Sidor

onsdagen den 30:e mars 2011

Inomhusodling


Jag orkade inte vänta på våren, så jag sådde på fönterbrädan. Nu kan jag snart skörda min första ruccola. Ruccola går bra att odla på fönsterbrädan, den blir lite lång och ranglig men det gör ingenting. Bladen går att skörda redan som späda skott om man inte orkar vänta, och de blir en fantastisk fattigmanspesto ihop med olivolja, solroskärnor och någon bit stark ost.

Som ett litet experiment har jag ch lilleman också sått några rädisor i en korg. Det har blivit stora blad men hur det ser ut under jordytan vet jag inte. Den som lever får se.


Vräkning pågår!
Idag har mina  plantor varit på resa. Det var en dagsutflykt med fri transport till solig hylla i växthuset, vattenslurk inclusive. Sedan fick de resa tillbaks igen till kvällen! De stackarna tror det är semester, men egentligenär det smygträning inför en snart förestående vräkning! Den 1:a april är det nämligen stor växthuspremiär här hemma.

Dagisplantorna, de småttisar som ännu står och gror i sina pluggar och inte skolats om, får vara kvar inne ett tag till. Men nu kanske jag bara behöver ockupera ett rum i huset istället för vartenda fönsterbräde. Mina frösådder står nu fint uppspaltade på en sida vars flik ni hittar längst häruppe på sidan. 

Idag petade jag ner en sista chlli  i jorden, en enligt uppgift stark citronsmakande variant som får mig att fantisera om starka räk- och kycklingrätter. Det börjar bli lite sent för chilisådd men i växthuset ska de nog hinna mogna i tid. Min approach är att glädjas över det som blir och glömma det som inte blir så  jag är nöjd oavsett.

måndagen den 28:e mars 2011

Hellre bytt-är-bytt än nytt!


Titta vilken ärtig barnvagn jag hittade... för 350 riksdaler.

Säsongens största bytardagsevenemng är avklarat! Bytardagarna i Nora, länets största där jag sedan flera år tillbaka också frivilligarbetar, är i vår familj något av en "lilla julafton".

Jag har snabbfotat några av fynden för att kunna avlägga rapport från årets bytardagsskörd, men precis allting orkar jag inte fotografera. Det är jobb nog att få allt på plats, vi svämmar över av nya roliga saker här hemma! Vi handlade för drygt 2000kronor, det blir väääldigt många saker på en bytardag det. På äkta bytardagsvis sålde vi för ungefär lika mycket, men inte känns det utrensat här hemma för det.

De stora killarna släpade glatt hem ett litet biljardbord. De har redan ett pingisbord och ett fotbollsspel i rummet. Mitt försök till renovering i puttenuttig lantstil börjar med kännas som fritidsgårdens spelhåla.

Fotbollsskor var bästa kapet, jag har letat till mellankillen ett tag utan att hitta, och uteträningen börjar om 2 veckor. Storebrorsan spelar bara på gräsmattan hemma, men ska förståss ha dojjor ändå.

Massor av kläder till mamman blev det. Här en svart cardigan i collegematerial och en tunika från HM

Lite soliga roliga frottékläder från Meandi, perfekt på jobbet.

 Romantiska tunikor i nyckick från Esprit

Vi sökte efter nya dagissandaler till lillen och fann helt oanvända i precis rätt mobell för 80 kr. Mamman fick också sandaler!

Mycket lycklig Jullebus fick ett stort fult plastslott till sina älskade små HeloKitty-gubbar

En hel arsenal småbilar och en öppningsbar lastbil som de kan bo i, släpades också hem.

Tjocka tröjor till killarna


        ..och några sommriga set

Blå toner till hela familjen: Jeansleggings till mamma, badshorts till storeman, windstopperfleece till mellan, piketskjorta till lilleman.


Bebiskläder till småkusiner och kompisbarn


På polarn o pyret-butiken räcker en hundralapp till...en tummetott? På bytardag kan man köpa en hel uppsättning po.p ytterkläder för hundralappen.


..och en BabyBjörn bärsele får man för en 50-lapp.


