags tvivelaktig logik plötsligt börjat ägna mig åt massor av helt kontraproduktiva saker, såsom att släpa hem allsköns krimskrams från olika loppisar som jag sprider ut över huset. Och att drälla köket fullt av spontant påkommen godistillverkning så att det blir ÄNNU mer att städa.

Igår gjorde jag världens enklaste och gottigaste julgodis för jordnötsälskaren: Man penslar ischokladformar invänigt med mörk choklad i några omgångar (eller ljus för all del, om man föredrardet). Sedan mosar man ihop en klick honung med en slev jordnötssmör och trycker ned i formarna när chokladen stelnat.

Man kan piffa till det med att ha i hackade jordnötter, vaniljsocker eller lite vadsomhelst annat. Recept är inte riktigt min grej som ni hör, men detta kan man helt enkelt inte misslyckas med!

Choklad är min drog! Städning är det inte!

tisdagen den 14:e december 2010

Hello-Kitty-Vinnare!

"Maria Lever" är den lyckliga vinnaren av HelloKitty-bakformen!

Försenad med utlottningen  IGEN!
Livet lassar på för mycket just nu! (mest bra saker, men mycket)

Ev. tar jag jullov med bloggen snart.

Gissa Bajset!

Jag och lillskit har bakat lussekatter. Han har lärt sig rulla till korvar själv, men att skruva ihop dem till katter, där går han bet. Dessutom blir hans saffransdumpar ungefär dubbelt så stora som mina lussekatter och hinner aldrig får färg i ugnen. Men goda är de!

Vi använder alltid det här receptet som utgångspunkt men byter socker mot vit baksirap (lite mer än i receptet) och smaksätter med 1/2 tsk kardemumma och ca 1 msk riktigt vaniljsocker utöver saffranen. Mer lussebulletips har jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

De små blåglaserade glöggmuggarna i bakgrunden kommer från Upsala Ekeby och dem köpte jag på samma loppis som de färgade glasen. De ska bli en julklapp till min mor som älskar blått.


lördagen den 11:e december 2010

LoppisglasJag har köpt små färgade glas på en loppis vid jobbet. Det var 6 styckensom stod tillsammans i en glas-skål med raka kanter. Jag har ingen aning om vad de ska vara til, de är för små för att passa som saftglas. Någon slags snapsglas kanske? Eller är det vaser?Spa-kväll med Anna Anka!


Trogna läsare låter sig inte luras, ni vet ju att min Anna Anka är en myskanka, inte en Hollywoodfru. Men ni kanske inte visste att vi brukar ha henne i bastun?

För några år sedan byggde min sambo ett stort badrum ute i tvättstugehuset. Vi har yttepyttebadrum inne i huset och vill av byggnadsvårdsskäl inte utöka.

"Relaxen" byggdes stor, ljus och fräsch med helkalade väggar, värmegolv och bastu. Där finns mysiga fåtöljer, musikanläggning och tv. Det var även tal om att sätta in ett bubbelbad men det avstannade på planeringsstadiet . Medans relaxen byggdes föreställde jag mig vilka härliga spa-kvällar jag skulle kunna ha där. Äntligen gott om plats att lägga ansiktsmask, tona håret och ta det lugnt bara för mig själv med tända ljus och skön musik. Men konstigt nog, trots att relaxen blev färdig hade jag fortfarande tre barn, en oorganiserad själ och aldeles för lite tid för att kunna ägna kvällarna år privata spa-stunder.
Idag har jag använt relaxen för första gången på två års tid. Jag har använt den för att tina upp en anka som förfrusit tassarna!Vi upptäckte att Anna Anka gick konstigt idag och såg att hennes fötter blivit helt ihopfusna. Jag fick bära in stackarn i relaxen och där fick hon sitta och gotta sig ihop med sin kompis Anki. De båda var MYCKET imponerade av värmegolvet kan jag säga, jag har aldrig hört dem kvittra så inlevelsefullt, och de frusna ankfötterna tinade snart upp. Två mycket nöjda ankdamer fick sig en spa-kväll i relaxen. Själv fick jag byta ströbädd och lägga extraisolering på ankkuset för att sedan moppa ankbajs och uppblött hönsmat från värmegolvet.

Ibland blir livet inte som man tänkt sig!

fredagen den 10:e december 2010

Tack för gardinerna!!!!

Vardagsrum med provhängd julgardin...nu ska den sys eller strykas upp  och sedan "finhängas" med lite rött piff på.

Ibland blir man hjälpt från oväntd håll! Bland mina allmäna i-landsproblem dök det upp en svårlöst nöd så här lagom till jul.

