Sidor

onsdagen den 29:e februari 2012

Här tillverkas prinsessvagnen!

en stuga i småland?? Nej inte riktigt.

Kära Victoria, för att göra det helt glasklart redan från början: för mig får du köpa vilken barnvagn du vill...precis som alla andra. Men genom media har jag kommit att förstå att ditt val ändå kanske inte är så fritt alla gånger. Att förväntingarna och pressen på dig har varit stor att "välja svenskt".

I så fall, kära Victoria, kan du känna dig grundlurad.

Brio Happy är en trevlig vagn med skönt skump, jag har själv haft en lagom begagnat tomatfärgad variant som gjorde sitt jobb aldeles utmärkt. Men särskilt "svensk" var den inte.

Julle kör Brio-Tomaten

Din vagn, liksom min, är inte tillverkad i Svergie. Den är tillverkad av fattiga fabriksarbetare i Kina som kan få jobba över 70 timmar i veckan för att få ihop en lön som går att leva på. Arbetare som saknar fackliga rättigheter och ordentlig skyddsutrustning. 

Genom utflyttningen från Sverige har företagets tillverkningkostnader sjunkit till en bråkdel, men vi konsumenter betalar fortfarande samma pris (fast du kanske fick din gratis Victoria...som kompensation för den levande reklampelare du nu utgör för företaget).

Laredos fabrik i Kina, här tillverkas enlig uppgift Brio barnvagnar tillsammans med flera andra stora märken.


Just pengar är en avgörande faktor här, för det kostar just pengar att tillverka etiskt. Vartenda år kommer Swedwatch och andra organisationer med varningar och rapporter som visar på undermåliga arbetsvilkor i de kinesiska fabrikerna. Varje år svarar företagen att de är besvikna på sina leverantörer och tänker införa hårdare kontroller och strängare uppförandekoder...år efter år utan att något verkligen förändras. 
För regler och uppförandekoder kan inte lösa ett problem som handlar om att de svenska företagen i grunden inte är beredda att betala för etiken. I ett land där minimilönen inte går att leva på kan man inte hjälpa arbetarna genom att förbjuda övertid på sin fabrik om man inte samtidigt är beredd att betala ut en skälig levnadslön, vem har då råd att jobba där? 


Det må hända att verkligheten ser ut såhär. Att tillverkningen av det som tidigare var svenska kvalitetsvaror måste läggas ut i extrema låglöneländer för att företagen ska överleva. Å andra sidan, det må hända att det är såhär att det fårtal stora jättekoncerner som numera äger de flesta av våra små svenska föredetta familjeföretag inte längre nöjer sig med en småskalig tillverkning av kvalitetsprodukter med gott rykte och en stadig men liten vinst. Allt ska maximeras, till vilket pris som helst!

Oavsett vilket du tror på, Victoria så kvarstår ju detta obevekliga faktum: Om den svenska varan inte längre representerar svenska värden (exempelvis vad vi anser vara rimliga arbetsvilkor och levnadsförhållanden i vårt land)  då kan du lika gärna släppa all press om nationalistiska måsten som pådyvlas dig. Du kan i framtiden välja precis vilket utländskt barnvagnsmärke du vill. De är i alla fall tillverkade i samma fabrik. 

(Lite mer om kritiken mot brios kinesiska leverantörer finner du här)
http://www.radron.se/Granskningar/Leksakstillverkning-granskning/

4 kommentarer:

 1. Surt att inte kunna köpa vad man vill... när jag var liten ville jag bli prinsessa. Har nu släppt den drömmen, då jag gärna vill välja saker o ting själv samt ha mitt privatliv ifred.
  Förvånad att de valt ett så osvenskt namn som Estelle. Får mig att tänka på chips även om det är långsökt... men kul ändå att då fått en liten tjej.
  Coolt om vi ändå ska ha monarkin kvar, med ännu en kvinnlig tronföljare och så detta namnet...
  Hälsningar från ett soligt och varmt Skaraborg/elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Bra rutet!!! För det är mycket som är ruttet i denna vinstoptimerade värld...!!

  SvaraRadera
 3. Fasen vad bra skrivet!! Och fasen vad deppig man blir av att allt ska drivas med vinstintresse, för inte duger det att kunna erbjuda en lokalt producerad kvalitetsprodukt längre?? Nu heter det inte längre "whats in it for me", utan "how much money is in it for me". Sick!!

  SvaraRadera
 4. Väl talat! Det känns inte som att någon bryr sig om etik längre, bara vi får det vi vill ha till billigast pris. Ändp ska det försökas som gulligt och svenskt. Vad är så svenskt i att utnyttja andra?

  SvaraRadera