Detta och mycket mycket mer (inte minst mängder av böcker och trädgårdstidningar) fyllde vi bilen med efter bytardagen. De flesta köp verkar lyckade...någon bytesrätt har man ju inte namnet till trots. En inköpt pyjamas till lillgrisen vidade sig vara en tunika med leggings men hey, han fattar ändå inte skillnaden.


Efter några år i bytardagssvängen börjar man undra varför man någnsin köpte något nytt?fredagen den 25:e mars 2011

Snåle Trädgårdsmästaren gör botgöring!Jag är en prismedveten och kräsen konsument när det gäller det mesta. Men som nyfrälst trädgårdsentusiast är jag barnsligt lättlurad när det kommer till all typ av trädgårds- och odlingsutrustning. Idag har jag köpt inte bara en, utan två heeeelt nödväniga plantkuvöser med undervärme från Lidl. Jättenödvändigt. Faktiskt!

Alla har vi våra laster och trädgården/odladet är väl min. Men även om ett intresse gott kn få kosta lite, så drar det snabbt iväg när man har en enorm trädgård som kräver att man köper minst 10 av varje planta om det alls ska göra någon skillnad. Det går inte att vräka på medlyx på samm sätt som om det vore en uteplats. Eftersom jag mest odlar ätbara växter vill jag ju också att det ska kännas som att man sparar ite på den mat man producerar.

Morotsfrön "harlekin" för 2kr/påsen (Hammerhögs) är ett av vårens fröfynd från Bauhaus

Som botgöring för mina halvonödiga inköp tänker jag därför lista Bästa Snåljåpstipsen, dels från eget huvud och dels från en forumdiskussion på odla.nu 

Snåla Trädgådsmästarens Sniknaste Trädgårdstips:

*Fröså istället för att köpa färdiga växter/plantor
*Föröka det du redan har: Dela  växter, ta sticklingar och ta tillvara fröer från det du odlar.
*Byt frön med vänner eller genom de frökedjor och fröbytartrådar som anordnas på forum som alternativ.nu eller odla.nu . Håll ögonen öppna efter plantbytardagar i din stad.
*Jämför priser på frön och lökar mellan olika butiker, och jaga erbjuanden, priserna kan skilja enormt! På torget eller trädgådsdagar brukar det gå att köpa plantor från hobbyodlare mycket billigare än i plantmarknaden.
*Passa på att ladda upp med trädgårdsredskap, limringar, såöådor och annat du behöver PÅ HÖSTEN när de reas ut till en bråkdel av priset
*Även perenner, bärbuskar och annt reas ut billigt på höstarna -passa på att fynda!
*Vill du ha buskar, sätt upp en lapp i affären, folk kommer ringa och be dig komma och gräva upp det ena och det andra.
*Gräv upp växter på övergivna ödetomter eller i skogsbrynet, men se upp för mördarsniglar om du inte redan har det i trädgården.
*På kyrkogårdarnas komposthög kan man hitta överblommade lökar och perenner som rivits upp oh slängts efter blomning, även vid gemensamma trädgårdskomposter eller i skogskanten invid villaområden kan man hitta sådana dumpade växter.
*Ring kommunen när de plockar in blomlådorna för säsongen och be att få plocka av växterna, som annars oftast ej återanvänds.
*Gör krukor av gamla mjölkpaket  och andra överblivna förpackningar. Eller skaffa en krukmakare och gör egna krukor av tidningspapper. Som småkrukor kan vita plastmuggar använas, gör hål i botten för dränering med ett upphettat grillspett eller annan metallpinne (10 åt gången) Mycket billigare än de svarta såkrukorna.
*Som minidrivhus passar tårtaskar i transkaprent plast från delidisken på ICA maxi bra. Går att tigga till sig gratis. Andra affärer har säkert liknande. Vill du ha "riktiga" minidrivhus så jämför priser. Lidl tar lika mycket för ett 4-pack som Plantagen tar för ett enda.
*Tigg pallkragar att odla i från byggvaruhus och byggarbetsplatser, de går att få gratis om man letar.
*Köp gödsel direkt från bonden, eller hämta gratis från något stall i närheten.
*Jord går i många kommuner att köpa i lösvikt från komposteringsanläggningen, mycket billigare än den jord som säljs i 50-liters-säck på plantmarknader eller stormarknader.
*Om du ska anlägga ett pallkrageland med dubbla kragar kan du fylla botten med löv, smågrenar och allmänt bös från trädgården innadu fyller på jord, så går det ej åt lika mycket.

