Sidor

söndagen den 31:e juli 2011

Konstigast i år?


Vad är det konstigaste ni odlat i år? Eller...ni kanske bara odlar vettiga saker som någon faktiskt vill äta.

Det gör inte jag. Jag odlar med hjärtat snarare än hjärnan och går på varenda underlig ovanlig grej som
fröfirmorna har att erbjuda. För er som funderar på att testa den linjen vill jag inflika att min erfarenhet hittills är att ovanliga saker ofta är ovanliga pga att de endera är för svårodlade eller för oanvändbara eller helt enkelt för äckliga för att ha någon som helst chans att bli vanliga.

Här kommer den kompletta listan på Konstigaste Grejjerna jag Odlade i år:

*BÄRMÅLLA..en ogräsliknande växt som enligt beskrivningen skulle få "mängder av ätliga bär". Jag har förstått att "ätliga" i det här fallet betyder "icke-giftiga", varken mer eller mindre. Om man var ensam på en öde ö och började magra betänkligt runt revbenen kanske de skulle slinka ner. Till och med hönsen ratar dem!

STEVIA, detta populära naturliga sötningsmedel var definitivt lättodlat och är ganska kul som en lite udda gå-bort-present. Men sötningsmedel är inget jag använder i vanliga fall så varför skulle jag börja nu? (Kanske för att jag råkar ha 7 plantor som jag inte vet vad jag ska göra med?).


Stevia 200 ggr sötare än socker

PHYLSALIS, ser skitrolig ut men smakar päck. Om man köpt något i affären, provsmakat och inte gillar (samt insett att ingen annan i familjen heller gillar) - hur dum i huvudet är man då på en skala om man ändå  väljer att odla det? *sucka* Jag har i alla fall lyckats ge bort eller sälja alla plantor utom tre.

TOMATILLO är en ännu äckligare variant av physalis vars användningsområde endast tycks vara en enda form av mexikansk salsa vilken jag aldrig har ätit. Snälla, kan någon förklara varför jag valde att odla DEN?

PEPINO .... ??? ... ja, alltås, jag kan tyvärr inte ens skriva någon dålig motivering här FÖR JAG VET INTE VAD DET ÄR. 
Men odlar jag det?
Yes sir!

Jag odlar för övrigt även jordnötter men vet inte om det ska få ta en plats på denna lista. Jordnötter är ju jättegott. Men jag har ingen som helst aning om hur jag ska få upp själva nötterna ur jorden utan att plantan avlider (i sp fall blir det ena jäkligt dyra jordnötter det säger jag er).

torsdagen den 28:e juli 2011

Hoffmaestro och jag.


Nu har vi varit några dagar i hufvudstaden... på knappt tre dagar har vi lyckats tjocka in "allsång på Skansen", friidrottsevenemanget "Lilla DN-galan", kaknästornet och inte mindre än sex stycken museibesök. Jag är helt utschasad. Hemester är nog mer min grej måste jag säga. Men barnen är roade.

Ankorna och auberginen hade växt så det knakade medans vi var borta.

I Stockholm fanns inte en trädgårdsplätt så långt ögat kunde nå men desto fler affärer. Hotellet låg i stans utkant och även fast vi åkte den supersnabba tunnelbanan i 20 minuter kom vi inte ut på landet för det utan till ett område med ännu fler affärer. Barnen var faschinerade!

Den minste mannen stirrade ögonen ur sig inne i stan när hans far sa att han måste vänta på den gröna gubben. Rödljus för gående är en nyhet för honom, och han trodde sig kanske kunna bli bortrövad av marsianer.

På tal om marsianer: Själv känner jag mig alltid som Kusinen Från Landet när jag är från Stockholm, trots att jag både sett rödljus förr ;) och bott i GBG en tid dessutom. Folk är helt enkelt så jävla hippa. Till och med morsorna. De har högklackat och läppstift på barnvagnspromenaden och babysar med supermatchade outfts för tusenlappar. Eller också är de superalternativa i näbbstövlar och brun manchestervagn packad med svåra böcker, mungobönor och retromatchad baby med virkad lamahatt för tusenlappar ..eller något. Jag känner mig sjukt omodern bara jag kommer över kommungränsen men det finns väl något befriande i det också tänker jag. Då kan man gå runt där med geggig kjol och snoriga ungar och vara Turist bäst man vill liksom. Vi deltar utom tävlan.

