Sidor

måndagen den 27:e juni 2011

Full fart i köksträdgården!

Auberginen blommar i växthuset

Gulbetorna anas under jorden..ca hönsäggsstora nu

Squashen är på gång...

Kålrabbin tjockar på sig!

Det är ett superår i köksträdgården so far!

söndagen den 26:e juni 2011

Hur går det med tomaterna?


Jo tack...det rullar på! Plantorna börjar få frukt och man kan äntligen lista ut vilken som är vilken av alla sorter jag blandat ihop. På Tigerellan syns ränderna redan tydligt!

¨
Den här plantan (ovan) trodde jag var en Moneymaker och ställde utomhus, men det visade sig vara en Garderners Delight. Möjligen har jag då råkat sälja alla Moneymaker...hm..

Denna bifftomat Marmande trivs utomhus och får bo utanför växthuset, jag har 15 tomatplantor i växthuset och tre utomhus, men ett par till får kanske flytta ut.Galnast av dem alla är bifftomaten Marmande, dess största fruktger är nästan som en normalstor tomat, de kommer att bli jättar! Fruktklasen på bild kommer jag nog behöva stötta med någon extra uppbindning, jag förstår inte hur den ska kunna hålla för alla dessa tomater?


Gul pärontomat trodde jag att jag sålt alla av misstag men det vidade sig vara två plantor av den i växthuset, vi får väl se i slutänden vilka sådder som eventuellt uteblir för att jag råkat kränga eller ge bort alla exemplar jag dragit upp. Nästa år ska det vara stenkoll på lapparna, lovar!

 

Nu har vi en traktor!

Tvåhjulstraktor, redskapsdragare...kärt barn har många namn! Igår var vi nere hos raraste elsamarianne och köpte en Irus

Mannen min är glad som ett barn på julafton, själv hoppas jag mest på att hädanefter kunna komma till jobbet i hyffsad tid även om det har snöat. En jordfräs till Irusen har jag också på önskelistan, så jag kan odla ännu mer!

Till midsommar blev det färskpotatis, dill, sallad, gurka, gräslök och lök från de egna landen. Att odla färskopotatis i hink i växthuset var en lyckad genväg till tidig skörd, stora och fina potätet bidde det. Nästa år ska jag göra fler hinkar!

torsdagen den 23:e juni 2011

Anka och Ankebäbisar

Bästa Mamman heter Anki, hon vaktar sina 11 ällingar med mod och mammahormoner. Hon som nyss var min handtama gosanka är nu beredd att sticka ut ögonen på sin kära matmor som dagligen förser henne och hennes ankebäbisar med brödfödan! Otacksamt var ordet!

Men hon är en duktig och hängiven förstagångsmamma måste jag ändå medge. Idag stod hon troget givakt i hällregnet hela förmiddagen för att vakta ingången till det ankhus där hon puffat in sina skyddslingar för att undgå vätan. Att ankgården är låst har hon inte riktigt fattat, hon måste vakta ingången till huset, tycker hon.


Hönorna får inte längre vara i hönsgården utan släpps ut bakvägen från hönshuset direkt ut i trädgården. Lika bra tycker de, hönsgård är ändå för mesar. Det finns så många andra lämpliga ställen i en villaträdgård där hönor kan hänga.

onsdagen den 22:e juni 2011

Tankar från trädgården.


Hej på er! Hoppas ni har det bra där ute i stugorna. Själv kör jag hårt för att få de sista odlinglingarna klara och ogräsrensade, runt midsommar täcker jag sedan allt med gräsklipp och behöver sedan i princip varken rensa ogräs eller gödsla på hela säsongen.

Trädgården är verkligen i högform nu, den stora pionen framför huset har blivit helt galen och täcker halva trädgårdsgången. Jag måste fixa ett bättre stöd till den.