Min underbara väninna Jenny köpte med julgardiner till mig på en Ullaredsresa som jag missade pga sjukdom. Jag litar fullt ut på hennes goda smak så jag gav henne fria händer att köpa "typ beige" julgardiner till mitt vardagsrum. De hon köpte var verkligen mitt-i-prick vad jag hade tänkt mig. Jag har en tendens att låta julgardinerna hänga kvar till typ maj,om jag tar mig för att byta alls, så diskret juligt ska det va'

Tyvärr glömde hon mitt i ullaredsyran att jag har inte ett utan två fönster i vardagsrummet!
Så där stod jag men en skitsnygg julgardin...till bara ett fönster. Efter en del googlande och runt ringande fick jag inse att modellen inte verkade finnas någonstans i denna färg. Den röda varianten av samma gardin fanns på flera nätbutiker, men inte den linnefärgade.

Lösningen dök upp från oväntat håll på Facebook där en "internetbekant" hade skrivit i statusraden att hon skulle till Ullared. Tack tack snälla Beatrice som tog dig besväret att posta mig en till gardin. Och tack Jenny som hittade den fina modellen åt mig. Sååå bra blev det!

 
Psst... här ser ni att Rudolf kommit upp också!

torsdagen den 9:e december 2010

Jakten på Jul-Negern!


OK...innan ni lynchar mig fullständigt! Det är inte en folkgrupp jag pratar om nu, det är en garnmupp!

En kär julgransprydnad som prytt granen alla jular i min barndom men som nu tycks sorgligt försvunnen..!

Julnegern (eller den mörk-garnade Julnissen) härstammar från en julpysseldag i grundskolan, när jag var sisådär 7-8 år kanske. Föräldrarna hade bjudits inför att i stämningsfull andra pyssla tillsammans med sina barn.

De andra föräldrarna gjorde små prydliga garntomtar i rött garn med skägg och luva. Min käre far är väl inte alltid som folk är mest...så han garnade ihopen liten svart (förlåt, mörk-garnad) gubbe med bred röd mun, rött höftskynke och en röd fez på huvudet.

Den älskade garngubben har sedan hängt i vår julgran varje år bland de andra röda nissarna, och det är först i vuxen ålder som jag börjat undra vad fröken och de andra föräldrarna egentligen tänkte?

Jul-N..ysvensken skulle jag gärna ha i granen i år med om jag bara lyckas hitta honom och det har nog resten av familjen inget att invända emot. Därutöver är vi fundamentalt olika uppfattningar här hemma om hur en gran ska kläs.

Jag skulle vilja ha levande ljus, flaggspel, röda kulor och glitter. Barnen skulle vilja ha all neonfägad blinkande junk de rimligtvis kan gräva fram,  blandat med lätt vattenskadade smällkarameller och omatchande kulor i precis alla upptänkliga färger. Helst 7 på varje gren i barnhöjd på framsidan och precis kalhyggekalt på baksidan och upptill. Tyvärr kör vi med demokrati här hemma så jag förlorar striden varje år.

Det här året ska jag minsann hugga mig en EGEN gran så kan jag och Julnegern sitta och gotta oss ifred med vår snygga kataloggran och låta fulgransälskarna grejja ifred med sitt skräpträd.

Vi gillar helt enkelt Olika hemma hos oss!

Nejnej...det är INTE min gran påbilden..har inte lyckats med en sngg-gran någonsinb hittills men någon dag ska jag segra!

Det-inte-så-goda-livet!


Det känns som om jag mest gnäller just nu...men den här veckan har varit något utöver det vanliga.

Förra veckans trötthet visade sig vara början på en jobbig förkylning. Samtidigt har det varit fullt upp på jobbet just nu då jag håller på att avsluta en elev och förbereda för en annan samtidigt.

För att lassa på ytterligare mentala stressmoment blev jag i måndags uppringd om ett jobb som jag sök för länge sedan. De hade först rekryterat internt men den tilltänke hade gått till ett annat uppdrag och då var jag plockad som förstahandsalternativ. Det är ett bra jobb som jag verkligen skulle vilja ha och är smickrad att bli till tänkt för då jag egentligen inte har den formella kompetensen, och det var över 50 behöriga sökanden. Tyvärr hade jag behövt veta det för ett par månader sedan för att kunna tacka ja, nu är det aldeles för sent.

Det hör till saken att det är ANDRA gången jag blir erbjuden ett jobb hos den arbetsgivaren och andra gången jag tackar nej...så jag fick skriva ett lång förklarande brev om varför jag ej kan ta det och att jag fortfarande är intresserad av att jobba hos dem i framtiden. Får väl hoppas det hjälper, så att jag inte blir bortrensad som oseriös nästa gång.