Men bo där? Aldrig I Mitt Liv!

måndagen den 25:e juli 2011

Hatet i Stort och SmåttOm det kan sägas finnas en enda bra sak med Anders Behring Breivik, denna avskyvärda pestbesmittade apballe till man, så är det att han inte visade sig vara muslim (som var mångas första misstanke när bombningen i Oslo först blev känd).

Det hade nämligen gjort situationen för Europas muslimer ännu besvärligare än den är idag, eftersom terrorhandlingar av galna muslimer alltid kopplas till Islam, till skillnad från terrorhandlingar av galna rasister vilka kopplas till psykisk sjukdom.

Jag vet inte riktigt hur eller när det hände, men någon gång under min väg från ungdom till vuxen har vindarna i samhället svängt till en obehaglig snålblåst där det har blivit socialt acceptabelt att í det offentliga rummet öppet hysa avsky mot en hel religion, och än värre -dess utövare. 

På idiotforumet Familjeliv röstar dryga 40 "Ja" på frågan om de "vill ha ett land fritt från muslimer". Observera, - inte ett land fritt från islam utan ett land fritt från muslimer.
Byt ut det mot "judar" och vi är direkt förpassade till tyskt 1930-tal.

Självklart tror jag inte att dessa familjelivs ja-röstare önskar nå sin utopi om det muslimfria samhället genom gasläger. Men det tror jag i ärlighetens namn inte att 30-talets genomsnittliga tyskar ville heller.

Ändå kan man inte blunda för att allmänhetens utbredda avsky mot en hel folkgrupp, enbart på grund av deras religiösa tillhörighet, gav näring kraft och utrymme för galenskapen hos den man som hette Hitler.

Byt ut det mot Behring Breivik om du vill.
söndagen den 24:e juli 2011

POTATIS - för magen och miljön!Jag älskar potatis! Jag älskar smaken av potastis. Jag älskar allt man kan göra med potatis (finns det någon mångsidigare grönsak?). Jag älskar lättillgängligheten och miljövänligheten.

Det krävs 2000 liter vatten för att producera ett kilo ris (smaklöst och trälig är det också, ursäka mig alla kineser!). Sedan ska det ju flygas hit också.. Potatis kan man odla på sin bakgård utan att så mycket som skvätta med vattenkannan. Alternativt köpa det av nån gubbe utåt landet. Dessutom smakar det gott!

Och försök nu inte sticka upp någon LCHF-propaganda i trynet på mig för då jagar jag er med potatisgrepen. Det krävs nämligen flera tiotusentals liter vatten för att producera ett enda kilo kött (om det inte råkar vara nåt gammalt får som går och betar på ens bakgård osv. och det är det ju oftast inte). Över huvud taget är det inte ekologiskt hållbart att vi äter så mycket kött som vi gör, så etiken i en diet som föreskriver mer av den varan tycker jag ärligt talat är rätt så tveksam.

Jaja...tillbaka till potatisen. Idag tänkte jag dela med mig av något så ovanligt som ett recept. Jag är lite dålig på det, eftersom jag helt enkelt inte använder recept.

Pyttipanna på färskpotatis

Du behöver:
*Ett gäng färskpotatis
*Några charlottenlökar (eller vad du råkar ha för lökar)
*kanske några vitlöksklyftor också
*Ett par nävar gula kantareller (uppblötta trattkantareller sedan i höstas funkar också bra)
*En skvätt OBS EKOLOGISK bacon (detta är för smaksättning och ska vara lite, ett halvt paket till vår familj på 5 pers räcker). Skit i det om du är vegetarian.
*Lite av vad du råkar ha för grönsaker  för närvarande. Jag hackade i lite lätt bedagat brocolliruffs från ett broccolihuvud på sista versen.