Rosen som frös ner förra vintern har också tagit sig rejält även om den ännu inte når upp lika långt som förr (se bild). Men den börjar sträcka sig mot verandataket igen i alla fall.Igår var jag och lillgrisen på Tant Gröns plantmarknad i Vintrosa. Några grönsaksplantor fick förståss följa med hem... rotselleri och sötfänkål, typ det enda jag inte frösått i år och planerat att hoppa över. Men är man besatt så är man!

söndagen den 19:e juni 2011

JAG HAR BLIVIT MORMOR!!!


Den stora dagen är här! Vi har fjunisar!

Kväll i köksträdgården


Igår kom jag mig äntligen för att fotografera lite i köksträdgården.
Jag tror den har fått växa klart för i år (anläggningsmässigt) men det ska till grus runt de nya kraglanden i år om jag hinner.


Nästa år ska den här nyanlagda raden utökas med ytterligare kragar (vänsterut i bild).
Just nu består köksträdgården vid växthuset av 15 pallkragar, en drivbänk, en långsmal sarg (fd sängram till barnsäng) och ett lite större markland i mitten + en tom gräsplätt bredvid att vila på (vilket jag aldrig gör). Utöver detta har jag två pallkrageland med jordgubbar längre upp på tomten, ett runt potatisland på baksidan av huset och bladgrönsaker och kryddor i krukor på altanten. Och så växthuset förståss...
Självklart tycker jag att det är för lite! Är man galen så är man!


Platsbristen skapar lite galna samplanteringar, tex här ovan dår majsen växer i en krage med blandade rotfrukte rsom inte sog sig så bra. I luckorna satter jag majsen.

Tagetes och ringblommor växer här och där i de flesta grönsaksodlingarna (de är bra mot det ena och det andra). Här bland bleksellerin.

I  växthuset hålle rjag å att plantera om de sista växterna till sina slutliga krukor. Det är jordig överallt! Tur att jag inte lyder heminredninsgtidningarnas inspirationstips och släpar in en massa spetsplädar i  växthuset...

Även i växthuset växer tagetes i krukorna, här hos en aubergine. Rödbladig basilika växer hos tomaterna (förbättrar storlek och smak).

Här är växthusets minsta tomat, burktomaten Tiny Tim. Den jobbar på bra trots tin klena storlek.

lördagen den 18:e juni 2011

Lite ströshopping

Den charmiga arken i trä var visserligen billig, men fördömd! Vissa av djuren saknar sin make/maka och kommer inte att överleva syndafloden!

På lördagarna tar jag gärna en loppisrunda om jag inte har något särskilt för mig, och även om jag försöker att undvika att köpa saker vi inte behöver blir det oftast en eller annan liten pryl med hem. Jag antar att det fyller samma funktion som en shoppingtur på stan eller i köpcentret för de flesta. Lite ströshopping sådär, kanske inte alltid något planerat men en och annan användbar sak eller bara något att bli glad av. Skillnaden med lopprundan är väl att det blir något billigare.

Topp och kofta (hm +kappahl) till moi!

¨
Skaljacka po.p i nyskick, till syrrans flicka har jag tänkt

Detta + ett tiotal barn- och ungdomsbäcker till killarna hamnade i min kasse idag. Mindre än 200 kronor kostade hela kalaset. = NÖJD!
¨

fredagen den 17:e juni 2011

Länge leve deltiden!


Varje år planerar jag  några sommarprojekt, som sedan aldrig blir av.

I år är det annorlunda. De saker jag tänkt göra under semestern är att bygga klart och måla räcket till altanen (det har varit mitt planerade sommarprojekt 3 år i rad nu tror jag...utan någon som helst framgång), att hinna läsa några bra böcker och att ge mig ut på jakt efter billiga pardörrar till växthuset.

Men vet ni vad, semestern har inte ens börja och jag har faktiskt hunnit göra alla de sakerna redan. Dra mig på en liten vagn! Jag kan knappt tro't själv.