Fyll gärna på md DINA bästa tips!

tisdagen den 22:e mars 2011

Bloggskadad!


bilden är låååånad!

Det finns ett klychigt ordspråk som lyder: "När livet ger dig citroner ...gör lemonad! I enlighet med följande så ville livet idag ge oss ett sjuhelvetes blåsväder som drev bort all vårsolens värme samt förflyttaden en stor del av innehållet på vår skräpiga tomt till grannarnas (fast det sistnämnda har jag på det hela taget inte något som helst emot).

Jag och lillemanen begav oss då, som lemonadkontring så att säga, ner på åkern och flög drake!

Pitoresk scen med lyckligt unge i solgul tröja med virvlande drake och hjälpsam moder utspelade sig, med klarblå himmel och the whole shit! Vad tror ni då är den första tanken som dyker upp i mitt huvud: "Vilken underbar dag"? "Vad härligt att vi får dela det här ögonblicket tillsammans"? "Carpe Diem"?

Nej...jag tänker "oj...jag borde springa upp till huset och hämta kameran så jag får det här på bild till Bloggen". Fyyyy alltså vad bloggskadad jag är, det är nästan så jag skäms lite. Som ni ser lyckades jag kväva tanken och upplevde sedan en stunds delad ostörd lycka med en 4-åring. Bilderna har jag sparade i huvudet.

måndagen den 21:e mars 2011

"Den Skitstora Trädgården" (boktips)

Vår trädgård, (innan köksträdgåden o växthuset)

...tror ni att det finns någon sådan bok? Jag gick och nosade efter trädgårdsböcker på biblioteket idag igen. Men jag tycker bara att jag hittade massor om "compact gardening", hur man odlar på liten yta osvosv...

Det känns spontant inte som vårt största problem.  Vi har knappa 4000 kvm  tomt (kan det vara 3,8 kanske) vilket väl räknas som ganska mycket inom ett villaområde. Jag skulle ändå gärna ha mer, men då i form av betesmark, skogsdungar eller ängsmark, inte tomtyta som måste skötas.


Min trädgård ger mig ibland samma känsla som när jag som yngre flyttade in i en sekelskiftesvåning  med superhög takhöjd, och skulle försöka hänga tavlor där. Jag köpte något jag tyckte var ganska maffigt, spikade upp det på väggen ...och det såg ut ungefär som om en fluga bajsat där.

Jag behöver en inspirationsbok om hur man tar sig an stora ytor. Jag behöver en författare som öfilar upp mig lite och säger "det fattar du väl själv att set kommer se förjävla fånigt ut om du köper en ynkpåse med tio tulpanlökar och försöker göra en rabatt av, du får väl för 17 ta i lite".

Har ni sett den här boken? I så fall mottages tips tacksamt.

I utbyte ska ni få ett boktip av mig så här i förodlingstider:

Starta från frö av Nancy Bubel.

En  hel bok med detaljerade beskrivningar av hur man bäst driver upp sina plantor, ingående utan att kännas fanatiskt. Männskan sägs också ha skrivit en hel bok endast om att förvara grönsaker i jordkällare. Måste läsas!

söndagen den 20:e mars 2011

I say Tomato!

Lånad bild...kameran väck


Kan man få för många tomatplantor? Jag tror inte det!

Tomater passar ju överallt! I växthuset. På altanen. I kruka. I ampel. I en gammal hink. Man kan till och med odla dem hängandes upp-och-ned.

I  år har jag sått följande sorter (och hoppas sedan kunna byta till mig plantor av några fler)

*Brandywine
En stor ful tjockis med ljuvligt innehåll. Jag hade en planta förra året som bara gav en handfull frukter, men de jag lyckades skörd gav mersmak!