Koka färskpotatisen och rensa svampen + hacka löken under tiden. Stek löken och vitlöken och svampen med en ohemult stor klump smör. Skiva potatisen och ös i den + ev grönsaker och stek det hela en stund på rätt hög värme. Krydda med vad du vill.

Supergott blir det. Älskas av barn. Man kan odla allt själv utom grisen.

Lycka till!

¨

(PS. Jag önskar inför nästa säsong byta till mig några sättpotatis av kulturarvssorter/udda/roliga sorter som inte finns i vanliga trädgårdsbutikernas sortiment. Jag har själv knölar av Mr Little's yetholm gypsy att byta med)

Tidningsanka!


Våra ankor har varit i tidningen. Jag vet inte om alla detaljer blev precis rätt...och jag framstår väl (med all rätt) lite som den Galna Fågeltanten, men det duger väl för underhållningsvärdet.

Nu gäller det bara att få dem sålda!

Anka, någon?

fredagen den 22:e juli 2011

Vi är på landet!


Vi befinner oss just nu i "mormors sommarstuga". Ungarna har lekt kurragömma och byggt koja i loftgångarna på gårdens uthus. Själv har jag plockat hallon och svarta viinbär som en galning. Bad i tunnan har det inte blivit idag för småherrarna, dock i den iskalla sjön.

Nu grillar de marsmallows i öppna spisen. Imorgon ska vi gå på den galna bonnauktionen.

Livet är gott!

torsdagen den 21:e juli 2011

Tove Tipsar: Att odla majs!Majs är en av de bästa grödorna man kan odla! Den gillas nämligen (i de flesta fall) av barn Och män. Jag lovar, ingen kommer tacka dig om du odlar massor av skitnsygga ubernyttiga lila brytbönor. Majs, brocoli, morötter och gröna ärter är liksom de grejjer man aldrig kan odla för mycket av.

Jag sår majsen inomhus ungefär i mitten av april. Majs gillar inte att bli omplanterad så jag sätter dem i större krukor direkt. Halva mjölkpaket av den långa smala varianten är bra. Majsen har lång rot och gillar inte för grunda krukor. Jag har provat med fiberkrukor också men tycker att de torkar ut för lätt.

Det finns massor av olika sorters majs, den roligaste är nog "Painted Mountain". Jag har inte provat den men det känns ju som ett måste. (lånad bild)

Som tumregel sätter jag dubbelt så många frön/korn som jag vill ha plantor. Det är alltid några som stryker med av den ena eller andra anledningen. Den är lite tjurig av sig majsen, om man glömmer att vattna eller vattnar för mycket eller stör den för mycket eller något annat som den kan reda sig på.

När det börjar bli varmt i växthuset får majsen flytta ut dit, och först i slutet av maj/början av juni får de bo ute. Man kanske kan sätta ut dem tidigare under fiberduk om man inte har växthus. Majs gillar inte kyla något vidare.


Mister Bojangles med vita och gula korn är en annan vacker sort som jag tänkt prova nästa år. Alla sorters majs trivs inte ihop vilket man bör kolla upp innan man sätter fler än en sort ihop.

Sedan sätter jag ut dem i en pallkrage. De får stå ganska tätt i en klunga, så kommer de åt att pollinera varandra. När de väl har tagit sig i pallen brukar det inte vara något krångel med dem, de sköter sig själva mer eller mindre. I utrymmet som blir över runtomkring kan man passa på att odla andra saker, majsen skuggar inte så mycket.

...och slutligen...så växetr inte majskolvarna alls där man tror. Första året står man där som ett fån och glor i toppen av vippan. Sen blir man helt överraskad när man upptäcker färdiga majskolvar som kommit upp vid basen av plantan. Eller så reagerar vi dumma stadsbor utan tidigare odlingsvana i alla fall.

Lycka till!

måndagen den 18:e juli 2011

Det finns inga dåliga väder!!(?)

