Sidor

fredagen den 29:e april 2011

Joggingtuppen!

Tuppen Emil är gårdens nye väktare. Så fort det kommer någon på besök kommer han trippandes för att se vad som är på gång. När han ser mig så sätter han av i värsta löpartakten, han är världsbäst på att tigga mat.. Jag har aldrig sett en joggande tupp förut, han liksom studsar fram på något helknäppt vis. Jag tror det är för att han har så långa ben i förhållande till kroppen. Han är ju inte mer än en liten tonåring stackarn.

Gala har han inte börjat med ännu, men man ser att en liten kamm är på gång att växa  fram i alla fall.Han kommer nog bli en finfin tupprackare den där,

Det eviga kretsloppet.


Idag har jag sagt farväl  till min lilla mormor. Hon blev nästan 93.
Mamma tyckte att vi skulle ta med något från trädgården till mormors kista, sa att mormor skulle ha velat det.
Det blev en bukett av det som kommit upp. Ett par vita pingstliljor, en nästan utslagen tulpan, ett litet rabarberblad och en sparrisknopp.
Prästen talade mycket om Gud. Jag tycker att det är mer trösterikt att tänka, att man efter döden blir till jord där det kan växa blåsippor och sparris.

söndagen den 24:e april 2011

Påskägg på riktigt!


Nu har Anki  börjat lägga ägg  för säsongen  (hönorna är för unga ännuså inga ägg av dem). Hon verkar ha ratat sitt rede som  hon hade förra året, och istället lagt ägget i en lövhög nära sin älskade plaskdamm. Vilken slarvmaja!

Idag har hon också hjälpt husse att fräsa upp ett potatisland. Husse gick före med jordfäsen och Anki gick hack i häl och näbbade i jorden. Tyvärr var det omöjligt att fånga det hela på bild. Så for jag dök upp skulle hon upp i knäet på mig och näbba istället. Hon börjar bli mer än lovligt tam den akan,


fredagen den 22:e april 2011

Trädgårdsmirakel!Jag är inte troende. Men om odling var en religion, skulle jag vara frälst direkt. Jag möts av dagliga mirakel i min trädgård just nu. Titta bara på denna lilla sparrisknopp som brutit sig upp ur marken, ur något som nyss såg ut som en vissen tuva. Helt på egen hand utan el eller bensin eller någonting. Jag tycker fanimej det är häpnandsväckande!

Trädgården ger lön för hårt slit. Man jobbar och sliter och får en famn full med nyskördade primörer som tack. Jämför tex. städning:- där man jobbar och sliter och får ett par leriga stövelspår tvärs över det nystädade golvet som tack. Städning tar hur mycket energi som helst men det är i slutänden alltid ett nollsummespel. Hur mycket jag än städar ser det tids nog ut precis som när jag började. Så är det inte i trädgården, där finns en sista orubblig oas av kosmisk rättvisa: den som sår får också skörda! (edit: Om den som sår skaffar sig en stor jävla kanin som tuggar i sig tulpanerna så får den som sår skylla sig själv).


Sovande vitsippor

Men min trädgård ger inte bara lön för möda, den bjuder frikostigt på gåvor som jag inte alls förtjänat. Min trädgård har till exempel valt att själv förbarma sig över den stackars bortglömde sumpiga plätten nere mot staketet som vi  aldrig sköter om, och anlägga en liten vispippeäng där. Den första sippan dök upp för ett par år sedan och de blir fler för varje år.

Min trädgård har medkänsla med min sorg över de av harar nertuggade hallonplantorna jag satte i höstas (snodda från granntomten så det kanske var dålig karma på dem) och har skjutit massor av fina skott från en äldre flyttad hallonhäck som jag trodde var sedan länge utdöd.

Trädgården hade också överseende med den impulsiva snålhet som fick mig att kasta mig över ett par vinrankor på Plantagens slurea i höstas, banka ner dem i det iskalla gruset i vårt nyanlagda växthus och sedan lämna dem över hela vintern utan värme, bevattning eller minsta tillsyn.När de började grönska fick jag allt en liten tår i ögonvrån, det förtjänade jag verkligen inte.

