Sidor

tisdagen den 31:e januari 2012

Med anledning av förskoledebatten......som pågått här och här.

Låt mig berätta om MIN dag idag!

Idag har jag varit på jobbet tio timmar i sträck, eftersom vi hade möte på eftermiddagen. Jag känner mig helt slut!

Mitt jobb är roligt och stimulerande, och själva mötet var faktiskt så intressant att jag nästan hade haft svårt att slita mig om sambon hade ringt och velat få hem mig tidigare. Men det har egentligen inte med saken att göra, det gjorde inte tio timmars arbetsdag ett endaste dugg lättare att bemästra.

Tio timmar i den ljudnivå, den röriga miljö och den ständiga sociala interaktion som det innebär att vara på arbetet tar musten ur mig. Hemma kan jag vara i mitt eget tempo, växla mellan högt och lågt, anpassa mig efter min egen takt och vad jag känner att jag behöver. Det kan jag inte på jobbet och därför är tio timmar för mycket. Till och med åtta timmar känns för mycket tycker jag.

Efter tio timmar på jobbet har jag varken tid eller ork till någon kvalitativ samvaro med min familj. Jag vill mest få i mig något något att äta, glo på tv lite och sedan sova. Jag har inte plats för mer intryck nu.

Jag tror faktiskt inte att någon har svårt att sätta sig in i det jag skriver här...eller att själva relatera till den ibland nästan urlakade känslan efter en orimligt lång arbetsdag.

Men varför ska det då vara så inihelvete svårt att fatta att detsamma gäller för en treåring????

Jag har full förståelse att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Att man i perioder, eller kanske till och med för det mesta, måste göra val som man egentligen skulle vilja undvika.

Jag har däremot förbannat svårt att förstå hur man frivilligt kan VÄLJA för sina barn, den situation som andra utan val skulle ge sin högra arm för att slippa.

Jag har dessutom dubbelt-förbannat-svårt för när man försöker motivera sina dåliga val med hänvisning till sin spännande karriär, till att ens barn automatiskt blir lyckligast av det som gör föräldrarna glada, att ungarna ändå inte alltid vill gå hem när man hämtar eftersom de är inne i en rolig lek just då,  eller ...det dummaste av allt.... att förskolan ju är så rolig och stimulerande och att barnen"tycker det är roligt på förskolan".

Kom igen nu... Mina barn tycker det är roligt på Liseberg, det innebär inte att de skulle må bra av att spendera tio timmar om dagen där. Jag tänker mig att det kanske vore rimligt att barn tillbringar lite tid med de allra viktigaste vuxna i sina liv också, inte bara emd sådana som får betalt.

Det är bara att inse att ibland tänker man olika...och ibland tänker man förbannat olika.

Jag skulle personligen inte skaffa ens en HUND om jag inte hade mer än två timmar om dagen att tillbringa med den.

Jag har haft ett uppdrag inom förskola sedan ett par år tillbaka och har sett lite för mycket för att bry mig om att vara feminist i den här frågan. Jag SKITER faktiskt i vem som hämtar tidigare så längen NÅGON gör det!

torsdagen den 26:e januari 2012

Säsongen goda!


Ligga i badkaret och läsa Nancy Bubels förkultiveringsbibel "starta från frö" börjar bli en januaritradition med anor.

Man får passa på att njuta!

Odlingssäsongen blir sedan aldrig mer så avslappnad och så fri från motgångar, skit under naglarna och tidspress som när den bara hunnit starta i fantasin.

måndagen den 23:e januari 2012

Här bor det tomtar!
Mitt liv i ett nötskal! En enda röra av odling, barn och loppisfynd!
Jag har tillfälligt inrett ytterhallen till sårum. Diskat pluggboxar till förbannelse! Städat ur allt skräp och diverse... men det tog inte lång tid innan nästa skrymmande pryl åkte in förståss. Vem kan ha för många barnvagnar liksom? Helst loppiga från typ 70-talet.

Otroligt opitoresk såhörna!