Njae...mössväder är det inte än i alla fall. Men det var en söt bild.
Det finns inga dåliga väder, det finns bara dåliga kläder sa alltid mina fritidsfröknar käckt. Vilket skitsnack, några dåliga väder måse det väl ändå finnas? Jag undrar om mina fritidsfröknar skulle trösta en snubbe vars familj just svepts bort av en cyklon med att det blir bättre om han bara klär sig lite varmare?
Men ändå. En sak är ändå jävligt klar. Det finns inte lika fruktansvärt många dåliga väder, om man har en varierad livsstil. Många människor tycks så överdrivet väderberoende på sin semester (vilket möjligejn kan bero på att deras enda intresse i livet är att sitta utanför husvagnen /på altanen/ på annan tillgänglig yta och sola benen). Man ska inte döma över andras livsval men ja...jag kan inte låta bli at tycka att det verkar lite tråkigt med ett liv där bara sol duger. Åtminstone om man bor i Sverige.Själv är jag glad i de flesa varianter av sommarväder:
*Sol och varmt = bra. Allt som växer får en skjuts och själv kan man ligga och dra i hängmattan med iskallt vitt vin kylt av isbitar av flädersaft.

*Inte så jäkla varmt = jättebra. Nu får man lite gjort. Måla om vindskivor och beskära äppelträd och sån't där som måste göras på sommaren.

*Ösregn = skitbra (i moderna ordalag a.k.a. "fett bra")  Man slipper vattna. Odlingarna får en rejäl roblöa och allt växer så det knakar efteråt. Snigelhelvetena lockas fram så at man kan halshugga dem. Dö sniglar, DÖ!

*I allmänhet kallt, rått och fuktig tråkväder = perfekt (eller som jag skulle säga på teckenspråk: "toppen" - bara för att det är det roligaste tecknet nånsin). Nu kan man utan dåligt samvete vara inomhus och pula. Endera den norska varianten om man har tid för sådant, eller också kan man ägna sig åt att ta tillvara på allt det där man odlar och grejjar med.

Jag är en trött småbarnsmamma och ägnar mig således åt det senare. Idag har jag stått kedjad vid spisen och gjort färskost och mjölksurade grönsaker, bakat dumlekakor, hambugerbröd och rört ihop risifrutti till morgondagens matsäck.  Barnen hjälper till på ett hörn mellan lekarna, ibland passerar någon förbi i enbart kalsonger och sjärngossestrut eller något annat besynnerligt. De verkar inte heller ha något emot att vara inne en dag emellanåt.

Ikväll eller imorgon lovar jag att skriva ett inlägg om hur man odlar majs.

torsdagen den 14:e juli 2011

Jag har en ny kärlek i mitt liv...

Eller rättare sagt, jag har elva. Ällingarna är verkligen sommarens höjdpunkt, det är helt underbart att se hur de utvecklas, utforskar och busar runt.


Mamma Anka lär sina ungar allt viktigt här i livet, som till exempel att traska bort till farstutrappen och tigga mat. Hon ger mig mördande blickar om jag kommer ällingarna för nära, men de är lika smarta som hungriga och har börjat lära sig att det är jag som kommer med maten...så de har börjat älska mig tillbaka nu. Vägen till en ankas hjärta går genom magen nnämligen (detsamma tycks gälla de flesta djur ïnkl. män av arten hono sapiens).


Jobbar bra gör de också, snart har vi snigelfritt i hela nedre delen av trädgården.

tisdagen den 12:e juli 2011

Loppat och shoppat!


Sommaren är sommarloppisarnas tid (intelligent jag är va'?). Igår köpte vi ett roligt gammalt köksskåp med sneda skjutdörrar och redalådor underst. Det ska få sitta i vår hall där vi nu har en uuurtjustig spånskivevägg efter att ha flyttat badrumsdörren. Luckorna gick lätt att ta loss ur sina spår så
  de kommer nog gå smidigt att måla om. 40 kronor kostade skåpet.


Den söta gamla plåtburken kunde jag inte motstå trotys sin bucklighet. Jag kanske kan ha den till något praktiskt i växthuset om inte annat. Lillgrisen köpte en kavel. 15 för byurken och 5 för kaveln gav vi. Man blir inte direkt utfattig av lopplivet det får jag tillstå.