*Garderners Delight
Denna hade jag även förra året. Den gav bra skörd fast den stod på friland och framför allt är det ett så trevligt format, med långa rankor av körsbärstomater.

*Yellow Pearshaped
Gul päronformad, gav ockå bra skörd på friland förra året. Och så har den en kul form som ungarna gillar!

*Black Cherry
Jag är ganska säker på att jag hade denna förra året med. Den gav inte riktigt lika bra skörd men det är roligt med annorlunda färger. Dessutom kostade fröpåsen 2 kronor på Bauhaus. Vem kan motstå?

*Tiny Tim
Ytterligare en reatomat från Bauhahus frörea. Det är en busktomat som ska passa bra i kruka och tanken är att den ska få bo på altanen.

*Gold nugget
En liten gul tomat som jag antar att halva Sverige odlar i år då fröpåsen kom gratis med Lord Nelsons trädgårdstidning/frökatalog. Ska gå att odla på friland så den får nog växa mot tvättstugeväggen.

*Sungold
Gul körsbärstomat som sägs vara världens sötaste tomat. Har inte odlat denna förut. Jag fick för få frön i min första påse och fick en ny påse gratis från  Impecta, så nu har jag sått dubbelt av den.

*Tigerella
Randig. = Coolt. Sägs dessutom vara god. Värt att prova!

*Ananas Noire
Ja...ni hör ju på namnet. Hur  kan man låta bli att köpa en tomat som heter ananas? Jätteroligt ju! Ännu en tomat med knepiga färger, som är en förstagångare för mig.

Nu återstår ju att se vad som kommer upp och vad jag lyckas ha död på.


Ananas Noire

lördagen den 19:e mars 2011

Efterlysning!


(snodd bild, kameran väck)

Någon som sett min energi? Den är försvunnen!

Ögonen svider och lungorna värker, vårens ankomst tar hårt. Åtminstone innan jag hunnit vänja mig.
Den första astman lyckades på något sätt föröka sig till någon slags allomfattande luftvägsinflamation som tog stämbanden som gisslan.
'
Tur att jag kan teckenspråk.
Otur, att alla andra inte kan teckenspråk, så jag kan likförbannat inte göra mig förstådd.

Den lilla röst jag har kvar låter annorlunda.
Autistiska barn, gillar inte annorlunda.
De gillar framför allt inte att Fröken inte kan läsa bok (som vanligt) och sjunga till vilan (absolut alltid samma som vanligt). Jag försökte köra ljudband med sagor och avslappnande musik i fredags. Det gick åt helvete!

Så fort jag är frisk igen måste jag sjunga in mitt halvfalska godnattvisesjungande på band. Påminn mig!

Som ett tröstande glädjeämne upptäckte vi de första blommorna i trädgården i mitten av veckan.
För att liksom göra klart för oss vilken skitvecka det nu en gång för alla är, så begravde ett massivt snötäcke de stackars små blommrna dagen efter och nu syns de inte mer.

Ibland är det skönt att vältra sig lite i självömkan!

Hoppas ni också har det gott!

Vem är hönsplågare?Hade just en lite absurd upplevelse när jag stod i vårt kök och fyllde en Bosarpskyckling i lergryta med rosmarin, vitlök och massor av citron...samtidigt som jag lyssnade på P3 Planet. Två resande reportrar rapporterade från en tuppfäktning i Filipinerna...som man förstås dömde ut som "så fruktansvärt, så fruktansvärt" och förståss förbjudet i alla civilicerade länder.

Jag har inget att invända mot fördömandet i sig....
Men ursäkta, kära reportrar, hur f*n tror ni alla svenska  tuppar och kycklingar har det? Och ¨då menar jag hela deras sorgliga liv, inte de sista 5 minuterna av dem.

Lite självreflektion hade kanske varit på sin plats. Men det är klart, då hade de ju berövat svenskarna möjligheten att få sitta och gotta sig vid sina radioapparater och känna sig förmer än de grymma och ocivilicerade filipinosarna.