Skillnaden i år är väl kanske att minste pallemannen inte är så liten längre, men framför allt - att jag äntligen fick till den där arbetstidsminskningen jag drömde om. Det är en sjujäkla skillnad på vad man hinner när man slutar jobbet strax efter två nästan varendaste dag, jämfört med när man kommer hem sådär lagom till laga mat-göra läxor-natta-barn ruljansen som drar igång framåt femsnåret.

 Det är lätt tänkt att de där fjuttiga timmarna inte gör någon större skillnad och inte är värda de tusenlappar man tappar. Men ett par extra timmar per dag kan göra all skillnad i världen (om man lyckas få ett vettigt schema, that is). Tänk själv hur många måsten du har på dagordningen mellan tre och fem på en vardag ..det är liksom en rätt skönt outnyttjad lucka där att erövra livskvalitet på. Ja det är klart...plötsligt kommer du upptäcka att du sam lat på dig en massa nya måsten som att odla kålrot och kläcka ällingar men det är liksom en helt annan dimension, jag lovar!

torsdagen den 16:e juni 2011

Vi vet vem som pangar glas!

Idag har jag haft en helkväll med ungarna på stan, varit på bibblan, ätit buffé och kollat på bio (Kung Fu Panda 2, bara en mass slagsmål om ni frågar mig men ungarna gillade den).

På vägen från biblioteket gick vi förbi en vandaliserad busskur där någon krossat hela säkerhetsglaset på baksidan. "Där har någon krossat rutan, usch vad dumt" sa jag. 4-åringen funderade en stund och sade sedan helt allvarsamt: "Mamma, det var nog Eric Saade"

Barn...de har så skön logik på något sätt.


onsdagen den 15:e juni 2011

Varm strand vs. regnigt potatisland?

Vid bubbelpoolen

SEMESTER... det skulle jag behöva nu, och ska få snart för den delen. Fast inte från bloggen. Och inte från grönsakslandet. Nej, inte ens från landet Sverige. Det är stört omöjligt att resa någonstans på sommaren när man har tomater som ska vattnas, sniglar som ska plockas och ägg som ska ruvas.

Vi har bokat ett hus på Sicilien i oktober. Tills vidare får jag gotta mig i minnena från Jordanienresan i februari.

Balkonghäng med havsutsikt och gratis minibar


Utsikt från frukostbuffén
Lagom dos kultur/historia/hysteriska kamerajapaner

Mat man inte behöver laga själv (det är fanimej storartat!)


En stycken tant (=jag) flyter såsom kork i döda havet

Mig blir ni inte av med i sommar alltså!


tisdagen den 14:e juni 2011

Förortsbonde 2.0


På senaste  versionen av Eniro utsikt ser man hur de börjat gräva på tomten bortom vårt hus, där ska det  bli två tomter som kommer att ligga direkt gränsande mot vår. Tidigare har vi inte haft tomtgränsgrannar åt något håll (på framsidan ligger ju vägen emellan),

Men skit samma...det har legat hus där förr, så det här liksom till...och vi har inga fönster åt det hållet heller. Det är när de bygger på åkern (vilket lär hända, tids nog) som vi ligger pyrt till. Hur ofta kan man bo i en sketen villaförort med den här utsikten?måndagen den 13:e juni 2011

Att fly eller illa fäkta ....när landet flyttar till stan.Vår 4-åring har lagt in en tjatkampanj på att få köpa en ko. En ko kissar ju mjölk och är allmänt bra (ja som ni hör på anatomikunskaperna, vi bor ju inte på riktiga landet..vi bor på det utrotningshotade nästanlandet..föredetta-landet-på-väg -att-bli-stad).

Ja har inte hjärta att säga honom att inom fem-tio år kommer vi nog vara planlagda totalt inbyggda av hus och inte längre uppleva den där känslan av att ändå nästan bo på landet. Vi kommer till och med behöva tillstånd för att ha höns.