Grisbarnet visade sig ha streptokocker så vi är hembundna några dagar till. =Det blir nog mer syltkok och annat hemmafix. Jag har avanmält min semester och begärt VAB istället.

Hoppas alla ni andra är friska!

måndagen den 11:e juli 2011

Kantareller!

Japps,  nu är de klara. Massor av yttepyttesmå på gång och tillräckligt många lagomstora för ett par kantarellmackor.

söndagen den 10:e juli 2011

Skörd!

Här rensas, förvälles, fryses, syltas, läggs in. Med tips och instruktioner från Nisse i torpet och "Stefans lilla gröna" ska jag nu också försöka ge mig på att mjölksyra. I landen växer det så det knakar utan att jag behöver göra någonting just nu.Lagom bevattningsfritt väder är det också!

lördagen den 9:e juli 2011

Goda Grannar!

Lillskiten har varit sjuk ett par dagar (därav min massiva närvaro på nätet, då halvsovande lillfis vill ha sällskap i soffan). Men idag var han piggare och vi har gjort en utflykt till våra grannar Kossorna.När vi flyttade hit övergick bytagan till en otillgänglig stig över leriga fält en bit efter områdets slut. På sommaren kunde man vada fram genom meterhögt gräs ut i ingenmansland men resten av säsongen var det mestadels oframkomligt, åtminstone med barnvagn.


En eftermiddag när vi promenerade utåt leråkern såg vi ett gäng stora grävmaskiner som stpd uppradade därute. "Fasiken nu gör de väl ett industriområde av hela skiten" var min första reaktion, men tji fick jag. Istället anlade kommunen ett jättefint sort våtmarksområde med betande kossor, fårgeltorn och klappfår och välskötta grusvägar på vilka man kan gå eller cykla hela vägen från vårt hus och in till stan. Vilken lyx!

fredagen den 8:e juli 2011

Livet är för kort för att rensa ogräs!

Att odla är kul men att rensa ogräs är då inget vidare. Så, jag struntar i det.

Ett och annat ogräs som börjar ta för mycket plats i böärjan kanske jag rycker bort, så plantorna hinner få övertaget. Men annars får det hållas. Lagom till midsommar tar jag sedan ett tjockt lager gräsklipp och mosar ner i hela odlingskragen, utom där plantorna sticker upp. Allt ogräs som eventuellt hunnit komma upp dör kvävningsdöden därunder och inget nytt tar sig upp. Gräsklippstäcket skyddar också jorden från att torka ut och tillför näring till växterna när de bryts ned. När det börjar tunnas ur så trycker man dit ett nyt lager.


I en del pallar växer plantorna så supertätt att jag inte behöver täcka jorden. Här tex. i en samplantering med majs och diverse skumma rotfruter.

Majskolvarna är fullsora snart och det kommer fler på varje planta!

...och snart är det dags att skörda Broccoli!

"Sveriges Charmigaste Hem"


..kan man ju ninte låta bli att vara med i. Fast tycker inte ALLA att just deras hem är charmigast?

http://www.sverigescharmigastehem.se/Home/Details/1202

tisdagen den 5:e juli 2011

"SERIÖST. Hur mycket MÅSTE ett barn kosta?"


Obetalbar unge i "gratis" vagn (köpt/såld för samma pris)

Jag är involverad i en som vanligt lönlös debatt på ****forumet familjeliv (inte jag som startat tråden dock). Den handlar om vad barn kostar. Nästan ingenting, tycker vissa. Hur mycket som helst, tycker andra (de flesta?). För det kostar ju så mycket att leva, och det är ju så mycket barn behöver, om de ska vara som alla andra, och inte bli retade i skolan, och det ena med det andra.

TrehjulingWinther 50 kr, Vinterset PoP 69 kr

Jag kan hålla med om att barn innebär utgifter. Man finner sig plötsligt ha kostnader för helt vansinniga grejjer som man tidigare aldrig skulle gjort ens för pengar. Som att gå på genrepet till en deltävling av melodifestivalen, eller spendera en eftermiddag i ett fuktigt cirkustält där två ukrainska damer i baddräkt svingar sig i lianen, eller att i 45 minuter lönlöst vänta på att det ska växa ut frukt från ett träd av plywood tillsammans med två totalt sinnesförvirrade barnteaterskådespelare.