Bilden har jag snott från ICA...min kamera är väck

...och pssst, ni som inte redan har en lergryta, skaffa det!
Superbt sätt att laga bramat utan något jobb alls!

(men lova mig nu, bara kravmärkt eller snälluppfödd kyckling i grytan)

måndagen den 14:e mars 2011

Den ätbara trädgården!


Lite av förra årens skörd

Här sås för fullt, till både grönsakslanden, altanen och rabatterna.

I grönsakslandet är det givna favoriter som härskar: Sparris, jordärtskocka, kronärtskocka, selleri, purjolök, brocoli, kålrabbi, rödbeta, kålrot, spetskål, lökar, pumpor, squash, ärtor, bönor och flera sorters morötter ska få bo där. Potäterna får inte plats längre så de ska få flytta till ett eget land  i år.

I växthuset ska jag ha massor av olika basilikor...storbadiga, rödbladiga, kanelbasilika, vaniljbasilika, limebasilika...you name it! Och tomater förståss! Och gurkor! Och meloner! .Och auberginer! Och fikonplantan! Och vinrankan!...och kanske en och annan kalebass?

Växthuset under uppbyggnad

Någonstans där, när jag sprider min odlarglädje, brukar folk börja tala om "gröna fingrar" och undra vilka fantastiska slags blommot det brukar bo i mina rabatter.

Svaret är nedslående. Jag klarar helt ärligt inte hålla en krukväxt vid liv i en vecka ens, kan knappt skilja en ros från en prästkrage och har allmänt dåligt tålamod med saker som inte kan ätas (eller typ användas till hostmedicin eller något annat vettigt). Jag har inget emot blommor...men jag har bara inte orkatt lägga tid på dem.Mitt trädgårdsintresse är rätt funktionellt drivet, liksom sprunget ur ett intresse för självhushållning och närpducerad mat. Och  jag tycker nog grönsaker kan vara rätt fina de med, för den delen.
Ananassalvia, citrontimjan och citrongräs


På min farstukvist odlar jag kryddor i krukorna istället för blommor, och den kirskålsinvaderade  perennrabatten som följde med huset skottade jag upp för några år sedan och fyllde med bärbuskar och smultronplantor. På vår stora altan finns gott om krukor, urnor och balkonglådor... fyllda med mangold, spenat, ruccola och annat som jag inte vågar odla ute i kökslandet pga sniglarna. Runt hela altanräcket slingrade sig förra året en frilandsgurka och i de största krukorna bodde busktomater.


Katalogbild på chiliplanta för kruka från Mr Fothergill's
Ska planteras på terassen i år.

I år har jag köpt en riktigt vacker regnsbågsfärgad mangold till rabatten framför huset och små uppåtväxande chili- och paprikaplantor till altanen. Det kommer bli en och annan liten blomma med, jag lovar. Fast...den ska helst gå att äta också!

Helt onödig rosa på farstukvisten

fredagen den 11:e mars 2011

Tänt va're här! - Odlingsåret 2011Jag fick tidigare frågan vart jag ställer alla plantor jag drar upp. Tanken är förståss att de ska få stå i växthuset tids nog. Men än så länge är jag fönsterodlare.

När vi byggde ut för att få ett sovrum till på övre plan fick vi på köptet ett extra rum där nere, som är tänkt som en kombinerad farstu och arbetsrum. Det stora treluftsfönstret är perfekt för mina plantor!
Välkommen att tjuvkika in i mitt odlingskrypin... De flesta boxarna står än så länge under skrivbordet, där de gottar sig med både golvvärme och element. När de grott får de komma upp  på fönsterbänken eller den provisoriska hyllan jag lappat ihop av en brädstum och två murstenar.


Maken surar lite överatt jag redan tagit över rummet innan allt (läs: listerna, dessa eviga lister...) är färdigsnickrat. Men jag behöver det ju!

Mina plantor är mina bebisar! Jag vårdar dem ömt och försvarar dem med näbbaroch klor! Men psst...säg inte till dem att jag tänker äta upp dem i höst, då blir dekanske ledsna!