Jag  hoppas ni också har en helg full av trädgårdsmirakel!


Vanskött vinranka


torsdagen den 21:e april 2011

Ogräs- att äta eller ätas!"Anfall är bästa försvar" heter det ju och den devisen försöker jag tillämpa på det invaderande ogräset. Det känns som en betryggande hämnd att kunna äta sina fiender!

Idag gjorde jag en klassisk fattigmanspesto på kirskål och späda ruccolablad från min plantering på fönsterbrädan. Ruccolan behövs för att ge den där peppriga smaken med lite sting, endast kirskål blir lite tamt tycker jag. En näve begagnad ost ska det också vara i, jaghade en snutt lagrad och en dutt parmesankant. Lite solroskärnor till det och så olivolja, några stackars fökrymta vitlöksklyftor och så salt.Supermums blev det.

Denna gång använde jag den till att gojja till kycklingfiléer som sedan lindades i bacon ch grillades, men peston funkar lika bra till pasta(jag gjorde flera omgångarförra året).

Även brännässlorna kan användas till mat, men oftast använder jag dem istället som mat till köksträdgården. Jag rycker upp dem och stoppar i en vattenkanna och låter det stå och dra i vatten några dagar. Sedan blir det världens bästa flytande växtnäring.

onsdagen den 20:e april 2011

Påskharen och påsklammet!

Mellanpojken som kanin, påsken -09

Jag känner mig som en dålig bloggerska just nu! Ingen tid och ingen riktig kamera.Jag försummar er, era stackare!
Men imorgon börjar i alla fall mitt påsklov (jobbar halvdag) så då blir det möjligtvis något mindre stressigt. Jag har slitit häcken av mig ute i landen på kvällarna och nu är lök och några sorters rotfrukter (morot, rotpersilja, kardborrerot, svartrot, palsternacka) satta. Aldeles för tätt som vanligt.
Har också fått ett halvt lamm levererat lagom till påsk, köpt billigt genom mammas bekant.

Imorgon har lillgris utklädningsdag på dagis och ska vara påskharen. "Påskharen" är det också alltid någon som får vara när killarna går påskagubbe. Haren är köpt på loppis och ska väl egentligen föreställa Lisebergskaninen antar jag men man får väl ha lite fantasi?

måndagen den 18:e april 2011

Månskensbonden diktar!

"En borde inte sova, när natten  faller på.

En borde köra skottkärra som hästar bajsat på"

Hälsningar från en som just jobbat klart för idag (21.00)

söndagen den 17:e april 2011

Ytterligare en skitdag!


Idag harjag står och frustat i dynghögen igen. Den här gången fick jag trevligt sällskap av en häst. Den såg lite förvånad ut, undrade väl vad jag varför underlig figur som mockade åt fel håll.

Om jag för någon sekund funderat över om mina grannar ändå tycker att det är lite jobbigt att jag vill invadera deras dynghög, så kan jag i alla fall slå det ur tankarna nu. Dagen efter att jag var där och tiggde bajs hade denna skylt satts upp.Jag applåderar initiativet. Brukar själv ibland göra liknande med våra äpplen under säsong men senaste året har det inte blivit av. I  år ska jag pay-it-forward och sätta ut skylten.

Köksträdgården ser just nu ut såhär:


Inspirerad av Stefan Sundströms bok kör jag djupa lådor (dubbla pallkragar) i år, enligt honom ska kan kunna odla mycket tätare om det är djupt pga att rötterna söker näring nerifrån. I varje bädd kör jag ner lite skräp i botten, sedan flera lass hästbajs, ren kompost och så  planteringsjord överst. Det tar typ HUNDRA ÅR att fylla dem! Tur att detär gratis i alla fall.

