Sidor

fredagen den 28:e januari 2011

Väskorna packade!


Här sitter jag, full och glad!

Mest full av förväntan inför morgondagen...men ok...jag har smuttat lite på gosadunken också får jag väl erkänna.Något måste man ju ha för nerverna.

Jag spattar runt här hemma och funderar över saker jag kanske har glömt packa eller fixa. Som tur är har vi husvakt, annars börjar det bli svårt att resa bort länge nu när vi har djuren. Barnen är lite lättare att låna ut, men få är villiga att hålla en myskanka i sin lägenhet ens för en vecka.

För varje nytt varv packar jag också  en ny sak i väskan. Snart har jag med mig halva Myrorna bort till Jordanien. Även hemskt viktiga saker såsom  halva bibliotekets lånehylla om grönsaksodling och ett rutigt collegeblock för trädgårdsplanering. Som ni ser är jag totalt rustad för det 5-stjärninga överdesignade lyxhotellet. Hm...jag kanske borde packa en kam också.

torsdagen den 27:e januari 2011

Förbannade klövdjur!


I höstas planterade jag en hallonhäck.  Då skulle man ju, rent logiskt, kunna tro att jag skulle  ha en hallonhäck nu.

Det har jag inte.

Däremot har jag tre fula inställsamma rådjur som står utan för fönstret med tiggarblicken påkopplad, så fort jag kikar ut. Och jag faller för det varje gång...min blödiga människa! Jag kan inte med att jaga bort dem, jag lägger till och  med ut extra mat åt dem när snön legat djup och eländig allt för länge. Får jag skylla mig själv? Givetvis. Men nån jävla måtta får det väl vara??? Måste de äta upp precis ALLT?

Nu i år när snön legat sedan november är hela trädgården nedtrampad och uppgrävd ..och inte minst avgnagd! Mina nya hallonbuskar...(förlåt - föredetta hallonbuskar), havtornsplantorna, äppelträdens nedersta grenar...man vill ju bara grina!Rådjuren är kanske inte värst. De gräver framför allt efter gamla öpplen i gräsmattan. Men i sitt entourage har de därtill ett gäng spattiga harar som gnager på precis ALLT. Dem har jag sämre tålamod med! Fy fy fy! Må lopporna från tusen kameler hemsöka era tuffsiga pälsar!

Några år hade de också med sig en älg! Där går väl ändå gränsen! Tror de att vi är något jäkla zoo eller???Vi bor faktiskt i stan!

Men bilder tog jag i alla fall... det kan ju vara bra att ha om man ska annonsera om bostadsbyte med tyska semesterfirare eller något.

Vääääry ordinary Schwedish garden!

Hur man löser rådjursproblemet vet jag icke...Städa upp äpplena bättre efter sig? Bli kompis med Runar? Ta jägarexamen? Jag har i alla fall vädjat dem att byta till  skogsmeny lagom till vårlökssäsongen men  de verkar inte alls förhandlingsbara. Det kommer se ut som om vi odlar nån slagsbredstjälkigt asiatiskt gräs i år igen...

onsdagen den 26:e januari 2011

Bytardagar i Örebro våren 2011

Då var det snart dags igen då... Hjälp mig att samla datum inför "vårsäsongen 2011"

Bytardagar och kvartrsloppisar i Örebro-med-omnejd.

5:e mars: Elimkyrkan (Örebro)

26:e mars: Karslängsskolan, (Nora) -även vuxenkläder, saker, böcker

26:e mars: Östers bytardag (Örebro)

26:e mars Brickebackens dag 10-12.30 (Örebro)

2:a april Nikolaikyrkans församlingshem (Örebro) -barnloppis ej  bytardagssystem

2:a april Sörbykyrkansbytardag kl 10-13 (Örebro)

9:e aprisl Götlunda skolas bytardag kl 10-14  (Götlunda)
tisdagen den 25:e januari 2011

Man ska väl inte klaga...

På lördag reser vi!

Då ska jag ligga på en solstol i en vecka HÄR och vila upp min sönderrenoverande kropp.

söndagen den 23:e januari 2011

Renoverings-Utbrändhet!

"Pestbabyn & Helveteshuset"

God kväll där ute i stugorna! Hoppas ni haft en trevlig helg allihop. Det har INTE jag.