Länst bak en "vanlig" basilika. Längt fram ibild...nånting jag glömt bort.


torsdagen den 10:e mars 2011

Det blommar!

Detalj från barnsängens gavel 

Idag är det min födelsedag. Den har jag ägnat åt glamourösa saker som att knäskura golv och åka till återvinningsstationen.

Att skura golver efter renoveringen i barnrummet var ett riktigt skitjobb men nu är rummet officiellt färdigrenoverat då...bortsatt från listerna förståss..de eviga listerna! Egentligen skulle jag behöva bortsta golvspringorna rena från nedfallna limfärgsrester med en tandborste. Men ärligt talat.. jag orkar inte jobbamer därinne nu. Det blir väl fullt med lego ochskit inom kort i alla fall.

Nu blommar klövern i hela rummet och på nedre plan "blommar" mina frön som börjat gro. En uppdatering pådet kommer imorgon eller till helgen.
.
Sängen (blocketfynd) ännu utan madrass. Dockhuset är ett auktionsfynd.


Den låga loungefåtölj till killarnas tv-spelshörn (egentligen lite ljusare än vad bilden återger) är ett  loppisfynd vi övertagit från barnens morfar.

onsdagen den 9:e mars 2011

Med smak av sommar.


Saft från trädgården...saftkanna från Myrorna.

Igår tinade jag den sista flaskan hemgjord blandsaft från i sommras. Så underbart...helt ojämförligt någonting man kan köpa i butiken. I år vill jag göra mer av allt. Mer saft, mer juice, mer egna grönsaker, mer i frysen, jordkällaren och torkat till skafferiet. Hemproducerad mat gör mig kräsen och girig. Den kanske borde vara förbjuden?

tisdagen den 8:e mars 2011

Alla var där!I helgen var det stor premiär! Alla var där! När jag anlände en dryg  halvtimma före insläpp var det redan tio personer i kön...och innan insläpp hade det säkert blivit bortåt hundra! Det vinkades glatt mellan grannar bekanta, jobbarkompisar och vänner, och tittades lite avundsjukt på de som hunnit före i kön.

Vad kan nu detta vara? Stjärnspäckad filmpremiär? Biljettsläpp till Glasvegas? Rea på Schuterman? Nej nej...det var större än så, det var ju Bytardagspremiären! Årets första bytardag, i Elimkyrkan, Örebro.

Öreboarna sägs vara hopplösa när det gäller att locka publik till konserter och evenemang. Men vankas möjligheten att få rota i andras avlagda lump går de troget man ur huse!

För varje år blir bytardagarna, kvartersloppisarna och second hand-butikerna allt fler,  och man skulle kunna tro att denna konkurrens påverkar besökarantalet negativt. Men tvärtom-ju fler loppisar desto fler besökare. Nästa gång det rapporteras att någon klämts ihjäl i en folkmassa i Örebro så kommer det INTE att vara mot kravallstaketet på en överfylld rocckonsert, utan mellan en buffelhjord av svettiga lumpsamlande småbarnsmorsor på jakt efter bättre begagnade långkalsonger.


Två av mina vänner. I vanliga fall glada. I lumpsammanhang...hysteeeriskt glada!

lördagen den 5:e mars 2011

I tapetserartagen!


Jag ska tapetsera lillfisen rum imorgon men har redan tjuvstartat. Tapeten visade sig vara "förlimmad" vilket faktiskt visade sig ganska smidigt  (man drar den genom ett vattentråg bara). Ett lite underligare moment som tillkommer i vårt hus är att mäta varje väggsnutt innan man skär till tapeten olika väggar kan diffa upp till 20 cm från ett örn till ett annat. Laserpass eller lod kan man däremot skippa helt. Raka  lnjer är säkrast att undvika här om man inte vill framäva hur snett allt är i övrigt.

fredagen den 4:e mars 2011

FYNDFRÖN!Jag är en prismedveten person för det mesta. Men som nybliven trädgårdsamatör är jag extremt lättsåld och naiv när det gäller precis allt som gäller odling och trädgård. Jag får lägga band på mig själv för att inte köpa på mig varenda onödig sålåda och specialjord jag ser.