Roottrainers, pluggboxar, minidrivhus i oändlighet...ändå tar de alltid slut halvvägs och jag får så i gamla tårtaskar. Det går bra det med.

Livets nödvändigheter samlas här...plantkuvöser med undervärme till exempel.
(ch så retrobarnvagnar dårå)

Är man trädgårdstomte så är man!

lördagen den 21:e januari 2012

...You Say Tomato!Jag har sagt att jag ska hålla igen med odlandet lite i år ....*mooohaha* vem tror på allvar att det kommer att hålla? Lite mindre av udda-växter-som-inge-äter kanske, men vem kan begränsa sitt tomatodlande? Det vore ju i klass med att sluta röka, eller hur? Jag kanske till och med BÖRJAR röka om jag försöker, summan av lasterna är ju konstant eller vad de säger.

Förra året tänkte jag odla de här ...men sedan blev det en handfull sorter till. Bland annat Cour di Bue, Roma VF, Green Grape och Golden Sunrise.

green sausage

I år har vi intagit en lite mer funktionell approach: fler stora bamsiga tomater och pastasorter (tomater med tjockare kött som blir bra i såser och konserver). Färre pyttiga körsbärstomater som ser skojjiga ut men mest passar i sallader. Fast i realiteten blev det nog mer av allt.


pineapple


*Moneymaker: Pålitlig röd"vanlig tomat" som alltid ger bra skörd. Finns som ekofrö.
*Brandywine: Godaste bifftomaten...kulturarvssort med "potatisplad" och stora rosa frukter. En av mina årliga must-have sorter.
*Tigerella: Randig halvstor, tidig sort som ser rolig ut men ändå är riktigt god.
*San Marzano: Kallas "kungen av pastatomater". Avlång med köttigt innehåll. Finns som ekofrö.
*Roma VF: En lite mindre plommontomat med avlång form. Samma egenskaper som "san marzano" men också en god picnic- eller "plockmatstomat".
*Alaskan early: En plommontomat som beskrivs som "extremt tidig". Köpte den fär att prova extratidig sådd. Ingen tidigare erfarenhet av denna.
*Golden sunrise: En normalstor gul tomat com är lättodlad och god. En av barnens favoriter.
*Oxheart: En hjärtformad ganska stor tomat som också har mycket innehåll. Släkt med "cour di bue" som vi provade förra året men testar en annan variant då vi fick sjukdomar på den.
*Green sausage: Gröngulstrimmig avlång plommontomat som vi inte provat förut. En sort vald efter utseende men att den också verkar ha lite tjockare kött än förra årets valda grönsort "green grape".
*Great White: En stor vit tomat som ska vara giod och sjukdomsfri. Kulturarvssort.
*Golden Roma: Ska vara en gul variant av romatomaten som är en av mina favoriter. Värt att prova!
*Sub Arctic Plenty: En tomat som går bra när det är kallt. Bra at tha som dålig-sommar-backup tänkte jag.
*Black Krim: En svart sort måste man alltid ha...denna ska vara ganska stor, köttig och ganska tidig. Black Cherry körde vi som svart sort förra året, de kändes ganska menlösa. Provar denna istället.
*Golden Jubilee: En stor gul sort med låg syrahalt som ska vara extra bra till juice eller såser där man vill ha en mild smak. Har ej provat tidigare.
*Big Rainbow: En stor flerfärgad tomat som bara är vald på roligt-utseende basis.
*Pineapple: Samma som ovan. Jag hade Ananas Noir förra året men tyckte inte de blev så fina som på bild. Testar nu andra liknande sorter.
*Silvery Fir Tree: Tidig busktomet. Den odlar jag för den snygga blasten...det är väl också en anledning?

*Banana legs. Fröna var billiga och namnet låter kul. Ungefär så mycket skäl behöver jag för att odla den.


banana legs

Nu tänker jag att det är nog. Men får jag fler soter i fröbyte/plantbyte/frökedja så blir det möjligen ännu fler.