Sur som ättikan har jag varit hela helgen. Ingen vettig anledning till min klagan har jag heller. Det vore gott med ett rejält skäl att få vältra sig i självömkan så här på söndagkvällen. Men icke! Vi har åkt längdskidor,  bakat äppelpaj, träffat vänner, sett bra film och haft det allmänt pitoreskt. Men jag har mest känntmig spyless på alltihop.

Och så har vi renoverat förståss.. kanske är det där skon klämmer. Renoverings-utbrändhet, finns det en sjukdom som heter så?

Under de ca 6 år vi bott i det här huset har vi

*Satt upp staket
*Anlagt en grusgång
*Dragit el och satt utebelysning
*Frächat upp uthusen
*Byggt ett helkaklat badrum/relax m. värmegolv o bastu i ett av uthusen
*Byggt en carport för 2 bilar
*Byggt stor verandra/trädäck
*Lagt marksten framför huset
*Byggt ett växthus i trä på mur, med indraget vatten och el
*Anlagt en köksträdgård, nya rabatter och satt buskar mm.mm.mm.
*Byggt en klätterställning med rutchkana o klättervägg
*Byggt ut huset med två rum
*Byggt en hönsgård
*Renoverat köket
*Bytt några fönster
*Installerat värmepump o bytt alla radiatorer
*Byggt om nedre toaletten (pågående)
*Tapetserat om alla rum utom ett
*Lagt nytt golv i alla rum nere (=de som ej har originalgolv)
*Byggt en klädkammare
*Restaurerat ett pärlspontstak från sekelskiftet helvetet!  (ständigt pågående)
...ja och säkert lite till som jag inte kan komma på just nu. Sedan allt jävla underhållsarbete på det...och allt annat med för den delen... 4000kvm gräsmatta ska klippas, 18 fruktträd ska beskäras, fem miljarder sniglar ska plockas...3 skitungar ska roas, gräslöken ska kammas, ankorna ska matas, kaninen ska fluffas, katten ska jagas osvosv.


Det enda vi inte gjort själva i renoveringväg är delar av utbyggnaden, installationen  av värmepumpen  och viss el. Och då hör det till saken att graviditet och spädbarnstid har inrymts under den här tiden. Något som kanske ännu mer hör till saken är att varken jag eller sambon är snickare eller elektriker eller något annat praktiskt. Något som definitivt, definitivt hör till saken är att vi bekostat alla renoveringar utom delar av utbyggnaden kontant. Fruktansvärt mycket till saken hör det, att "kommande projekt"-listan är ungefär lika lång som det nyss uppradade.

Kan ni förstå om jag känner mig bara en liten aning spyless på alltihop?

Jag har nästan alltid tyckt det varit kul att renovera, men nu känner jag bara ..."näääär är det FÄRDIGT?!!"

När ska vi få sitta hemma och peta naveln och tittas på "let's Dance" på helgerna som vanligt folk? (ok...givetvis vill jag INTE titta på let's dance...jag vill liksom bara ha möjligheten).

Eller åtminstone ha lite tid för onödigt pyssel och pyntande här hemma...inte bara grovgöra som att skura tak?


Vårt hus...vårt liv...vår trädgård...= ett ständigt pågående kaos!

Ge mig en ful modulentvilla med uteplätt...please någon! Jag flyttar imorgon!

lördagen den 22:e januari 2011

Ekoguden hör bön!

Som ett svar på  mina klagomål i inlägget Beroendeframkallande Lätt Begagnad  Mat hade favoritbrödet nu beklätts med denna smickrande etikett. Någon på ICA som läser min Blogg kanske?


Nu har jag ett litet lager. De har bf-datum  sista april.

torsdagen den 20:e januari 2011

Lite inredning igen då.


Vi kämpar vidare i renoveringskaoset. Snart är vi klara med det sista av två rum i utbyggnaden.
Jag har fernissat golvet som till slut blevmörkbrunt och mycket mörkare än tänkt (inte riktigt så mörkt som på bild dock). Första omgången blev nämligen flammig.


Det övre rummet är mellankillens rum, och det nedre rummet ska bli ett arbetsrum...och driva-upp-plantor-rum om jag får bestämma. Utvändigt ska fönsterbågarna på hela huset så småningom bli ockragula.
Verandradörren  (sitter på motsatt sidan från gula dörren) har vi satt in för att med tiden kunna bygga  en glasveranda i vinkeln där.