Dagen idag har hållts uppe av mina guldiga barn. Den minste har varit grinig som pesten hela eftermiddagen och men de två äldsta har hjälpt till att roa brorsan, gjort läxorna med glädje och inte kivats med varandra ett dugg. Vi har bakat lussebullar och jag har lyckats repa upp hela bordet med hjälp av en degskrapa när jag försökte städa nu. Har nu tänkt rädda kvällen genom att mula bullar, nalla på Gosadunken och vältra mig i andras olycka framför Lyxfällan.

söndagen den 5:e december 2010

Shoppingyra i glashuset!


Efter att ha klagat på julens köphysteri kastade jag genast sten i glashus genom att ägna helgen åt hejdlös shopping.

I fredags köpte jag ju renhorn på Myrorna på väg hem från jobbet (finns på bild i tidigare inlägg). På lördagen blev det som vanligt ett varv på storloppisen i golfhallen som är varje helg. Där köpte jag en begagnad po.p skaljacka (80kr) och en ny mössa (50kr) från en tjej som sydde egna och sålde.

Några till julklappar till blev det också: Ett oöppnat vulkan-experimen-set och ett Pettson-pussel.
Vulkanen var extra rolig att hitta eftersom jag nyss tittat på ett liknande set på en webshop men bestämde mig för att avstå pga priset (dyrt med frakt när man bara beställer en vara också).Idag på söndagen kom lillgris hem efter en helg med mormor i sommarstugan. De har bakat pepparkakor, grillat marshmallows och åkt längdskidor. Tyvärr hade lillgrisens overalldragkedja gått sönder under helgen och gick inte att laga. Overallen har jag köpt billigt på Myrorna. Men jag hade ändå trott den skulle hålla hela vintern för den var ny med lapparna kvar. Första och sista gången jag köper det märket (Ketch)!

Istället fick vi fara iväg till en outlet i näreten och panikköpa ny overall. Sambon konstaterade att det nog är första gången vi köpt en overall på "vanligt sätt" som han kallar det. Jag brukar köpa i förväg på vår-rean annars, eller begagnat.


Barnoveraller är en hel vetenskap. Vi har testat oss igenom hela overalldjungeln genom åren tror jag. Min favorit är Reima tec, men de är inte prisvärda att köpa nytt. Den här gången fick det bli en Name It. De har fått toppbetyg i test och liknar Reima mycket i skärningen. En bra overall ska helst vara sydd utan innerbenssöm, gärna ha fleecefoder i överdelen men INTE i rumpan och nedåt -då blir den svår att ta på. Fothällorna ska gå att byta och ärmsluten ska inte ha textilmuddar som kan suga vatten och kyla handlederna. Denna klarade alla mina krav och hade liftkortsficka i ärmn dessutom. Perfekt!

Trevligt också att den fanns i en könsneutral variant, jag hatar när det ska vara puffärmar, blommor "girl"-broderier och allmänt puttinutt på alla rosa och lila kläder, de färgerna är nämligen Julles favoritfärger just nu.
Hoppas att den motsvarar mina förväntningar kvalitetsmässigt nu. Jag är inte bara snål, jag är kräsen också!


I övrigt har helgen ägnats åt renovering. Herr Sambo har jobbat med hallen och jag med helvetestaket. Storbarnen har haft bortahelg men vi har assisterat dem på innebandy resp. friidrottstävling i helgen så lite har vi fått se av dem ändå. Jag håller på att däcka i förkylning men är på benen än i alla fall.

Hoppas ni andra haft en bra helg, ska sätta mig och bloggläsa lite nu!

lördagen den 4:e december 2010

Julpysslarens hemliga vapen!

Tyvärr INTE mitt pepparkakshus!

Det finns ett vapen jag inte kan leva utan i juletid: Limpistolen!

Sätta ihop pepparkakshus med smält socker?? I don't think so! Brännskador, frän lukt och ofrånkomliga svordomar ingår inte i min uppfattning om en mysig jul. Som erfaren särskolelärare är de enkla knepen mitt gebit. Glöm sockret, jag limmar!

Smältlim (den sorts lim man anänder i limpistol) sugs inte upp av materialet man limmar utan lägger sig som en hård plastmassa mellan de limmade föremålen. Pepparkakshusets limmade gavlar är enkla att bryta bort när husets ska rivas och uppätas av jätten Glufs-Glufs och hennes tillhörande små snorvalpar.Limpistolen är också den moderna klapplackarens bäste vän! Elda lackstänger över levade ljus har då jag aldrig lyckats med att genomföra på ett någorlunda rimligt sätt. Det brukar mest bli brända fingrar och en sotig sörja av det hela. Limpistolen klarar skivan även för fröken tumme-mitt-i-handen!

Något pälsbeklätt villebråd kan man tyvärr inte fälla med pistolen. Men jag har ändå lyckats släpa hem en bit av Rudolf som ska hängas på väggen med ett par röda kulor på hornet. Årets kanske absurdaste julpynt, men lite kul måste man väl få ha?