Såhär ska det se ut i min korg i sommar!

onsdagen den 18:e januari 2012

Frihet! En hyllning till villaförorten!


grannar: ...en inkomstkälla

Alltså... jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men jag diggar faktiskt villaförorten! Jag njuter varje dag (eller ok ni vet ju hur jag är...inte varje dag ibland är jag tvärförbannat på skiten) av mitt boende, mitt drömboende-i-praktiken.Mitt drömboende-i-teorin är däremot något annat. I teorin brukar jag tänka att jag skulle vilja bo på landet. Helst i en jävligt stor linoljefärgsmålad bergsmansgård men massa hektar land omkring...lite kringströvandes får sådär och inte en kotte i sikte.

Jag vete 17 vad jag har fått den bilden ifrån egentligen...för den stämmer inte alls överens med mina praktiska krav på ett stressfritt och lustfyllt vardagsliv.

Om jag skulle räkna ut någon slags topp-prioriteringslista i praktiken så är charmig utsikt knappast i realiteten det som hamnar först (fast fanimej...vi har ju det med än så länge).


utsikt från tomtgränsen

Några saker som känns viktiga är istället följande:

*Man ska kunna ha höns.
*Man ska kunna cykla till jobbet.
*Man ska ha plats att odla nog för att bli helt självförsörjande på grönsaker
*Man ska ha en jordkällare att förvara dem i
*Man ska kunna släppa iväg barnen till kompisar och aktiviteter utan att skjutsa dem jämt
*Man ska kunna sola naken i trädgården
*Man ska kunna handla en liter mjölk på tio minuter om man upptäcker att man glömt det
*Man ska kunna ta en långpromenad i naturen direkt utanför knuten
*Man ska kunna göra onödiga ärenden till staden utan att känna att det är ett slöseri med bensinpengar
*Man ska ha nära till släkt och vänner
*Man ska inte behöva lägga allt för mycket tid på skötsel och renovering
*Man ska inte behöva lägga allt för mycket pengar på boendet

Vi har allt det!


ankor i trädgården sommaren 2011

För mig är det inte frihet att pendla. Jag har gjort det under ett års tid (fast åt "fel håll") och jag HATADE det. Jag avskyr att åka bil överlag. Dels tär det på mitt miljösamvete och dels är det förjävla trist helt enkelt. Kanske om man inte hade barn...men jag satt liksom varenda minut i den där bilen och tänkte att "nu lägger jag 45 minuter obetald tid på att glo på nån jävla väg...istället hade jag kunnt hämta på dagis för länge sen fan fan fan". Dessutom fick jag betala för omaket! Snacka om dubbelfel!

barn i trädgården, sommaren 2008

Jag vill kunna bo lantligt för att jag gillar att vara i naturen och för att jag inte vill känna mig inträngd bland hus och folk. Men jag är nog beredd att byta nackdelen med att ha grannar med fördelarna: att kunna släppa ut ungarna i kvarteret att leta på nån kompis att leka med istället för att planera, ringa, bestämma och sjutsa-skjutsa-skjutsa.

grannar: ....en inkomstkälla

Odla egna grönsaker och ha egna höns och ankor...det vill jag ju förståss gärna och det GÖR jag med. Det går faktiskt utmärkt bra i villaförorten bara man har stor nog tomt, och faktiskt går det utmärkt även i lägenhet. Några av de mest självförsörjande människor jag vet är nysvenskar som bor i hyreshusområden men har stora kollonilotter ...i ett koloniområde här finns även höns på så gott som varenda plätt.