Här en närbild på tapeten som kommer från Sandbergs.
 

onsdagen den 19:e januari 2011

Alla dessa jävla förpackningar!


Vårt hus håller på att svämma över! Inte av vatten utan av mjölkkartonger, plasttråg och konservburkar. Återvinningstunnorna är sedan länge fulla och jag börjar känna mig besläktad med den där psyksjuke mannen de skrev om i någon tidning... han som de fick gräva ut ur ett hem till bredden fullt av skräp.

Alla dessa jävla förpackningar! Pardon my french. Men det kan ju helt enkelt inte vara rimligt att man ska ägna hela sin fritid åt att sortera och bära tillbaka ungefär hälften av det man släpade hem i kassarna från affären. Vi har rätt långt till återvinningsstationen dessutom, så de surnade gamla mjölkpaketen och jag får sammåka till jobbet varje måndag. Inte det peppigaste sättet att börja en arbetsvecka kan tyckas.

Det kanske psyksjukaste av allt är att ekologisk mat ofta är ÄNNU mer förpackad, åtminstone i grönsaksdiskarna. Fyra ekoäpplen i ett eget litet kartongtråg med plast runtom...- hitflugen nånstans från långtbortistan. Man undrar ju om det är dolda kameran eller något?

Jag vägrar drunkna under stinkiga mjölkpaket! Snart skaffar jag en egen ko att ha på verandan eller något. Tills dess har jag börjat köpa en del Åsen-mjölk i plastdunk istället. Då kan jag åtminstone återanvända dem på ett vettigt sätt - till min egenproducerade juice. I år ska det bli ännu mer kalla handen till förpackningsbovar i form av sylt, yoghurt, musli, bakverk, ägg och annat som jag enkelt kan göra själv, och mer grönsaker från torget i lösvikt de perioder mitt egenodlade inte räcker till.  Då slipper jag åtminstone grävas ut ur huset efter min död.


Kanske sveriges Onödigaste Förpackning? (läs mer om den här)

måndagen den 17:e januari 2011

Bebis-sug!


Jag trodde jag var klar med det här med barn.
Har gått runt och njutit av att de börjar bli stora och självständiga.
Men så plötsligt börjar alla runtomkring skaffa barn...

...och jag blir så himla sugen!

(Vagnen är en AWN -69 by the way om någon undrar)

söndagen den 16:e januari 2011

Vintage-renovering i latmanstakt


Hemma hos oss pågår ständigt renoveringar. Men av någon underlig anledning lyckas de aldrig bli  mer än 90% färdiga. Ingen plan har vi heller. Arga Snickaren skulle jaga oss med högaffeln om han kom hit!


Sovrummet gjorde sambon iordning direkt när huset köptes, med gula väggar och jättestor Babar-väggmålning. Sedan  kom vi förståss på att det var smartare att barnen har det större sovrummet intill och bytte. Med följd att vi fick publik i våra eventuella försök till romantik av en jättelik Babar som glodde ner i dubbelsängen.
Sensmoralen är färståss: bo in dig ett år eller så INNAN du börjar renovera. Men gjort är gjort och sovrummet fick istället en ny snabbmakeover genom lite gräddvit väggfärg och en rulle tapet som  vi hittade på mammas  sommarstugevind.

Den rätt fula ärvda furusänggaveln fick ett par lager vitfärg och lite fusknötningar, en billigt tygkappa sattes runt sängen (lite för kritvit, vilket jag avhjälpte genom att blötlägga den i the). Fönstret pryddes med ärvd spetsgardin.


Där någonstans tog sedan inspirationen slut och vi rasslade raskt över till någon annan renovering. Kvar står en helful väggfast garderobi vitlaminerad spånskiva som jag desperat vill mista,  men inte har fått någon klar idé om  vad jag ska ersätta med. Nu ett parår senare har inspirationen plötsligt kommit ikapp mig igen. Jag såg en bild bland säljes-annnserna i "Antik och Auktion"på ett skåp någon tillverkat själv med inspiration av Josef Franks florabyrån. Ett sådant ska jag förståss fixa! Det är billigt att göra och skulle passa stilen perfekt.  