BabyBjörn bärsele 50 kr

Men det där med prylar...vem är det som har sagt att det måste kosta så jäkla mycket? Att en 10 åring behöver en Iphone4 och en nyfödd spädgris en tiotusenkronorsvagn? Förstår inte folk att det är ett VAL att konsumera? Och ett val som för det mesta påverkar hela ens livsförutsättningar. Kopplingen mellan att stressa runt i ekorrhjulet och att lägga hälften av sin lön på helt onödiga prylar verkar inte alls självklar för många. Om man njuter av att vara på sitt jobb så mycket som möjligt, och tror att ens barn också njuter av att man är på sitt jobb så mycket som möjligt så fine, men annars kanske det är läge att tänka till lite?

Barnstol Stokke TrippTrapp 50 kr

Sulky Brio Race 350 kr

Jag har en liten prylnörd i mig och mina barn har alltid haft fina leksaker, designade kläder, bäst-i-test-overaller, moderna vagnar och kompletta slalomutrustningar. Men jag har heller aldrig haft något problem med att handla på Myrorna, köpa vinterkläder redan på våren, jaga pinsamt underprissatta anonsfynd på Blocket och sälja allt med vinst efter användning. Vi lever i ett överflödssamhälle där saker knappt hinner tas i bruk innan de slängs. Drar man nytta av det behöver man knappt inte ha några utgifter för saker alls.

Carvingskidor Head barnstrl 60kr, Pjäxor 40kr


Mitt första barn födes år 2000 och det sista 2006. Bara på den korta tiden hade utbudet av baby-gadgets säkert minst tiodubblats och det här med designade kläder för barn hade precis slagit igenom fullt ut. Som småbarnförälder bombarderas man med reklam - man skulle kunna tro att spädbarn var någon slas avancerade specialprodukter som kräver dito avancerad specialutrustning - och företagen trycker gärna på den mest ömma punkten hos oss alla: "du vill väl att ditt barn ska ha det allra bästa"? 

Barnkläder PoP 10-20 kr/plagget


Alltså, nej det vill jag inte. Inte till vilket pris som helst. Jag vill gärna att mina barn ska ha riktigt bra vinterskor, men om de är årets modell eller förra årets på rea, eller använda av något annat barn en handfull gånger och köpta på loppis är på det hela taget skit samma. Nu börjar väl nån jävel hojta om att man inte ska köpa skor begagnat, gå på den myten om ni vill. Barn har ärvt skor i alla tider och det mesta i skoväg som säljs på loppis är knappt använda felköp. Jaja, poängen är i alla fall att jag inte tycker att det är det bästa för mitt barn om jag måste jobba arslet av mig för att skaffa det. Det gäller ju att kunna skilja på vad som är bäst och vad som ger bäst värde för pengarna. Jag kan betala 200 extra för en riktigt funktionell vinteroverall, men inte ytterligare flera hundra extra för att få ynnesten att vara förstahandsägare, eller för att kunna välja exakt vilken färg jag vill ha. Det ger mig inget mervärde och då är jag inte beredd att betala för det.

Bobbycar 55kr

På temat "bäst för barnen" undrar jag för övrigt om folk verkligen tror att det är barnen som gagnas av köphetsen? Är det "bäst för barnen" att redan i lågstadiet känna sig tvungen att ha vissa kläder, vissa prylar och en viss mobiltelefon? Är det "bäst för barnen" att vi varje år använder tio gånger mer naturresurser än vad som är rimligt och lämnar ett sopberg efter oss åt kommande generationer att ta hand om? Att det är "bäst för barnen" att föräldrarna jobba till långt in på kvällarna för att kunna köpa alal de där sakerna som man bara måste ha? Om vi vill ge våra barn det allra bästa är det verkligen det här vi vill ge dem då?