Som ni hör...är jag ambivalent. Det är praktiskt att bo i villaförorten. Barnen kan gå till skolan, man kan cykla till stan och åka stadsbuss överallt. Man behöver inte pendla till jobbet (jag HATAR att köra bil), man kan åka hem flera gånger om dagen på arbetstid för att pyssla med hönsen och vattna grönsakslandet. Man kan skicka ner ungarna i kvarteret för att leka med andra barn utan att bestämma träff innan. Har man glömt köpa mjölk eller skruv kan man fixa det på en kvart fast klockan är över åtta på kvällen. Och det är onekligen en fördel när man köper och säljer grejjer, kunderna tvekar inte inför resvägen. Ja...det är praktiskt helt enkelt.

Men samtidigt...drömmer gossen om en ko, och sambon om att köra runt med en liten traktor eller fyrhjuling, och jag har en ouppfylld och på alla logiska grunder helt omotiverad dröm om en get. Allihop hatar vi grannar som hör minsta ord från andra sidan staketet, att behöva söka bygglov och hålla oss till eldningsförbud och att kanske störa grannarna om vi ordnar en replokal till ungarna...och över huvud taget att vara beroende av att anpassa oss till vad andra tycker och tänkter.

Min sambo har en mycket starkare anknytning till huset än jag och brukar prata om att han vill bo här hela livet. Själv är jag verkligen tveksam till hur vi kommer att känna om några år. Nån ko lär det väl aldrig bli men just det där livsutrymmet som en egen plätt på jorden ger kommer vi nog att sakna den dagen man ska börja tampas med grannar till höger och vänster. Jag skulle lika gärna kunna bo lite längre ut på landet där man kan ha lite mer mark men då är det det där med skjutsandet...Tänk om man kunde klippa ut den här gården och liksom slänga ut den i landskapet någon mil ut med några små snuttar hagmark runtomkring...vore det inte perfekt?

Men tyvärr är det omöjligt, så vart 17 ska man bo egentligen?

lördagen den 11:e juni 2011

Nån jäkla måtta får det väl va'?


OK de är mina dunbebisar...men nånstans går väl gränsen?

När vi satt och fikade på altanen i veckan satt plötsligt en fet höna på armstödet till lillkillens karmstol och tiggde fikabröd, och en dag hittade jag dem allihop inne i köket.

Nu har vi återigen fått inringa farstutrappen med grönt kompostgaller, inte så chict men vad gör man?

Här dansar Herr Gurka!


Ehec....släng dig i väggen, nu har vi egen gurka. Det är fanimej storartat! Tänk att ett litet frö kan bli en hel djungel till planta som ynglar av sig med små herrar och deras brorsor och gud vet vad.

Vårt modem har pajjat igen vilket det gör varje gång åskan drar över så återigen en lång bloggpaus. Det känns trist att jag "kommit av mig" med bloggandet. Inte för er skull (jo ok, lite för er skull också) men för att det är en så bra ventil. Ska nu försöka skriva något litet varje dag utan så mycket krav på att det ska vara vettigt...bara så skrivkrampen släpper.

Idag har jag kupat potatis. Så nu vet ni det.

måndagen den 6:e juni 2011

Dagens tacksamhet!


Idag har jag skördat och ätit säsongens första jordgubbe. Så otroligt-himlaljuvligt-solskensgott! Jag äter hellre en enda solmogen gubbe från landet än två liter belgiska snabbuppdrivna. Smaken är ojämförbar!

Vi har varit i "sommarstugan" över Kristi Himmelsfärd, därav bloggfrånvaron. Idag har jag sått och planterat hela dagen, mer rapport från grönsakslanden senare.

Istället vill jag dela den fantastiska glädjen och tacksamheten från i fredags: Då besiktigade jag min bil och den gick igenom utan anmärkning! Det är banne mig stort när man är en usel bilskötare av en halvgammal skrotkärra. Min plånbok har garvat hela helgen över detta.