Jag har också fåttför mig att jag vill ha en stringhylla med vita gavlar på väggen, jag vet envän som har en i sitt garage men vet inte om hon kan tänkas skilja sig från den...*rådjursblicken*

Kanske kan jag  också få ändan ur och sy några kuddar till sängen av mitt "tapetmatchade" tyg som ligger och dammar till sig i skåpet. På den suveräna nätshoppen Vintage Fabric Market har jag nämligen hittat tre stuvbitar tyg från samma kollektion som den där tapetrullen vi hittade på vinden.


Ja idéerna är många...och kostnaderna brukar inte heller vara så dramatiska i mina renoveringar. Det är som vanligt det där med att få ändan ur som det hänger på.

De små bakelitlamporna med utstansad stjärna (auktionsfynd) har jag inte heller fått upp  ännu. Det är så mycket lättare att drömma...

fredagen den 14:e januari 2011

Leva mer och Jobba mindre!

Om ni undrar vart jag har tagit vägen så ägnar jagf mig åt att Johha Heltid. I något svagt ölgonblick lät jag mig övertalas att jobba heltid i januari trots att jag tjatat i över ett år om att få jobba MINDRE. Hur dum får man bli egentligen?

Jag har ju tjattrat tidigare om  "lyckoforskning" och kan jag inte låta bli att filosofera över det här med arbete...

Lyckoforskningen är lite motstridig på den punkten nämligen.

Å ena sidan tycks det påverka folks välmående lätt positivt att ha en sysselsättning, enligt diverse undersökningar. Å andra sidan tycks folk som arbetar må som bäst under de tider/dagar på veckan då de INTE arbetar. Lite paradoxalt kan tyckas.

Men jag kan faktiskt  känna igen mig. Jag  kan känna mig otillfredställd de perioder då jag inte arbetar alls (tex. långa lov). Att arbeta ger mg  någon känsla av sammanhang, av att bidra med specifik kompetens, att göra någonting viktigt för andra. Dessutom ger det rutiner, komma upp och komma igång vilket jag annars kan ha svårt med (kan iofs tänka mig att allt detta skulle kunna ersättas av någon vettig sysselsättning hemmavid typ ha getter,  men yrkesarbete är ju en lätvindig lösning i alla fall)

Men med det sagt, så känner jag mig knappast MER tillfredställd ju mer jag jobbar. Tvärtom. Efter en heldag på jobbet känner jag mig som en urvriden trasa. Jag skulle nöja mig utmärkt bra med att dyka upp på arbetsplatsen varje morgon och känna mig viktig några timmar. Sen kan jag gå hem, och syssla med andra livsnödvändiga saker.

Gå på loppis. Koka saft. Måla om huset. Ha ett får. Småsyssla med lönsam svarthandel av begagnat, antikviteter och diverse. Lära mig sticka kanske?

Jag vill inte ha ett liv där man lämnar ungar, går till jobbet, går hem, hämtar ungar lagar mat, lägger ungar, kollar tv, sover och så  är det nästa dag igen... 

Jag menar, vem har hört talas om någon som legat på sin dödsbädd och grämt sig över att de inte jobbade lite mer?

Den här månaden jobbar jag för första gången  i  mitt liv heltid,  och nej...det kommer definitivt inte hamna i "stanna" högen. Vill inte bli en trött människa vars"glamour i vardagen" består i att shoppa poppiga kläder som jag aldrig hinner ha på mig för övertidspengarna.

2011 får bli Året Av Noppiga Loppbyxor och Pressade Kostnader

"Kvinnors rätt till heltid", -my ass! Jag vill jobba deltid.


Hur tänker du?

måndagen den 10:e januari 2011

Fynda på Loppis, Teckenspråk, Simple Living, ...ett ode till Kvällskurser!

Älskat loppisfynd för 150 kronor får illustrera denna text.

Pssst...säg inget till min man. Jag har en ny kärlek!

Den heter kvällskurser! Sådan där man går på Medborgarskolan och ABF. Alla Småbarnsmorsors Räddare i Nöden, en helt giltig och legitim anledning att bara släppa allt och få tid för sig själv (UTAN att behöva ha fula tights och lyfta vikter)

Jag har anmält mig på massor nu i vår....Teckenspråk Fortsättning såklart, men också "Simple Living -lev enkare" och "Fynda på Loppis". Min man bara garvade åt det sistnämna..hantycker jag borde gå en kurs i hur man handlar MINDRE på loppis.