Seglarjacka Henri Lloyd 60 kr

Jag fortsätter sträva efter ett liv där tid, ekologisk mat och upplevelser är ekonomiskt prioriterat och prylar är något man helst rotar upp på loppis till minsta pris.

Fotbolsskor 40 resp 80kr


söndagen den 3:e juli 2011

Saftmajan och syltsnåljåpen!

Bilden är från förra året. Vem f*n orkar stå och fotografera när man saftar anyways? Allt blir ju ett enda klibb! Stökigt och jävligt! Använd fantasin och byt ut vinbären mot jorgubbar så har ni hela konceptet!


Ifredags gjorde jag jordgubbssylt och jordgubbsaft. Jag hade tänkt självplocka i år men när de reade bär utanför affären slog jag till på det istället. Tyvärr är de då inte ekologiska men åtminstone lokalodlade.

Bästa snåltipset är att koka sylt först på hälften av bären. Sylten gör jag utan pektin så att den blir ganska rinnig. Använder en slev för att stjälpa upp den i burkar och tar då med så mycket bär jag kan så att den sista burken blir rinnig med mycket spad och lite bär. Den fyller jag bara till hälften (jätteglasburk, annars kan man halvfylla två). Sedan gör jag jordgubbssaft i saftmajan på resten av bären. Då blir det en urvattnad bärmassa kvar uppe i korgen. Den slänger jag ner i den halvfulla syltburken med mycket spad och rör ihop. Vips bidde det tjock sylt där också (men ät den brukan först, den håller sig inte lika länge om man inte tillsätter mer konserveringsmedel.)

I år ville jag ha lite fläderton i jordgubbsaften men lyckades inte hitta på nätet om det funkade att lägga med fläderklasar i majan, så jag hällde istället ner en halv flaska färdig flädersaft som jag gjorde förra veckan över bären ner i majan när jag precis tagit den av plattan. Det fungerade bra!

Resten av flädersaften har jag fryst in i iskubsformar för att kunna använda när man dricker vitt vin (supergott!). Ingen av ungarna dricker flädersaft nämligen och den håller sig ju ej så länge.


Honungsrostade ugnsgrönsaker...

...med honung, citron, svartpeppar, lite rabarbersaft och massor av citron- och limebasilika. Serverades med kyckling. Mmmmm...


Detta var gårdagens middag. Idag blev det risgrynsgröt (för att rädda mjölk med utgånget datum) och hemkokt jordgubbssylt. Den är INTE gjord på egna jordgubbar för dem tävlar jag och hönsen med att knipa ur landen så fort de är klara. Hönorna har också ätit upp alla mina vinbär! Jag har fått dem för mina synders skull, de förbannade fjäderbollarna! Synden var väl att jag gillar djur. Helt omotiverat!lördagen den 2:e juli 2011

Semester och skördetid!

Nu har jag semester! Gjorde min sista dag i fredags ...ägnade kvällen åt att läsa skräplitteratur på altanen medans hönorna kluckade nedanför, svalorna for in och ut under takpannorna och en nyfiken igelkott kikade fram under buskarna. Det är så galet pitoreskt här iblandm, någon sommarstuga behöver man då rakt inte!

Jag har nu också hunnit koka jordgubbssyklt och -saft, gå på loppis och grejja i trädgårdslandet och har nu drabbats av den totala semesterångesten. Det känns som jag betat av allt nu, japp, jag är redo för en ny arbetsvecka! Vad 17 ska jag göra nu i 6 veckor?

Skörda och koka, är uppenbart svaret på detta. Köksträdgården har fullkomligt exploderat och jag har kilovis med gulbetor och kålrabbi och squash på gång. Haken här är att min odlarlust liksom överglänser min kokkonst på det här området. Vad GÖR man egentligen med kålrabbi? Och hur många recept finns det egentligen med gulbetor? För att inte tala om MELONGURKA ...herregud jag vet nog inte ens vad det ÄR egentligen och än mindre vad man har den till. En lätt skördepanik har infunnit sig!

Gurkan och de multifärgade moröttterna går i alla fall åt. Dem kan man bara stoppa i munnen och det är ett hemskt praktiskt sätt att använda sig av grönsaker tycker jag!