Budgeten för köksträdgården är nu uppe i 39kr för kålnät och 260 för en kubikmeter planteringsjord = Typ 300 totalt.

lördagen den 16:e april 2011

Trädgårdsdag och bakdag!Jag ORKAR inte skriva nästan nått idag! Jag har jobbat häcken av mig ute! Har ingen humor eller något kvar.
Imorgon ska jag visa hur långt jag kommit med köksträdgården. Börjar bli jättevårigt ute över huvud taget med massor av scilla och små påskliljoroch grejer som jag inte ens minns att jag planterat.

Imorgon ska jag stå i fiket på innebandycup också, en sådandär föräldrapliktig grej ni vet. Man skulle baka något att sälja också så jag har bakat Cake-Pops med citron. De blev bra, mycket bättre än chokladvarianten som jag  provbakade förra helgen.


Receptet:

Gör en citronsockerkaka av valfritt recept (går att göra flera dagar innan)
Riv sockerkakan på grovt rivjärn. Mosa ihop den med typ en halv burk lemoncurd och en halv ask phialelphia-ost.
Dega ihop med händerna.Ställ i kylen.
Rulla lite bollar när degen stelnat lite. Stick in något man kan hålla i. Jag tog små plastskedar, blompinnar är väl snyggare men jag glömde köpa det.
Ställ bollarna med pinnar stickandes upp i kyl  eler frys en stund så de stelnar ordentligt igen.

Smält vit blockchoklad. Det finns någon med citronsmak men den är dyrare, jag blandade lite citronarom  i chokladen. Citronarom är syntetiskt skräp men för ett ett enstaka tillfälle så ok...
Annars funkar det väl utan.
Jaja...sedan doppar man bollarna i chokladen genom att hålla i pinnen. Strö lite strössel ovanpå innan det stelnar.
Tryck ner pinnen i en burk playdoh som du snott av något barn i familjen. Så fort det stelnat kan du lägga dem på en bricka istället.

Annars kan du googla "cake pops" så får du något exaktare recept. Jag är ingen receptmänniska, jag får inspiration av recept men sedan höftar jag bara. Det var min vän superhobbykonditon Jenny som föreslog Lemoncurd i smeten. Det blev skitbra!

Go'natt!


torsdagen den 14:e april 2011

Hur tänkte du nu?Hallå Anders Borg, finansminister.
Jag hörde dig på radion idag. Du talade om ett nytt jobbskatteavdrag som skulle ge mer pengar i plånboken åt alla som jobbar.
Alltså...jag vill inte verka tyken. Här vill du ge mig mer pengar och så kommer jag och gnabbas direkt. Men jag måste bara undra lite över dina resonemang, för jag får verkligen inte ihop det?!

Du menade, för det första, att mer pengar över i plånboken kommer få oss att konsumera mer vilket skapar högre tillväxt. Jag köper det argumentet, du verkar dock ha missat en liten detalj här: Vi konsumerar redan ungefär fem gånger så mycket som vad som är möjligt för planetens överlevnad. Replik på det?

För det andra, så påstod du att sänkt skatt kommer att få oss, inte minst "kvinnor i kommunal sektor som idag jobbar deltid", att vilja jobba mer.
Hallå Anders Borg...hur kan man vara så fel ute? Du måste ha sett min hjärna, och trott att det var en ost! Vi lever verkligen inte på samma planet du och jag (och det är väl tur det, för din kommer med tidigare presenterat förhållningssätt nog inte leva så väldigt länge till).
Det finns en enda sak jag vill göra, om jag får sänkt skatt eller höjd lön eller vad som helst som ger mig ökat ekonomisktutrymme, och det är att JOBBA MINDRE.
 Jag klarar mig nämligen gott på de pengar jag har idag. Det jag saknar är mer tid att förverkliga mina livsdrömmar.