Men det fina med dessa kurser är ju att man faktiskt slipper höra sin käre sambos åsikter för en stund. Det är sambofritt!

Men framför allt är det garranterat fritt från BARN!

...Barn som behjälpligt leker DJ med klockradion åt en när man försöker vila. Barn som hänger en i hasorna och erbjuder sitt medborgerliga stöd och sällskap i alla situationer inklusive på toaletten. Barn som klagar över att de inte har något att göra och vill kolla på "barnkanalen"  fast klockan bara är fyra på eftermiddagen och de har tusen möjligheter och fjortonhundra leksaker!

Bansom gör att man till slut får hysteriska utbrott och gormar "BARNKANALEN hörrenini..när JAG var liten då FANNS det inget barnkanalen och inte TV-spel heller. Då lekte man med KOTTAR och inte ens om man var DÖDSSJUK fanns det barnkanalen, då fick man kolla på 'SPRÅKA PÅ SERBOKROATISKA'...och man var GLAD för det!"

Ja jag behöver väl inte förklara utförligare varför jag älskar kvällskurser. "Egentid" skapar ro för själen och familjen.

En hotande fara med kvällskurser är alltid att det blir för få anmälda. Därför uppmanar jag alla ÖREBROARE att genast slå mig följe! Anmäl er för bövelen!

söndagen den 9:e januari 2011

Tävling (AVSLUTAD)Vinn en pastellig retro husmorspryl!

VINNAREN i utlottningen av 50-tals mjölsikten i pastellig plast är Sophia! Jag mailar dig ang. adressen!

Till alla andra önskar jag bättre lycka nästa gång!

(Provar denna gång att  lägga in vinnarmeddelandet direkt i  urspungsinlägget för senast fortsatte många att försöka  tävla då de missat inlägget "vinnaren är"),Nu tänker jag köra en tävling igen, för jag har en söt pryl som bara inte bli använd här hemma!

Den passar bästa i någon muffinsbakande husmoders pastelliga kök, eller bara någon som samlar på lustiga retroprylar i allmänhet.

Jag samlar visserligen på det mesta, men bland sådant jag har framme som dekoration är det ofta mer åt det ännu-mer-antika hållet. Och på redskapsfronten är jag inte så värst avancerad heller...en gaffel eller händerna brukar få funka till det mesta. Så jag har självinsikt nog att säga...denna kommer ej till användning här, men kan kanske pryda någon annans kök?


Vad det är för något?
Det får ni gissa själva!

Den förste som skriver rätt gissning  i kommentarsfältet får en extralott.

Annars gäller det klassiska:

*Kommentera och få EN lott
*Länka eller prenumerera och få TVÅ lotter

Vinnaren dras om 2 veckor! (nyp mig om jag glömmer)
God Lycka!

lördagen den 8:e januari 2011

Meningen Med Livet


Ibland blir man sådär förvånat påminnd om hur olika människor tänker (även om det inte sällan kan vara en bra sak).

Bloggaren Underbaraclara skrev för någon dag sedan ett inlägg om att sluta vara "duktig" och istället lära sig prioritera sina ansträngningar. Hon skrev som exempel att det räcker att nöja sig med MVG på proven, man måste inte ha som mål att ha alla rätt. Man måste inte sträva efter både att vara A-student och ha och ett perfekt välstädat hem osvosv.. Att satsa smart på få områden istället för att försöka vara duktig i allt gör det lättare att lyckas med något, menar hon.

Helt inne på rätt spår tycker förståss jag, även om det känns lite som att minska pressen från 100% till 90%. Har folk ens så höga krav på sig själv, tänker jag förvånat?

Men..ännu mer förvånad blir jag när hon sedan direkt får mothugg från ett par andra skribenter som tycker att man VISST måste satsa 100%, pressa på och vara ambitiös i allt om man ska bli bäst och nå framgång.

Och så tjaffsas det fram och tillbaka om "smarthet" eller "duktighet" är det effektivaste sättet att lyckas och bli framgångsrik.

Hallå?

Ursäkta?

Vänta lite nu va...?