Vsst är detså att den moderna hemmaodlaren knappast är ute efter att spara pengar på sitt odlande, men det blir ändå lite absurt om det hemodlade ska kosta dubbelt mot affärens pga all påkostad utrustning och svindyra frön.

Ett bra exempel är den flerfärgade moroten "harlekin" som kostar ungefär 25 kronor  för en pyttepåse. Det blir inget vidare kiloprispå de morötterna..även om det är frestande med de fina färgerna.

Fatta glädjen när jag lite motvilligt blev släpad till byggvaruhuset Bauhaus (Marieberg/Örebro) av min käre sambo...och upptäckte GIGANTISKA högar med blandade Hammerhögsfröer -inkl. min eftertrånade regnbågsmorot- för 5 kronor/st eller "ta 5 för 10kr".

I utbudet fanns även standardvarianter av de flesta vanliga grönsaker såsom majs, ruccola, gurka, squash, mangold, purjolök, tomat (Tiny Tm & Black Cherry bla.) palsternacka osvosv...även stortpack av tex. rädisor, rödbeta, brytbönor och ärtor för samma pris -och en lika stor variation av blomfröer.

Min sambo förstod inte alls poängen..frö kan väl inte vara så dyrt i vanliga fall heller? Jag smålog lite och avslöjade INTE att jag redan brännt över 600 kronor hos Impecta.


Lillgrisen sorterar fröer

torsdagen den 3:e mars 2011

Livets laster!Tidningar och godis är min värsta onödighetsfälla. Bedrövligt ljuvligt att sjunka ner i fåtöljen med en kaffe, kexchoklad och tidning. Men en total waste of money om man räknar på krona-per-timma för denna föströelse.

Camino ger hyffsad valuta för pengarna då det faktiskt finns text att läsa i detta magasin, inte bara glansiga bilder med någon radda upprepade floskler och lullilull  under. Rekommenderas!

onsdagen den 2:e mars 2011

....Och här sitter jag och har det så jävla pitoreskt!


Min köksbänk i vardande.

Oftast har vi det halvrörigt hemma hos oss...fast inte helt sällan har vi det helrörigt  istället. Just nu har vi det helrör-rörigt, men städa? *Orka!*

Jag vill inte säga att städning är oviktigt.. det är bara så mycket annat som är viktigare. Njuta av livet till exempel.

På dagsschemat idag stod (förutom jobbet, hämta barn, lämna till aktiviteter, laga mat och annat grundläggande):

*badning av anka
*mer fröplantering
*äggoljetempera-shopping
*spackling av barnrummet inför tapetsering
*nackhårsklippning på kanin.
*övning av negationer på Teckenspråk
*...och så en stunds avkopplande datorhäng såklart.

Skulle jag få en stund över tänkte jag använda den till att förnya annonser på Blocket.

Hade jag som genom ett lyckligt mirakel haft ÄNNU mer tid denna dag, hade jag velat använda den till att silicona lite i köket, bygga en kålbur av myggnät, baka en havrelimpa i lergryta, besöka Erikshjälpens nya loppmarknad eller spela Den Försvunna Diamanten med mina barn.

Ja...som sagt. Städning  är inte oviktigt...men det hamnar under en hel massa andra saker på prioriteringslistan och ibland (*hrrrm* ganska ofta) hinner man inte komma dit. Därför får vi ha Perlite under köksbordet och frigolit på hallmattan en stund till, helt enkelt.

På idiotforumet Familjeliv läser jag något inlägg av en människa som inte förstår "hur folk kan säga att de inte hinner städa". Själv är jag inte ett dugg förvånad över folk som säger att de hinner städa massor. Piece of cake...bo i typ lättskött modulradhus från -93, käka halvfabrikat, ha en trädgård bestående av en hängmattestor gräsplätt och en vinbärsbuske på skaft, och ett liv som inte innehåller några direkta intressen mer än att glo på TV och beklaga sig över andra på internet. Vips så hinner du!

...Och vad spännande det låter desstom!