Slutligen, ett litet tips till dig, Anders Borg. Om du vill få "kvinnor i kommunal sektor" eller låt oss slå på stort och säga småbarnsföräldrar över huvud taget, att vilja jobba mer så har jag ett förslag: Ta alla dessa miljoner som ett jobbskatteavdrag skulle kosta staten och dumpa dem rakt ner på FRITDSHEMMEN. Fritidshemmen, som efter decennier av nedskärningar degraderats från en pedagogisk verkamhet som hinner se och lyfta varje barn, till någon slags allmän förvaringsplats medtyp undra ungar per personal. Får du några pengar över så lägg dem på förskolan. Att veta att mina barn har det skitbra medans jag jobbar är det enda som, eventuellt, skulle kunna motivera mig att stanna ett par timmar extra på jobbet.

Tack å hej leverpastej!
Från en småbarnsförälder med vettiga livsprioriteringar.

Bildlös!

Min kamera storstrejkar nu! Den har blivit mer och med glapp sedan  i vintras och till slut bara fungerat om man trycker minneskortet ut och in fem gånger. Men nu vill den inte vara med alls.

Det är tråkigt för jag har så många roliga projekt på gång... Mitt runda potatisland, det nya hästbajjet (det förstår jag ju att ni hemskt gärna vill se!), de nystulna pallkragarna som målas, alla knäppa djur som ska hjälpa till och  får färgfläckar överallt, mina småplantor som börjar ta fart och min champinjonodling under diskbänken  (det där sista låter ju som något misslyckat renoveringsprojekt men det är det faktiskt inte).

Det finns så mycket jag vill visa er,  och jag vill gärna leva som jag lär och visa proceserna inte bara resultaten. På tal om det...om ni paserar Örebro av någon outgrundlig anledning så kommer ni väl hit och dricker kaffe med mig? Jag lovar att inte städa innan, kravfritt ska det va'.

Bildlösheten  ska jag försöka bota till helgen, antingen genom att skaffa ett nytt minneskort till den otympliga digitala systemkameran (har tappat bort det och sedan har den blivit liggandes) eller genom att lära mig hur man tankar över bilder från mobilen till datorn. Ge mig en spark i baken annar så jag inte börjar lalla om  "köpa ny kompaktkamera" som lösning. Vartenda korvöre jag får in ska jag spara till en skitdyr äppelmustpress. Sådetså.


.

onsdagen den 13:e april 2011

Tigga bajs!...hör numera till helt normala aktiviteter i mitt vardagliga liv. Tänk vilken tur att vi har en hästgård i kvarteret! Snott fler pallkragar på bygget har jag också gjort, och jag sneglar även lite suktande på deras stora fina sandhög som de lassat upp här aldeles nära tomten.

Jag har även köpt ett ton jord från kompostcentralen och fick skoffla allt över staketet med en liten spade för att kunna dumpa jordhögen å rätt sida huset. Som tur(?) är fick jag sällskap och moraliskt stöd av en anka som prompt skulle stå mitt i jordhögen och näbba. Eftersom bara en av oss i detta team har armar kändes den verkliga insattsen ändå ganska snedfördelad, jag känner mig som en utbränd sibirisk strafflägerfånge nu!

Mentalt är jäg däremot energisk, på gränsen till överinspirerad. Idag fick jag boken "Stefans Lilla Gröna" på posten! Fan vilken brabok! Får man säga så? I alla fall, läs den!


Bild ur boken "Stefans lilla gröna"

Jag försökte låna boken på bibblan...men den var bokad för all evig tid. Då försökte jag köpa den på nätet...mn den var snrigtdyr. Så det prisvärdaste alternativet bidde att köpa en 6-nummersprenumeration på tidningen Kloka Hem, då fick man boken på köpet. Hoppas nu tidningn shapear upp sig lite och blir lika bra som boken.

måndagen den 11:e april 2011

Stenar och störar och dumma konsumenter!


Runda betongplattor med lövrelief...av överblivna betongslattar från växthusbygget.

Hasselfors Garden tycker jag är ett sjukt smart företag! De lyckas med konststycket att få folk att köpa jättebilliga grejjer jättedyrt, det tycker jag är en beundransvärd bedrift (så länge jag slipper luras med i det hela). De snappar liksom upp sådana där basic odlargrejjer som folk i alla tider mucklat ihop själva, och förpackar dem i lite designade skepnader...till tiodubbla priset.