Har vi inte hoppat över ett steg här? Vore det inte lyckat att först stanna upp och fråga sig VARFÖR man över huvud taget vill bli framgångsrik. Vad är poängen med det? Och varför förutsätter ni att andra önskar bli det?

Jag har aldrig haft någon sådan strävan och känner inte igen mig i den här verklighetsbeskrivningen över huvud taget. Jag hade höga betyg i de flesta ämnen i skolan, åtminstone de som intresserade mig någorlunda. Men det lämnar jag helt till gener och social bakgrund, jag har aldrig medvetet strävat efter det. Att försöka få alla rätt på ett prov, den tanken har aldrig ens fallit mig in. Jag är en pragmatisk själ och slutade bry mig om slutbetyget i samma stund som jag gjorde högskoleprovet och insåg att jag hade goda poäng nog att komma in på det jag ville söka. Impa på lärare eller klå kurskamrater? I don't think so. Att duga i omgivningens ögon har aldrig varit en big deal för mig...de får väl själva ta ansvar för sina ögon tänker jag.


Någon särskild ambition att bli framgångsrik på något speciellt område har jag heller aldrig haft, mitt livsmål är snarare en strävan efter lycka, och kanske i någon mån en önskan att göra gott för andra.
 
Tur är det väl för världen att det också finns människor med lite högre ambitioner än jag. Med en värld befolkad av sådana som mig skulle inte mycket bli uppfunnet.

Men jag kan inte låta bli att undra om alla dessa duktighetssträvande, framgångsjagande, hårdpressande människor och deras följe av ungdomar med strävan att "bli Kändis, men jag vet inte riktigt i vad" verkligen har framgång som mål och ser det som ett självändamål att bli framgångsrik?? Eller kanske är det så att de missuppfattat det litegrann? Tror de kanske också att framgång kommer göra dem lyckliga?

I skriven text är det ju förvillande lika: "att vara lyckad" och "att vara lycklig". Men det är inte samma sak.

Jag måste göra er besvikna här... Det finns helt enkelt ingen direkt koppling mellan framgång och lycka, eller "upplevd livskvalitet" som man i lyckoforskningen ofta kallar det. Inte ens om den medför extrem rikedom. Över huvud taget är det ganska få av de saker vi inbillar oss skulle göra oss lyckliga/olyckliga i någon vidare mening, som faktiskt har en reell påverkan på det. Sjukdom och funktionshinder är klassiska teman som folk tror skulle göra dem olyckliga, medan kändisskap och rikedom kopplas till lycka av de flesta. I verkligheten har ingen forskning kunnat peka ut någon av dessa teman som särskilt viktiga. När själva yran kring respektive händelse lagt sig har till exempel amputerade  och lottovinnare samma upplevda livskvalitet.

Jag gillar över huvud taget inte det sätt som Duktighet, Smarthet och Ambition i denna diskussion oreflekterat används som begrepp med alltid inneboende positiva egenskaper. Jag tror inte alltid de är positiva vare sig för individen eller dess omgivning. Det finns duktiga människor som är djupt olyckliga, smarta människor som misshandlar sina fuar och ambitiösa forskare som utvecklar personminor.


Själv har jag förmånen att få arbeta med människor som har olika typer av utvecklingsmässiga, ofta intellektuellt hämmande funktionshinder. Jag har därigenom på nära håll bevittnat att man varken måste vara smart, ha ett framgångsrikt arbete eller ens kunna torka sig själv i ändan för att besitta förmågan att vara en till fullo lycklig människa och ha ett underbart liv. Är inte det "good enough"?

Jag vet inte vad meningen med livet är... men jag tror inte att det stavas "framgång".
Åtminstone inte i den form vi oftast föreställer oss den.

Vilken Hönapöna?


Nu är det vår i mitt huvud! Jag kryssar i frökataloger och planerar grönsaksodlingar...och längtar efter hönapönor!

Vi har Sveriges minsta hönshus (5 kvm?) så någon jätteflock blir det inte... runt 5 stycken skulle jag tro.

Men vilken sort ska man välja? Någon med erfarenhet?

Jag velar mellan en liten ras, till exempel dvärg Kochin så att de får mer utrymme och inte vågar mucka med ankorna... eller kanske en lite större som Hedemorahöns så att det blir lite bättre storlek på äggen? Tidigare har jag haft Skånska Blommehöns och Ölandshöns men tycker att de senare var lite spattiga av sig.