Men även om jag spar en del pengar på att odla min egen mat så spar jag faktiskt i reda pengar MER på närheten till stadens utbud. Jag har en gigantisk bordsloppis på behagligt cykelavstånd och tillbingar vår och höst så gott som varenda helg på alla olika bytardagar och kvartersloppisar som de olika bostadsområdena anordnar. Allt man vill ha eller behöver kan fyndas begagnat för nästan-inget-alls och när jag velat ha extrapengar har jag ibland också köpt på mig och sålt vidare diverse fynd på nätet. Det ger faktiskt så pass bra pengar att jag skulle kunna leva på det om jag av någon förunderlig anledning blev arbetslös. Jag är inte ens med i a-kassan eftersom jag vet att jag inte är beredd att leva upp till de krav som akasseersättning ställer (praktik, söka jobb överallt, söka vilket jobb som helst, flytta osv). Det är en frihet att inte behöva anpassa sig till dessa vilkor, att veta att man kan klara sig på trädgårdens skörd och stadens överflöd... en oslagbar kombination helt enkelt!


loppisfynd...

auktionsfynd+loppisfynd+loppisfynd...

...its aaaall loppisfynd! (ok köket är ett blocketfynd men begagnat som begagnat...)

Ja som sagt... Jag vet att alla är olika, har olika önskemål och olika förutsättning ...och olika definition av vad som ger frihet. För mig representerar livet i villaförorten en frihet och enkelhet som övervinner alla mina gamla fördomar av svennekvarter-med-likadana-brevlådor.


...och en hel lada att stoppa alla loppisfynden i!

Drömboendet-i-teorin-drömmen finns fortfarande kvar och någon dag när livspusslet har färre bitar (färre barn att skjutsa, helt enkelt) kanske flyttlasset går mot något ställe lite längre ut där man kan ha får. Men det får ändå gärna ligga rätt så nära stan...kanske till och med i villaförorten!

(Och jag veeeeet att ni är många som bor på landet och älskar det...jag är all in på det..det är underbart - älska på! Men allt tjat om det underbara lantlivet får redan så mycket utymme i bloggar och tidningar...det behövs lite motvalls här. Vill gärna att ungdomarna där ute ska veta att man inte måste flytta ut på vischan för att leva alternativt eller förverkliga sina livsdrömmar. Gräv där du står säger jag!).

söndagen den 15:e januari 2012

BONDJÄNTAN anropas!

Jag har just nu problem att komma in på bondjäntans eminenta och beroendeskapande blogg på http://bondjantan.blogspot.com/

Sidan fastnar och hänger sig. Det står något om ett skript. Kan förståss inte beklaga mig i kommentarsfältet heller då jag inte kommer så långt... Har du agt in något skript med blinkande text eller whatever så ta bort det snälla... Annars är det väl fel på min dator men någon som kan tipsa om vad jag ska göra då??? Jag missar en massa action här sörrni.

lördagen den 14:e januari 2012

Jepp, här har ni en jääävlig trendig familj alltså!Är man bara sur och bakåtsträvande tillräckligt länge så kommer visst trenderna förr eller senare ikapp en.

Fick senaste numret av "Allt om trädgård" idag... Det handlade mycket om vad som förespås bli 2012 års trender.

Där står bland annat:


"Grönsakstrenden förflyttar sig lite bort från  den tjusiga franska potager-stilen mot mer bonnigt och rakt på sak. Det ska synas att här odlas det mat. Vi vill åtminstone leka med tanken på att vara självförsörjande. Grönsaker är på allvar"

På nästa sidas trendspaning av Svenska Moderådets vd sägs det: " -Djurhållning i trädgården blir vanligare, allt från sommarkaniner till biodling och höns. Villaträdgårdarna börjar se ut som bondgårdar".
Det var som sjäva faen... låter ju som om det varit på min bakgård och trendspanat minsann. Jag har inte sett några flådiga stockholmare smyga omkring på tomten på sistone men vem vet...de kanske kom förklädda. Jag såg en slamtömmargubbe som såg klart suspekt ut häromveckan.

Jag tror jag ska ta och köpa en modetidning också...då kanske det står att det är 2012 års nya trend att gå runt i världens fulaste oversizade loppkofta så fort man kommer åt och skita i att kamma sig.

fredagen den 13:e januari 2012

Den loppigaste bebin i mannaminne!