Man kan bland annat köpa pallkragar (förlåt.."prisbelönta odlingsbänkar") för 600 kronor styck (alternativt, tigga till sig gratis pallkragar på ett bygge), stödpinnar till en vinbärsbuske för 400 kr/st (alternativt...banka ner ungefär vilken överbliven pinnstump som helst i marken)och kanske roligast av allt..runda bitar av betong för 150 kronor stenen.

Sådana stenar gjorde jag förra sommaren av det som blev över när vi gjöt betongsulan till växthuset. Det tog ungefär 22 minuter (15 minuter att såga formar av ett papprör...5 att svära över sågen och det tungsågade papprörshelvetet...2 minuter att gjuta). Jag vet inte exakt vad kostnaden kan ha blivit per sten men kanske någostans runt en femma?

Att Hasselfors affärsidé går hem måste ju vara det ultimata beviset på att dagens människor lider underskott  på tid och överskott på pengar. Eller...att de måste ha sjukt roliga jobb allihop som gärna lägger en hel arbetstdag av sitt liv  på att jobba ihop pengar till ett par pinnar som de kunnat tälja till av något från skogen. Det moderna samhället i ett nötskal!

Själv samlar jag på gamla bra-att-.ha störar i ett hörn av min kombinerade sten-och-tvättstuga. Kanske kombinerad sten-och-tvättstuga kommer i sortimentet nästa år men tills dess känner jag  ändå litegrann att jag har övertaget. Den som har mest mossa när han dör vinner!

söndagen den 10:e april 2011

Köksträdgården Dag 10: drivbänksbygge!


Skymningen övermannade mig tillslut...men ni ser kanske vad det ska bli.
Återigen en konstruktion av gamla byggrester.

Den rektangulära sarg som syns i bakgrunden är två bottnar till en barnvåningssäng som jag sparade när vi slängde ut den ruckliga säng som killarna haft när de delade rum (de har ju båda fått förtjusande loppantika smidessängar nu). Ribbornai bottenknackade jag ut och staplade ramarna på varandra, det blir en perfekt odlingslåda.

Go'natt!

Hej Alla Nya!


...får jag bjuda på lite jordnötskaka? Som ni ser har jag redan tuggat lite på den...det varj ju oartigt..-men det är tanken som räknas! Jag är lite dålig på att kommentera på kommentarer men jag vill härmed uttrycka min uppriktiga glädje över att se så många nya besökare den senaste veckan!
Ni som själva har bloggar...eller kanske vill passa på att tipsa om någon annan favoritblogg, får gärna kommentera det här inlägget med en länk så att jag hittar till era bloggar.

Såså...gamla stammisar, bli nu inte purkna...jag har kaka till er också och jag avgudar er alla det vet ni ju!


Här är den dryga ungen som har bakat till er! Observera de ekologiska chokladlinserna...en nyhet på vår affär. Kanske inte prisvärda, men trevliga att dekorera med när man vill baka helekologiskt (mycket kan jag göra själv men nonstop det vete f*n om jag klarar).

Vårkänslor!


Vilket väder det är! Vi är helt galna av vårkänslor här hemma.
Galnast är kaninen. Hon letar efter en make och har spant in, men ratat, såväl mig som barnen, ankan och hönsen. Slutligen har hon konstaterat att katten kan få duga.
Hon jagar katten runt tomten och katten svarar med att försöka boxa kaninen i  huvudet med tassarna och gömma sig under tvättstugan. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta...?

lördagen den 9:e april 2011

Hönsmamma!

Mat? Finns det någon mat här?

Mat? Mat Mat Mat?

Hallå? Har du någon mat eller?

Mat? Finns det mat?

Mycket snack och liten verkstad har det varit i köksträdgården den senaste veckan. Men det är inte bara det dåliga vädret som kommit emellan!

Jag har blivit "mamma"till fem larviga dunbollar och jag är världens lyckligaste hönsmamma!