Viktigast är att de har ett socialt temperament i alla fall...och inte är för rymningsbenägna. Våra villagrannar delar kanske inte vår privata illussion av att bo på landet, och vill inte ha främmande tupp bajjandes på sina fina bilar.

I höstas gick jag på en hönsutställning för att kolla in olika raser men det gick inte så bra...jag hade lovat sambon dyrt och heligt att inte spontantköpa några höns...inte heller någon tupp och därtill inte ens minsta anka. Tyvärr råkade jag istället spontantköpa världens fetaste och onödigaste angorakanin så nu blir jag väl inte ivägsläppt på fler sådana tillställningar.

Just nu sitter jag på landet, där jag för övrigt försöker påtvinga min stackars mor att hålla ett par får åt mig. Vi får väl se hur det går med det hela.

Ha det Bäst!

fredagen den 7:e januari 2011

Lopphemmet i Bilder -en sammanfattning från året som gick.


Barnrum 1

Vardagsrum


Vardagsrum

Vardagsrum

Kök

Kök

Kök

Barnrum 2

Sovrum

Utsikt

Utsida

Trädgård


Trädgårsdsmästare

torsdagen den 6:e januari 2011

Beroendeframkallande Lätt Begagnad Mat!


Ja jag erkänner! Jag är en sådan där tant ni ser rotandes i "utgånget-datum" lådan på affären.

Jag tror helt enkelt inte på det där med datummärkning (annat som en utmärkt anledning att få affären att sänka priset på sådant de annars aldrig rear). Vilken frisk människa med normalt fungerande sinnen  kan inte själv avgöra om matn är ätbar, undrar jag?

OK gravad lax kanske jag inte stoppar i mig veckor efter... men en ost.??? Folk lagrar dem i år och äter dem frivilligt mögliga, HAR de över huvud taget ett datum? Och mjölk... vet ni vad som kan hända om man råkar dricka för gammal mjölk? Den smakar äckligt. Thats it. Det är vad du kan drabbas av. Jättefarligt.

Många datum verkar tillverkana mest dra till med på en höft. Datummärkningen för ägg anger exempelvis hur lång tid äggen håller i rumstemperatur. Någon som förvarar äggen där???

Jag har extremt höga krav på maten jag stoppar i mig på alla möjliga andra sätt...Den ska helst vara ekologisk, närprodyucerad, inte innehålla gifter eller skumma tiollsatser som man inte vet vad det är. Men om den är lagom gammal anser jag mig ganska kapabel att bedöma själv. Jag har dessutom frys (=high tec människa!) och kan därmed frysa in och därmed pausa hållbarheten på exempelvis kött.

Nåväl... ibland bedrar snålheten visheten och det händer när man råkar snöa in på någon av de normalt svindyra gourmetgrejjer man datumfyndat sig.

Just nu har jag fallit pladask för Kung Markattas Gourmetknäcke Musli. Så BEDRÖVLIGT gott helt enkelt! Jag rekommenderar INGEN att prova! Det är grymt beroendeframkallande och fasansfullt dyrt! Mmmm... med en lite stark ost...mmmmm...

Snart är det jag bunkrade mig på 70% rea snart slut och det var banne mig inte billigt ens då... någon som vet hur man bakar skiten?

(oj nu är jag försenad...ska jobba idag...planeringsdag...svejsan!)

onsdagen den 5:e januari 2011

Jullovs-torka!
Jag hinner helt enkelt inte skriva just nu! Det är slalom, det är skridskor, det är skidor och badhus och restaurangbesök och det ena med det andra...dagarna i ända. Jag  kommer behöva semester för att vila upp mig från den här semestern.

söndagen den 2:e januari 2011

I tapetserartagen... (Storkillens rum) Nu är jag i tapetserartagen här hemma!
Vi har tapetserat klart hall/arbetsrummet i utbyggnaden och ska snart ge oss på "lilltoan" på nedre plan.  När lim och tapetbord ändå var framme passade jag på att tapetsera en vägg i storkillens rum. Han har haft en fondvägg med planeter men behöver nu mer hyllor till alla sina böcker och tidningar, och då funkar planetväggen inte så bra. Dessutom var den lite för mörk för  han pyttiga rum.