Jodå...jag lever fortfarande. Mår lite bättre till och med. Tröttheten är inte lika bedövande och illamåendet är lättare. Jag har börjat jobba igen och jobbar nu heltid (!!!) för första gången i mitt liv, för att höja min föräldrapenning. Men varken den extra lönen eller höjda FP:n komme resultera i någon lyxpimpad accessoarbebis. Vartenda korvöre sparas undan till en mycket låååååååång föräldraledighet.

Detta kommer utan tvekan bli den loppigaste bebin i mannaminne. Ni vet ju hur jag är.

Barnvagn har jag redan köpt.. galet tidigt jag vet, men om något skulle hända är det knappast mina förorade 600 kronor jag kommer att grina över.

Imorgon ska jag städa ur "arbetsrumet" för att göra plats för alla så-grejjer. Det kliar i fingrarna nu men än får jag hålla mig lite!

torsdagen den 5:e januari 2012

Nytt år - Nya vanor!


Det är så inspirerande att läsa i alla bloggar om alla som kickstartar det nya året med nya goda matvanor!

Själv har vi också nya vanor minsann!

Iställer för vår vanliga meny med färsk pasta, hemrullade köttbullar och fantastiska såser och grytor på hemodlad skörd kör vi numera med hastigt uppvärmd falukorv och snabbmakaroner - på en bra dag. Annars gröt, hundra gånger i veckan, blodpudding eller snabbmat. Idag åt barnen mackor och Risifrutti till lunch (såndär sockerstin gegga man köper i plastbytta!!!). Det räknas visst också som en rätt numera! Emellanåt har jag en bättre dag och gör något storkok, sedan äter vi det ut och in varje dag till det tar slut.

Eller vi och vi...själv har jag gått på en helt fantastisk jul-och-nyårsdiet baserad på vitt rostat bröd med smör, halvsmält glass och eventuellt lite fil.

Det är jävligt hälsobefrämjande att vara gravid serni! Kanske ska börja på sån där trendig mammayoga också så kan jag spy och stå på huvudet samtidigt!

måndagen den 2:e januari 2012

2011-20122011 var ett bra år. Kanske det bästa hittills?

En redig blogg kräver sin årskrönika men jag ska hålla det kort:2011 var året då vi gjorde spännande resor till Jordanien och Sicilien...men njöt lika mycket av sommarens hemester med tältning i trädgården!2011 blev vi färdiga med utbyggnaden av huset även invändigt, och jag lade minst tusen slavtimmar  på att renovera ett pärlsponttak från helvetet... nej från 1800-talet, menar jag.2011 var året då jag gick ner ytterligare 10% i arbetstid och förlängde mitt sommarlov med obetald semester, men då vi ändå har haft bättre ekonomi än någonsin (det är de små utgifterna...ni vet).2011 fick vi fyra nya familjemedlemmar som förgyller vårt liv varje dag: Tuppen Emil och hans fyra fina fruar av sorten Brahma (guld/svartblandad). I ankhuset fick vi vara med om en fantastisk kläckning av elva små dunisar!2011 var det maffigaste odlingsåret nånsin...vi odlade allt vi gillade och allt möjligt vi inte gillade också (bärmålla, någon?). Första hela säsongen i nya växthuset gav många lärdomar och ännu fler tomater!2011 var året då min älskade mormor gick bort vid aktningsvärda 93 års ålder, jag är glad att ha fått ha henne i mitt liv så länge!2011 (ja ni gissade rätt) var året då vi bestämde oss för att fem-i-familjen trots allt inte är tillräckligt många och började planera för en till.... Det är ack så tidigt ännu men det påverkar våra livsplaner så mycket att jag knappast kan hålla det hemligt här.2012 blir förhoppningsvis ett lika givande år men ack så arbetsamt...Med tillfällig heltidstjänst pga. SGI:n (högre föräldrapenning) och ett livspussel som får filas lite i kanterna för att gå ihop. Förhoppningsvis hinner jag blogga lite också!

Gott Nytt År på er!