Underverken heter Emil (=tupp) Åsa, Ammi, Britt-Marie och Seyran!fredagen den 8:e april 2011

Gratis kläder!

http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/klader-och-textil/fynda-klader-utan-att-shoppa/

Jag är ledsen att jagär lite sent ute med detta tips! Älskar den här typen av ha-roligt-utan-pengar grejjer och min plånbok älskar det ännu  mer!

måndagen den 4:e april 2011

Vem är Trendig?Drömmen!

Jag har fått tydliga indikationer på att jag är på väg att bli trendig. Eller åtminstone skulle kunna vara det om jag inte var så jäkla ohipp i mitt sätt att göra saker på. Efter den populära "lantliga" inredningstrenden (som aldrig lyckats bevisa för någon vad den överhuvud taget har med landet att göra) är nu "köksträdgården" det Nya Svarta. Detta enligt diverse reportage från årets trädgårdsmässor och uppoppande odla-själv-bilagor i diverse trädgårdstidningar.

Men, som Underbaraclara konstaterar i sin blogg är det ialla fall inte glesbygden som utgör detta trendiga Landet.

Nemas problemas för min del, jag bor inte i glesbygd och har ingen särskild längtan till att göra det heller. Jag känner mig liksom inte per automatik mer inspirerad av någon som ägnar dagarna med att spela WoW i sin hyresetta bara för att personen i fråga visar sig bo i något avfolkat ytterlappland. Det är inte bostadsorten som är central i den livsstil som jag omhuldar, och uppenbarligen inte för den som tidningarna vurmar för heller.Men om  nu det Trendiga Lantlivet inte återfinns i den avfolkade landsbyggden, borde det då inte ge mig massiva trendpoäng? Jag bor ju för 17 gubbar inte ens på landet, utan i enhelt vanlig mellansvensk villaförort. Tyvärr, det verkar inte hjälpa ett dugg. Inga imponerande miner översvallar mig när jag ägnar mig åt så fundamentalt genomtrendiga saker som hämta på dagis med mockbajsiga stövlar, spräcka vindrutan på min bil genom att fylla den med upphittat spillvirke eller fräsa upp halva gräsmattan till potatisland. I vårt kvarter är det fortfarande trendigare att skaffa pool än att skaffa tupp.

Växthus har ganska många däremot skaffat här i stan. Fast de odlar inte direkt någonting i dem (enligt inredningstidningarna verkar det iofs inte automatiskt ingå). Jag kan tänka mig att flera av dem ändå köper trädgårdsbilagan "Köksträdgården" för att sitta i sitt växthus tillsammans med en pelargon, en gipsmadonna och en thekopp av någon skitdyr dansk design och drömma sig bort, och kanske...om inspirationen infinner sig, ...odla en bukett mangold i yoghurtpatinerad lerkruka. Vid närmare eftertanke tror jag kanske tillochmed att det är de som är målgrupp för trädgårdsbilagan, inte jag.


Verkligheten!

Vi som inte försöker leva det Trendiga Lantlivet...utan det där skitiga, slitiga, snåla  självhushållande Otrendiga lantlivet, vi är nämligen något så ointressant som en "köpsvag grupp". Det är därför tidningarna, som lever på annonser, inte riktar sig till oss och det är av samma anledning de inte riktar sig till glesbygdsborna.Vi som vill leva närmare det jorden ger, resurssnålare, lugnare och mer naturnära... vår strävan är ju just att vara mindre av konsumenter och mer av producenter i våra egna liv.

Rent krasst. Så här är det:

Det du behöver för att hinna odla skitmycket grönsaker, hålla djur, göra egen mat från grunden och omsorgsfullt renovera gamla möbler (eller annat återbruk) är :Tid.

Det du behöver för att ha massor av ledig (=fri att bestämma över) tid är : Mindre yrkesarbete.

Det du behöver för att klara dig med mindre yrkesarbete är: Minskad konsumtion.