Nu fick det bli stjärnor istället. Detta mönster valt av den djupgående estetiska anledningen att det fanns restrullar av den i "fyndhörnan" i närliggande färgaffär. Men det passar faktiskt bra med många av hans saker, inte minst lampskärmen i hörnet med stjärnan som jag målat själv.

Tapet från Boråstapeters "New Classic"-kollektion. Minikista från Mio i "amerikakoffertmodell" (köpt på "halva reapriset").

Att tapetsera hemma hos oss är en enkel match. När jag tidigare bott i sekelskifteslägenheter med maxad takhöjd har det varit ett rent helvete att klänga runt på stegar med tapetremsor som klibbar ihop sig.
När man tapetserar i vårt hus behöver man inte stå på någon stege. Man kan stå på en sådan där badrumspall för barn  från IKEA, om man behöver nå upp lite. Fast i storkillens rum som ligger i den äldsta delen av huset behöver man inte ens det, det går bra att stå direkt på golvet och man får ut fem tapetvåder från en tiometersrulle trots mönsterpassning. Billigt och bra!

Däremot är det kanske Sveriges skevaste rum. När man lodar tapeten rak vid hörnet sneddar den ut till 25cm överlappning på mötande vägg längst ner. Takhöjden varierar dessutom med ungefär 20cm mellan olika sidor av rummet. Det blir lite att skära och grejja med.

Resten av rummet är vitmålat och får fortsätta vara det. När han  såsmåningom flyttar ut ska jag riva treetexen och se vad man hittar där.

Tavla med kungalängden, ärvd jordglob, skrivbordsstol köpt av arbetskamrat.

Rumet är ljust inrett pga storleken men med långt ifrån bara vita detaljer. Sover gör han i en loftsäng vars ribbor man ser i bakgrunden på bilden ovan.  Den kommer från IKEA ursprungligan men vi har köpt den hos Röda Korset. Gissa om vi fick kapa benen... Undertill finns en liten datahörna. Vårt hus är fullt av datorer..alla barn har egna. Hopplockade av diverse gamla gratisdelar som sambon släpar hem från jobbet. 

Ja ni fattar....vi gillar billigt!

Nyår och jullov!


NYÅRSMENYN:
"Parmalindade chevreknyten på fikonbädd med  hallonbalsamico och rostade pinjenötter".
"Helstekt oxfilé med gorgonzolarisotto och rödbetssmörsås".
"Kryddig mjölkchokladsoppa med hallonsorbet och knäckflarn".

Nyårsafton var... ja vad kan man begära?

Genomarbetad tillställning som vanligt, underbar mat, konstfull dukning, fina viner, avancerade drinkar, maffiga raketer och dyra cigarrer. Och sällskapet...jättetrevliga människor något annat kan jag verkligen inte säga, absolut inget ont i dem. Vi bor bara inte på samma planet.

Har inte samma livsmål och samma tankar om vad som är centralt i livet. Kanske inte avgörande när man ses bara några gånger om året...men blir ändå mer och mer tydligt för varje år tycker jag.

Det nya året har jag däremot inget att anmärka på. Det har inte varit annat än vänligt mot mig än så länge. Jag jobbade lite i mellandagarna men har nu äntligen jullov. Lungt och skönt? Jo pyttsan!Idag var vi i slalombacken, imorgon ska vi åka skridskor och långfärdsskridskor, dagen därpå till simhallen.

Slalombacken är en historia i sig och förtjänar ett eget inlägg.

Nu ska jag först läsa runt lite om vad alla andra tagit sig  för på nyårsafton och alla roliga årskrönikor osh sammanfattningar. Ha det gott!
 

lördagen den 1:e januari 2011

2010 var året då jag:


*Fyllde 30 år och blev lastgammal

*Fick fast jobb

*Reste till  London och Berlin

*Lärde mig teckenspråk

*Slutförde utbyggnaden av vårt hus (nästan)

*Skaffade ankor och kanin

*Byggde ett växthus och  anlade en större köksträdgård

*Mislyckades med att gå ner i arbetstid

*Hade det kanske sämsta hälsoåret ever (migrän, exem och två barn som bröt armen)

*Fortfarande inte slutförde de där sista 10%:en som är kvar från köksrenoveringen vintern 2009