Nu finns det väl alltid något obskyrt undantag att rycka upp från under någon tuva...men för gemene man kan vi väl enas om att denna gyllene regel gäller?

KAN vi då också enas om att vi INTE kommer att nå det lugna lantlivet (dock möjligen det trendiga) genom att köpa överprissatta gipsmadonnor eller små planteringsspadar i vintagedesign för 400 kronor?

Någon emot?

söndagen den 3:e april 2011

Listig renovering!I helgen har vi börjat sätta lister i det nytapetserade barnrummet. De släda 50-talsfodren var inget att återanvända. Originallister har vi tyvärr inte någonstans i huset men däremot moderna "allmnogekopior" i de flesta rum. Inte för att de är så skojjiga de heller, framför allt är de aldeles för tunna för att ge den där gammeldags känslan. Men de specialtillverkade extrabreda gammellisterna kostar oftast mer än de smakar (ärligt talat skiter jag i att det är "värt att betala för hantverk" och allt det där som Gysinge mfl. kör med i sin reklam...jag vill inte ta renoveringslån eller jobba häcken av mig när ungarna är små bra är att få känna mig byggnadsvårdlig och genuin även om jag uppskattar tanken rent teoretiskt).


Fönsterfoder med nyspacklat hörn

Vi försöker kompromissa genom att hitta lämpliga byggdelar begagnat eller via alternativa kanaler. Blocket är en kär vän i alla väder och därigenom har vi lyckats förse oss med dessa breda gammeldags lister av prima andra sortering med extra mycket kvistar att lacka och en och annan spricka här och där. För 15 kronor löpmetern istället för 65 kan jag ta det, om jag så ska kvistlacka en hel vecka. Snyggt bidde det, tycker jag. En gång till måste jag måla och sedan är det klart. Taklisten? Den fanns inte i rätt dimension hos billigmannen, så den kommer väl upp när jag har sparat ihop till den.

Trädgårds-dagens!

Idag har vi haft regn och rusk hä i Öret. Jag har mest suttit inne och gosat med mina fröer istället för att jobba ute. I vanliga fall har jaen hemsk aversion mot alla typer av förpackningar som ständigt försöker inta och befolka mitt hus (hörde på radion idag att genomsnittssvensken idag ger upphov till 500kg sopor per år, jämfört med 30kr/år för 100 årsedan- är det sjukt eller är det sjukt?). Men för närvarande är jag i all fall vän med mjölkpaketen som jag delar mitt itu  och gör omplanteringskrukor åt tomaterna av.

Jut nu massproducerar jag också tidningspapperskurkor medhjälp av en sk "krukmakare". Dessa ska jag sätta om purjolöken och spetskålen i. Tidningspapperskrukorna går  att plantera ut i jorden med krukan kvar på, onekligen praktiskt! Min krukmakare kommer från Runåbergs men de säljs lite här-och-där. Man kan använda en ölburk eller annan trevlig förpackning attrullarunt annars, men krukmakaren har spå i botten som gör krukan stabil utan tejpning. Jag skulle vilja ha en i större modell -kanske jag med min nya snålfilosofi borde tvinga 10-åringn att göra en i slöjden?

(Ps.jaghar redan haft användning av kålhuset...jag ställde helt sonika ut det i tuplanrabatten idag, för det är nån ful hornförsedd raggpäls som är ute här om kvällarna och försöker talla mig på lökarna! Tji fick han!)

lördagen den 2:e april 2011

Köksträdgården Dag 2: Kålhuset!Idag har det inte blivit jättemycket jobb gjort med köksträdgården. Jag har prioriterat att snickra i hönshuset för till veckan blir vi fler i familjen *störtlängtar*.
Men jag har eperimenterat lite med att snickra ett nätklätt hus till Herr och Fru Kål. Förra året odlade jag både det ena och det andra med lyckat resultat...helt förvånad över vilket minimalt jobb som fqaktiskt krävs för att odlaegna grönsaker. Det blev chilisar, tomater och paprika i mängder, seleri, morötter, potatis, jordärtskocka, kronärtskocka, ärter och bönor och till och med broccoli. Allt gick bra...utom kålen. Blomkålen blev sur och vitkåln, den blev larvmat. Kålen gick åt helvete helt enklt och jag lovade dyrt och heligt att aldrig mr odla kål.

Men minnet är kort och hämndlystnaden stor! I år ska jag överlista kålmarodörerna med en trivsam nätvilla!Funkar den inte så är den åtminstone söt. Nätet kommer från biltema och är grönt myggnät (39 kr för 10  meter), jag föll för fägen, annars ska det finnas en nätgardin på IKEA som fumkar bra till kål, den kanske blir billigare per kvadrat. Riktigt kålnät kostar skjortan, liksom allt som råkarstå  på trädgårdsavdelningen. Virket är överblivna rester och pallkragen har jag tiggt mig till på ett byggvaruhus. Jag har kört hem en hel hög nu, och så har jag snott några på byggarbetsplatsen intill vårt hus. Något ska man väl ha för allt oväsen. Tur att jag har ett fleibelt samvete.


Inatt harjag tänkt att det längt komna plantgänget ska få sova ute. De tjurar lite och är skeptisk men nöden har ingen lag, vi håller på att växa igen här inne. Jag har ställt temperaturvakten på 10 grader, men sitter och snålfunderar på att ändra den till 8. De känsligaste växterna står på en värmebräda så att de inte ska frysa om fötterna. Håll tummarna för att det funkar!


Köksträdgårdsstatus Dag 2:

Utfört arbete i år: Byggt kålhus, fått/snott pallkragar

Kostnad hittills i år: 39kr

fredagen den 1:e april 2011

Projekt "Den Skitbilliga Köksträdgården" Dag 1


Köksträdgården med 7 pallkragar, sparrislist och en lite större sarg anlades förra året. I år behövs minst dubbla ytan om jag ska kunna odla det jag planerat. Bladgrönsaker odlas inte här pga mördarsniglarna utan får växa i krukor och hinkar på altanen. Där finns också en varm vägg där frilandstomater brukar bo.

De två pallkragar som tillsammans med altankrukorna och tomatväggen var min enda odlingsyta tidigare, har fått bli jordgubbsland. De står i en annan del av trädgråden, nära altanen  tillsammans med rabarber och nyplanterade hallonbuskar som rådjuren gnagt på.


(växthuset fanns ej med på fotot så jag ritade dit det lite snittsigt)

När jag fotograferar köksträdgrården står jag på den stora stenen som barnen älskar att klättra på. Området mellan huset och Stora Stenen  är deras yta, men mellan stenen och staketet finnas massor av plats för köksträdgården att bre utsig på. När den fått växa till sig till lagom storlek, om några år eller så, ska jag omgärda den på något snyggare sätt. Just nu handlar det bara om att fixa mer att odla i.


Köksträdgårdsstatus Dag 1:
Utfört arbete i år: 0
Kostnad hittills i år: 0kr

Trädgårdsutmaningen, aka. Snåla Trädgårdsmästaren Strikes Back!

Den här månaden är en härlig kombination av mycket räkningar och kackiga inkomster (tyvärr inget aprilskämt). Mig gör det inget jag är en kvinna av small neeeds. Eller nej, det är jag inte men jag har lyckats både fylla och överfylla alla eventuella behov av kläder, barngrejjor, böcker och prylar genom bytardagarna. Dessutom har jag shoppat sågrejjer som en galen hare den senaste månaden så där är jag försedd.Däremot hade jag tänkt ägna mig åt att iordningställa själva köksträdgården i april. Den ska dubbleras i omfång, få nya bäddar, drivbänkar och inte minst ny jord och gödning överallt. Köksträdgården får helt enkelt bli ett snålprjojekt.

Min utmaning i april är alltså: Anlägga-en-köksträdgård för nästan-inga-pengar. Regelbundna uppdateringar blir det på det, oavsett ni vill eller inte.